fbpx«Χτίζεται» η ηλεκτρονική εφορία | Economistas.gr
Skip to main content

«Χτίζεται» η ηλεκτρονική εφορία

«Χτίζεται» η ηλεκτρονική εφορία
Shutterstock

Ψηφιακή εφορία; Ηλεκτρονικά φορολογικά βιβλία; On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ; Κι όλα αυτά μέσα στο 2020;

Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο στην ΑΑΔΕ ήδη «τρέχουν» και παρ’ ότι πέρασαν στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας, στο φορολογικό νομοσχέδιο μεταξύ των ελαφρύνσεων και των φοροαναπτυξιακών κινήτρων, μπήκαν τα θεμέλια για τη μετάβαση στην εφορία του επόμενου αιώνα.

Ο Γ. Πιτσιλής ξεδίπλωσε τους άξονες αυτού του σχεδίου όχι σε ένα τυχαίο ακροατήριο. Μπροστά του βρίσκονταν εκπρόσωποι επενδυτικών τραπεζών, funds και επιχειρήσεων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι οποίοι φτιάχνουν… βαλίτσες για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά έχουν κάθε λόγο να παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της ανίκητης ελληνικής γραφειοκρατίας. Δεκάδες είναι τα παραδείγματα Αμερικανών ή Ελληνοαμερικανών, που θέλησαν να ρίξουν χρήμα στην ελληνική οικονομία, αλλά αντιμετωπίστηκαν λίγο ως πολύ ως… καταπατητές ή αποικιοκράτες. Το πρόσφατο παράδειγμα της Αφάντου είναι χαρακτηριστικό.

Μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ επιχείρησε να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες, τουλάχιστον όσον αφορά στις δοσοληψίες με τη Φορολογική Διοίκηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι την ώρα που ξετυλίγονταν στη Νέα Υόρκη οι βασικές πτυχές της ψηφιοποίησης των λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, στην Αθήνα οργανώνονταν οι πρώτες ενημερωτικές ημερίδες και συνέδρια για τα ηλεκτρονικά βιβλία, δείγμα του ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και μη αναστρέψιμες.

Το σχέδιο για ψηφιοποίηση

Το πλάνο της ψηφιοποίησης αναπτύσσεται σε τρία μέρη: 

Ηλεκτρονική λογιστική (myData)

Είναι μια πλατφόρμα που λαμβάνει όλες τις σχετικές ακαθάριστες πληροφορίες εσόδων και εξόδων από όλες τις επιχειρήσεις και αποτελεί το λογιστικό και φορολογικό αρχείο τους.
Θα οδηγήσει στην προπληρωμή των επιστροφών φόρου και στον υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση

Θα καταστεί το κύριο κανάλι των φορολογικών πληροφοριών που αποστέλλονται στο myDATA.

Online ταμειακές μηχανές

Το άλλο σημαντικότερο κανάλι πληροφοριών για τη λογιστική. Σύμφωνα με την αρχή της μετάδοσης πληροφοριών σε μια συναλλαγή από μια βάση συναλλαγών, θα συνδεθούν όλες οι on line ταμειακές μηχανές  με το myDATA.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να έχουν ξεκινήσει και τα τρία μέσα στο 2020, έτσι ώστε όλοι να εκπαιδευτούν στο νέο σύστημα.

Ο Γ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στο άλλο «αγκάθι» για φορολογούμενους και επενδυτές: την ασφάλεια δικαίου. Πέρα από τις οδηγίες στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών για την ορθή εφαρμογή Αποφάσεων- Εγκυκλίων και την αποκατάσταση αδικιών σε βάρος φορολογουμένων κατά το στάδιο του ελέγχου, επιχειρείται η άμεση επίλυση προβλημάτων στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ επικαλέστηκε, μάλιστα, δύο πρόσφατα τέτοια παραδείγματα: 

• Εγκύκλιος σχετικά με τους κανόνες κατά της φοροαποφυγής όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Έδωσε απαντήσεις σχετικά με το τι μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστικό και τι όχι, παρέχοντας έτσι μια δίοδο προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν με νομική ασφάλεια.

• Πρόσφατες οδηγίες εκδόθηκαν για τη συμμόρφωση με απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου σχετικά με τη μείωση της υποχρέωσης ΦΠΑ και την επιστροφή του ΦΠΑ που καταβλήθηκε για αγαθά και υπηρεσίες που τιμολογήθηκαν σε συγκεκριμένη εταιρεία που υπέστη διαδικασία δικαστικής αναδιάρθρωσης του χρέους με τους πιστωτές της. Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι στην περίπτωση αυτή, όταν υπάρχει οριστική περικοπή του οφειλόμενου ποσού στους πιστωτές, ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί αναλόγως και ο ΦΠΑ που τυχόν καταβλήθηκε πρέπει να επιστραφεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαζικοί συμψηφισμοί από την ΑΑΔΕ
Μαζικοί συμψηφισμοί από την ΑΑΔΕ
Ηλεκτρονικά ραβασάκια σε όσους αναμένουν επιστροφές φόρου εισοδήματος και έχουν βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Πάνω από 400.000 οι αυτόματοι συμψηφισμοί μη ρυθμισμένων χρεών με επιστροφές φόρου.
Μαζικοί συμψηφισμοί από την ΑΑΔΕ
«Θολό» το τοπίο από τις 120 δόσεις
«Θολό» το τοπίο από τις 120 δόσεις
Πολλοί υποβάλλουν αίτηση αλλά δεν πληρώνουν την α’ δόση για να την ενεργοποιήσουν. Τέλος στα σενάρια περί νέας περαίωσης.
«Θολό» το τοπίο από τις 120 δόσεις
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ
​​​​​​​Μαστίγιο και καρότο για τους φορολογούμενους- Φόρους 51,3 δις ευρώ «κυνηγάνε» μόνο για φέτος οι ελεγκτικές υπηρεσίες- Κοσμοσυρροή στις 24 δόσεις.
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ
Μορατόριουμ κατασχέσεων για χρέη στην εφορία
Μορατόριουμ κατασχέσεων για χρέη στην εφορία
Με 1,7 δισ. «φρέσκα» χρέη ξεκίνησε η χρονιά πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός- Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα των αναστολών φόρων και εισφορών.
Μορατόριουμ κατασχέσεων για χρέη στην εφορία