fbpxΣαφάρι της Εφορίας για το 2020 - Σχεδιάζει πάνω από 45.000 ελέγχους | Economistas.gr
Skip to main content

Σαφάρι της Εφορίας για το 2020 - Σχεδιάζει πάνω από 45.000 ελέγχους

Σαφάρι της Εφορίας για το 2020 - Σχεδιάζει πάνω από 45.000 ελέγχους
Φώτο: Shutterstock

Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι αναμένεται να διενεργηθούν το 2020 από το σύνολο των ελεγκτικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όπως προκύπτει από δύο αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ.

Ειδικότερα σύμφωνα με αυτές:

- Η Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε) θα διενεργήσει τουλάχιστον 670 έλεγχους - έρευνες και 17.720 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης. Για το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 620 έλεγχοι - έρευνες και 16.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι αντίστοιχα.

- Οι ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ Α’ τάξεως, θα διενεργήσουν 25.100 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους, ενώ από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και από αυτό το ποσοστό, τουλάχιστον 75% θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Επίσης οι υπηρεσίες αυτές θα διενεργήσουν μέσα στο 2020 περί τους 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Το 2019 η σχετική απόφαση όριζε 25.000 πλήρεις και μερικούς ελέγχους και τον ίδιο αριθμό ελέγχων (2.500) για την φορολογία κεφαλαίου.

Στο κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής

Νωρίτερα,ο Γιώργος Παππούς έγραφε στο economistas ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα μεγάλα «ψάρια».

Πέρα από το σχεδιασμό για τις πρόσθετες φοροελαφρύνσεις που μπορεί να «τρέξουν» μέσα στο 2020 αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για σημαντικό υπερπλεόνασμα, πέρα από το στοίχημα για τον περιορισμό της «αιμορραγίας» ΦΠΑ μέσω της αύξησης των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών, η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι να «χτυπήσει» στην «πηγή» του «μαύρου» χρήματος. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου προετοιμάζει το έδαφος, «φωτογραφίζοντας» το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων αλλά και τις περιβόητες λίστες, ο χειρισμός των οποίων ομολογουμένως έχουν δυσκολέψει μετά το stop του ΣτΕ στους ελέγχους πέραν της 5ετίας.

Τα νέα στοιχεία από τη ΑΑΔΕ δείχνουν ότι υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, είχαν αποσταλεί από τις ελεγκτικές υπηρεσίες συνολικά 1.271 μηνυτήριες αναφορές για μεγάλη φοροδιαφυγή στην Αρχή για το Ξέπλυμα, με «βάρος» πάνω από 273 εκατ. Ευρώ, ενώ στην Αρχή εκκρεμούν, πλέον, από την αρχή του 2019 άλλες 1.009 μηνυτήριες αναφορές για χρέη προς το Δημόσιο, που ξεπερνούν τα 1,717 δις ευρώ.

Το παράδειγμα των καυσίμων και των τσιγάρων

Σύμφωνα με τις εταιρείες πετρελαιοειδών, οι απώλειες για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από το λαθρεμπόριο καυσίμων υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ πρόσφατη διεθνής έρευνα για το λαθρεμπόριο καπνικών εκτός του ανέδειξε την Ελλάδα σε… πρωταθλήτρια διακίνησης παράνομων τσιγάρων, υπολογίζει τις ετήσιες απώλειες εσόδων σε περίπου 700 εκατ. Ευρώ και μάλιστα με τάση αυξητική. Αναμφίβολα τα μεγέθη αυτά καθιστούν εκ των πραγμάτων προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, τον αποτελεσματικότερο συντονισμό αλλά και το κλείσιμο όλων των «κενών» στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, λίαν συντόμως θα γίνουν ανακοινώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από την άλλη μεριά, ειδικά στην ΑΑΔΕ δεν παραγνωρίζουν τη σημασία της έντασης των ελέγχων στο πεδίο της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής, όπου κυρίως οι στοχευμένες έφοδοι των ελεγκτικών υπηρεσιών αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Είναι ενδεικτικό ότι σε 19.650 στοχευμένους ελέγχους των ΥΕΔΔΕ, δηλαδή σε ελέγχους όχι στα «τυφλά» αλλά μετά από επεξεργασία στοιχείων- πληροφορικών και risk analysis, τα ποσοστά παραβατικότητας έφτασαν στο 62%!

Αν και η μετάβαση στην e- εφορία θα ενισχύσει τις ελεγκτικές μεθόδους, οι φυσικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν. Πρόβλημα παραμένει, ωστόσο, η ελλιπής στελέχωση των ελεγκτικών μονάδων αιχμής. Αυτήν τη στιγμή στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων υπηρετούν 126 ελεγκτές, στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου άλλοι 188, στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων άλλοι 283 και στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης για τους μεγαλοοφειλέτες μόλις 88.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην «τσιμπίδα» της εφορίας μισθωτές ακινήτων με AirBnB
Στην «τσιμπίδα» της εφορίας μισθωτές ακινήτων με AirBnB
Oι έλεγχοι που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ αποκάλυψε φορολογούμενους που δεν εμφάνισαν στην Εφορία τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους.
Στην «τσιμπίδα» της εφορίας μισθωτές ακινήτων με AirBnB
Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις
Ανοικτή είναι από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία.
Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις
ΑΑΔΕ: Στα 789 ευρώ ο μέσος φόρος
ΑΑΔΕ: Στα 789 ευρώ ο μέσος φόρος
Με σχετικά αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ένα μεγάλο τμήμα των φορολογούμενων έχει ακόμα ανοικτές εκκρεμότητες με την ΑΑΔΕ.
ΑΑΔΕ: Στα 789 ευρώ ο μέσος φόρος
Τελευταία προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
Τελευταία προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
Ως την Τετάρτη οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Τα πρόστιμα για όσους δεν καθυστερήσουν ή υποβάλλουν με σημαντικά λάθη τις φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να είναι «τσουχτερά». Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν τα 500.
Τελευταία προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
Πότε θα μάθουμε την «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ για φέτος
Πότε θα μάθουμε την «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ για φέτος
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι «ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2019, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2019 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 16 Αυγούστου.
Πότε θα μάθουμε την «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ για φέτος
Αυλαία για τις 120 δόσεις - Από σήμερα ρύθμιση με 12 έως 24 δόσεις
Αυλαία για τις 120 δόσεις - Από σήμερα ρύθμιση με 12 έως 24 δόσεις
Η διαδικασία των 120 δόσεων ολοκληρώθηκε για 454.246 ρυθμίσεις, από τις οποίες, με την καταβολή της πρώτης δόσης, εισπράχθηκαν έσοδα 401,9 εκατ. ευρώ.
Αυλαία για τις 120 δόσεις - Από σήμερα ρύθμιση με 12 έως 24 δόσεις