fbpxΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο | Economistas.gr
Skip to main content

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο
Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι αυξήθηκε ραγδαία η καταναλωτική εμπιστοσύνη / Φωτογραφία: Eurokinisi

Τα αποτελέσματα των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον Νοέμβριο δημοσιοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή ανάκαμψη τον Νοέμβριο στις 107,0 μονάδες, από τις 106,7 του Οκτωβρίου. «Η διόρθωση του προηγούμενου μήνα, συνεπώς, αποδεικνύεται προσωρινή, καθώς ο δείκτης επανέρχεται, έστω και οριακά, σε ανοδική πορεία. Στους επιμέρους τομείς της παραγωγής οι διακυμάνσεις των προσδοκιών των επιχειρήσεων είναι οριακές» τονίζει το ΙΟΒΕ.

Το ΙΟΒΕ αποδίδει τη μικρή ανοδική τάση στη  βελτίωση στις Υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. «Συνολικά, στο διάστημα αυτό φαίνεται πως ολοκληρώνεται ένας θετικός κύκλος ενίσχυσης των προσδοκιών που ξεκίνησε με τη λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και ενδυναμώθηκε στην προεκλογική περίοδο και τους πρώτους μετεκλογικούς μήνες» σημειώνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.
 

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δεκαετίας επανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Ο δείκτης κλίματος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, έχει επανέλθει περίπου σε υψηλό δεκαετίας, ενώ αυτός της καταναλωτικής εμπιστοσύνης περίπου σε υψηλό εικοσαετίας. Κατά την περίοδο αυτή, παρατηρείται ενίσχυση επιμέρους τομέων της οικονομίας, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, σταθεροποίηση του τουρισμού σε υψηλά επίπεδα, και συνέχιση της καλής εξαγωγικής επίδοσης ορισμένων κλάδων. 

Ταυτόχρονα «υπάρχει σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης της χώρας και αντιστροφή φορολογικών μέτρων, με μείωση της σχετικής επιβάρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συνολικά, υπάρχει η αίσθηση πως η κρίση σε μεγάλο βαθμό ανήκει στο παρελθόν και πως τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα θα αυξάνονται στο επόμενο διάστημα έστω και σταδιακά» αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΙΟΒΕ. 

Παράγοντας – κλειδί η χάραξη οικονομικής πολιτικής στη χώρα

Το ΙΟΒΕ στη συνέχεια παρατηρεί ότι η συνέχιση αυτής της θετικής εξέλιξης, θα εξαρτηθεί κρίσιμα, πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, από τις αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής στη χώρα. Η παραγωγική βάση της οικονομίας παραμένει ασθενής, η ανεργία εξαιρετικά υψηλή και το επίπεδο επενδύσεων πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα στηρίξει μια μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. 

Ο δημοσιονομικός χώρος είναι πεπερασμένος και το δημόσιο χρέος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό. Ως εκ τούτου, όχι μόνο η φορολογική ελάφρυνση αλλά και η γενικότερη ενδυνάμωση της θέσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι εφικτή μόνο στο βαθμό που θα ενισχύεται συστηματικά η παραγωγική βάση της οικονομίας και στο βαθμό που τα επιμέρους μέτρα οικονομικής πολιτικής θα συμβάλλουν σε αυτή την ενίσχυση. 

Οι αναλυτικές εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ

Η έρευνα του ΙΟΒΕ για τον Νοέμβριο καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: 


 στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, καθώς ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα κινήθηκε ανοδικά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες μεταβλήθηκαν ήπια.  στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα ενισχύθηκαν, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.  στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μεταβάλλονται ήπια, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους μεταβάλλονται εντονότερα, ενώ τα αποθέματα περιορίζονται αισθητά.  στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.  στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ενισχύονται, ενώ εξασθενεί η πρόθεση για αποταμίευση και περιορίζονται οι εκτιμήσεις για τρέχουσες αγορές.

Σε υψηλό 19 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Αμέσως μετά, το ΙΟΒΕ εστιάζει στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΟΒΕ, παρατηρείται ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και  επιστροφή στο μέγιστο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών. 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις – 6,8 (από –8,4) μονάδες, πολύ υψηλότερα από ότι πριν ένα έτος (-32,7 μονάδες)1. Κατόπιν αυτής της ενίσχυσης, ο δείκτης επανήλθε στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου, που είναι το υψηλότερο ύστερα από τον Οκτώβριο του 2000. Συνεπώς η διόρθωση του προηγούμενου μήνα δεν συνεχίστηκε, παρά την εύλογη σταδιακή υποχώρηση της μετεκλογικής ευφορίας. 

Ωστόσο, τώρα εκδηλώνεται η επίδραση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που λήφθηκαν τον περασμένο Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Ενισχυτικά στις προσδοκίες των πολιτών μάλλον επενέργησε την τρέχουσα περίοδο και η διαφαινόμενη παροχή έκτακτου επιδόματος και φέτος, που δεν ήταν δεδομένη. 

Βγήκαν από την πεντάδα των απαισιόδοξων της ΕΕ οι Ελληνες

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ύστερα από τη νέα άνοδο, οι Έλληνες καταναλωτές δεν συγκαταλέγονται πλέον στην πεντάδα των περισσότερο απαισιόδοξων στην ΕΕ. Την πρώτη θέση σε αυτήν την κατάταξη κατέχει η Βουλγαρία, με -22,7 μονάδες (από -22,0 μον.) και την πέμπτη η Ισπανία (-10,3 από -9,1). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση μαζί με τη Ρουμανία. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -6,7 (από - 7,3) μονάδες στην ΕΕ και στις -7,2 (από -7,6) μονάδες στην Ευρωζώνη. 

Ανοδική τάση σημειώθηκε τον Νοέμβριο σε 6 χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 4 χώρες: Λιθουανία, Μάλτα, Δανία και Πολωνία2. Αναλυτικά: ● Ήπια καλυτέρευση των εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν ήπια τον Νοέμβριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -16,1 (από -17,9) μονάδες. Το 28% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 9% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -1,6 και -3,4 μονάδες αντίστοιχα. ● Βελτίωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +3,5 (από +0,8) μονάδες. Το 19% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 26% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +2,7 και +2,0 μονάδες αντίστοιχα. ● Αισθητή βελτίωση προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο ενισχύθηκε αισθητά τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις +15,8 (από +10,2) 

Δείτε όλη την έρευνα και τα γραφήματα εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΟΒΕ: Νέα άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος
ΙΟΒΕ: Νέα άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος
Η άνοδος προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τους Καταναλωτές, ενώ στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς οι μεταβολές είναι ήπιες.
ΙΟΒΕ: Νέα άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος
ΙΟΒΕ: Υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και αναδίπλωση προσδοκιών
ΙΟΒΕ: Υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και αναδίπλωση προσδοκιών
Με εξαίρεση τη βιομηχανία και τις κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.
ΙΟΒΕ: Υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και αναδίπλωση προσδοκιών
Σε επίπεδα προ κρίσης το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα
Σε επίπεδα προ κρίσης το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007. Το Λιανικό Εμπόριο ήταν ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η τάση ήταν πτωτική.
Σε επίπεδα προ κρίσης το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα
ΙΟΒΕ: Μικρή πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιανουάριο
ΙΟΒΕ: Μικρή πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιανουάριο
Η μικρή εξασθένιση προέρχεται κυρίως από την επιδείνωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και την ηπιότερη υποχώρηση σε Υπηρεσίες, Λιανικό εμπόριο και Καταναλωτική Εμπιστοσύνη.
ΙΟΒΕ: Μικρή πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιανουάριο
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 19 ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος!
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 19 ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος!
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώνονται έντονα στη βιομηχανία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ και ηπιότερα στις υπηρεσίες, ενώ σημαντική ενίσχυση παρουσιάζει και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2000.
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 19 ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος!