fbpxΤο τετ-α-τετ Μητσοτάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ | Economistas.gr
Skip to main content

Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ

 Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα / Φωτογραφίες: AP Images

Μόνο εθιμοτυπική δεν είναι η αυριανή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς η ελληνική πλευρά προτίθεται να “επενδύσει” στην καθοριστική θετική ψήφο που έδωσε η Αθήνα προκειμένου να αναλάβει η Βουλγάρα τεχνοκράτης τα ηνία του Ταμείου.  

Ο στόχος είναι διπλός: από τη μια, να ενισχυθεί το μπλοκ των συμμάχων της Ελλάδας εν όψει της κρίσιμης μάχης για τα πλεονάσματα κι από την άλλη, να επιταχυνθεί ο περιορισμός του ρόλου του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα.  

Ξεκινώντας από την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι αν και συμμετέχει στις αποστολές των Θεσμών, έχει περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου κατά την μεταμνημονιακή περίοδο Ενισχυμένης Εποπτείας. Γι’ αυτό, άλλωστε και το βάρος των παρατηρήσεων του και των συστάσεων του πέφτει στις Ετήσιες Εκθέσεις του για την ελληνική οικονομία, διαδικασία που προβλέπει, όμως, το Καταστατικό του Ταμείου για όλα τα κράτη- μέλη του.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η Ελλάδα έχει πάψει εκ των πραγμάτων να αποτελεί “ειδική περίπτωση” για το ΔΝΤ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να κλείσει το μόνιμο γραφείο του Ταμείου στην Αθήνα, το οποίο είχε ανοίξει προκειμένου να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να αντλεί άμεσα στοιχεία απ’ όλα τα “ευαίσθητα” μέτωπα.  

H γραμμή Μητσοτάκη στη συνάντηση με την Γκεοργκίεβα

Περνώντας την πόρτα του γραφείου της Κ. Γκεοργκίεβα αύριο στις 6 και μισή ώρα Ελλάδας, ο Κ. Μητσοτάκης θα βάλει, πάντως, κατά προτεραιότητα στο τραπέζι της συζήτησης, τα ελληνικά πλεονάσματα. Το ΔΝΤ, επί ημερών Κ. Λαγκάρντ, είχε εκφράσει- έστω καθυστερημένα- δημοσίως τη θέση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που δεσμεύουν την Ελλάδα είναι υψηλοί και “φρενάρουν” την ανάκαμψη της οικονομίας. Η γραμμή αυτή δεν έχει αλλάξει, ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιθυμεί την πιο ενεργή συμμαχία του Ταμείου όταν έρθει η ώρα της “μάχης” στο Eurogroup, γνωρίζοντας ότι σε αυτήν τη συμμαχία βρίσκεται και η Κ. Λαγκάρντ, αυτήν τη φορά εκπροσωπώντας την ΕΚΤ.  

Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η ελληνική πλευρά ποντάρει στο γεγονός ότι η Αθήνα έδωσε τη 1 από τις 15 ψήφους, που έδωσαν το “τιμόνι” του ΔΝΤ στην Κ. Γκεοργκίεβα, κόντρα στις 12 ψήφους του Ολλανδού Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στην επίσκεψη του στην Ελλάδα στις 2 Αυγούστου δεν κατάφερε να προσθέσει τη χώρα μας στο μπλοκ των υποστηρικτών του.  

Όσον αφορά στα υπόλοιπα των... χρωστούμενων προς το Ταμείο, αυτά πλέον περιορίζονται σε περίπου 7,5 δισ ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΔΝΤ δεν έχουν αντίρρηση να γίνει μια νέα πρόωρη εξόφληση. Στην Αθήνα γνωρίζουν, βέβαια, ότι αυτήν τη φορά η έγκριση από τον ESM θα είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς το μπλοκ των Βόρειων επιμένει ότι κάθε πρόωρη εξόφληση θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιεί το “μαξιλάρι” αλλά τα ποσά που θα μπορέσει να αντλήσει από τις αγορές.  

Γράφημα για το χρέος της Ελλάδας / Πηγή: Wall Street Journal
Γράφημα για το χρέος της Ελλάδας / Πηγή: Wall Street Journal

Όπως έχει αποκαλύψει το economistas από τις 22 Οκτωβρίου, δηλαδή πολύ πριν από την πρώτη πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ ευρώ, η επόμενη κίνηση θα αφορά σε δάνεια 1,5- 2 δισ ευρώ, τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 1,91%. Είναι προφανές ότι η πρόωρη εξόφληση τους θα ήταν δύσκολη, αν όχι αδύνατη, εάν το κόστος δανεισμού της χώρας δεν υποχωρούσε με τέτοια εντυπωσιακή ταχύτητα. Με δεδομένο ότι εκτός απροόπτου δεν αναμένεται διαφοροποίηση στα σημερινά επίπεδα του 10ετούς- παρά μόνο υποχώρηση χαμηλότερα- του χρόνου τέτοια εποχή υπολογίζεται ότι θα έχει δρομολογηθεί η περαιτέρω μείωση της έκθεσης της χώρας σε δάνεια του ΔΝΤ.  

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το σενάριο της πρόωρης εξόφλησης όλου του υπολοίπου χρέους προς το ΔΝΤ, δηλαδή και των 7,5 δισ ευρώ, στην παρούσα φάση είναι μη ρεαλιστικό. Αντιθέτως, μια τέτοια διαπραγματευτική απόπειρα θα διευκόλυνε τους Βόρειους να αποφύγουν τη βασική “μάχη” για τη μείωση των πλεονασμάτων.  
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επαφές υψηλού επενδυτικού επιπέδου σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη
Επαφές υψηλού επενδυτικού επιπέδου σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη
H αφρόκρεμα των αμερικανικών επιχειρήσεων έχει προσκληθεί στο γεύμα με τον Πρωθυπουργό, ενώ από το forum του Bloomberg που θα μιλήσει ο Κ. Μητσοτάκης θα απουσιάζει μόνο ο… Πάπας.
Επαφές υψηλού επενδυτικού επιπέδου σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη
Καμπανάκι κινδύνου για τις ρυθμίσεις οφειλών
Καμπανάκι κινδύνου για τις ρυθμίσεις οφειλών
Το ΔΝΤ δημοσιοποιεί στοιχεία που δείχνουν ότι ως και το 80% των οφειλετών αφήνει ή χάνει τη ρύθμιση του- Προβληματισμός για τα χρέη του 2019.
Καμπανάκι κινδύνου για τις ρυθμίσεις οφειλών
Φουντώνει η μάχη για το ΑΕΠ
Φουντώνει η μάχη για το ΑΕΠ
​​​​​​​Πριν καλά- καλά κατατεθεί το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης ανάβουν φωτιές- Το στοίχημα που έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών.
Φουντώνει η μάχη για το ΑΕΠ
Ως και 9 δισ. ευρώ εκδόσεις ομολόγων το 2020
Ως και 9 δισ. ευρώ εκδόσεις ομολόγων το 2020
Τα έντοκα γραμμάτια θα περιοριστούν σε μόλις 8,2 δισ. ευρώ ενώ η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα θα ανοίξει το δρόμο για νέα πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ.
Ως και 9 δισ. ευρώ εκδόσεις ομολόγων το 2020