fbpxΚλείνει ο κύκλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα | Economistas.gr
Skip to main content

Κλείνει ο κύκλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Κλείνει ο κύκλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα / Eurokinissi

Ήταν Οκτώβριος του 2010. Ζαλισμένη ακόμα από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου η τότε κυβέρνηση αλλά και η κοινή γνώμη, που δεν υποπτευόταν καν ότι ο ανήφορος μόλις είχε ξεκινήσει, έβλεπαν ένα βραχύσωμο τεχνοκράτη του ΔΝΤ, να εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα. Ήταν το alter ego του Ποόυλ Τόμσεν, ο Ολλανδός Μπομπ Τραα.

Από τότε πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια, τρία Μνημόνια, αμέτρητες αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων, ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, ανατροπές στην καθημερινότητα και στο εργασιακό περιβάλλον των πολιτών. Τα θηριώδη δημοσιονομικά ελλείμματα έγιναν υπερπλεονάσματα, το ισοζύγιο πληρωμών ισορρόπησε, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να επουλώσουν τις πληγές της κρίσης, οι τράπεζες δίνουν τους πρώτους σφυγμούς, το κόστος δανεισμού της χώρας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αν και με «μαξιλάρια». Η διατήρηση μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα φαντάζει, πλέον, ως κραυγαλέα παραφωνία, πόσο μάλλον όταν το Ταμείο έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί ενεργό μέλος της πάλαι ποτέ Τρόικας, ενώ και τα «αλμυρά» δανεικά του μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό του Χρέους.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το economistas, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από κοινού με τη νέα επικεφαλής του Ταμείου το κλείσιμο του γραφείου στην Αθήνα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπήρχε εδώ και καιρό προσυνεννόηση επί του θέματος. Ήδη, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του γραφείου, Ντένις Μπότμαν, πακετάρουν φακέλους και αρχεία και κάπως έτσι λίαν συντόμως το ρετιρέ της οδού Αμερικής θα αδειάσει.

Η ουσία πίσω από τον συμβολισμό

Πέρα από τον προφανή συμβολισμό, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο κύκλος του ΔΝΤ κλείνει και ουσιαστικά. Μετά από την πρόωρη εξόφληση 2,7 δις ευρώ από τα δάνεια που πήρε η χώρα ως το καλοκαίρι του 2014- τότε έγινε η τελευταία καταβολή από το Ταμείο- τα… χρωστούμενα περιορίζονται σε περίπου 5,3 δις ευρώ, αλλά από αυτά, πριν φύγει το 2020, θα έχουν μείνει γύρω στα 3 δις ευρώ.

Όπως έχει αποκαλύψει το economistas από τον περασμένο Οκτώβριο και επιβεβαίωσαν χθες κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ έχουν εντάξει στον προγραμματισμό της χρονιάς την πρόωρη εξόφληση άλλων 2-2,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ. Το εγχείρημα αυτήν τη φορά έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας, καθώς το επιτόκιο τους δεν είναι 4,9%- όπως της πρώτης προεξόφλησης- αλλά 1,9%.

Το «κλειδί» για να ανάψει εκ νέου πράσινο φως ο ESM- δηλαδή το Eurogroup, δηλαδή το Βερολίνο- είναι το κόστος δανεισμού της χώρας να παραμείνει τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, άρα το 10ετές να «παίζει» κάτω από το 1,5%. Κι αυτό γιατί οι Βόρειοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει τέτοιες κινήσεις μόνο με… αυτοχρηματοδότηση από τις αγορές κι όχι από το «μαξιλάρι» των 32 δις ευρώ, που, για κάποιο περίεργο λόγο, το Βερολίνο και οι δορυφόροι του θεωρούν ότι είναι δικά τους λεφτά, καθώς προέρχονται από τις εκταμιεύσεις του ESM.

Πεποίθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι εκδόσεις που προγραμματίζονται για το πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο του έτους, θα επιβεβαιώσουν το χαμηλό κόστος δανεισμού και θα επιτρέψουν την νέα προεξόφληση του ΔΝΤ νωρίτερα απ’ ότι συνέβη το 2019, δηλαδή ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το σχέδιο για εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ
Το σχέδιο για εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ
Αντίστροφη μέτρηση για την πρόωρη εξόφληση των πρώτων 2,8 δισ ευρώ- Την επόμενη χρονιά προγραμματίζεται νέα αποπληρωμή.
Το σχέδιο για εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ
Καμπανάκι κινδύνου για τις ρυθμίσεις οφειλών
Καμπανάκι κινδύνου για τις ρυθμίσεις οφειλών
Το ΔΝΤ δημοσιοποιεί στοιχεία που δείχνουν ότι ως και το 80% των οφειλετών αφήνει ή χάνει τη ρύθμιση του- Προβληματισμός για τα χρέη του 2019.
Καμπανάκι κινδύνου για τις ρυθμίσεις οφειλών
Φουντώνει η μάχη για το ΑΕΠ
Φουντώνει η μάχη για το ΑΕΠ
​​​​​​​Πριν καλά- καλά κατατεθεί το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης ανάβουν φωτιές- Το στοίχημα που έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών.
Φουντώνει η μάχη για το ΑΕΠ
Ως και 9 δισ. ευρώ εκδόσεις ομολόγων το 2020
Ως και 9 δισ. ευρώ εκδόσεις ομολόγων το 2020
Τα έντοκα γραμμάτια θα περιοριστούν σε μόλις 8,2 δισ. ευρώ ενώ η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα θα ανοίξει το δρόμο για νέα πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ.
Ως και 9 δισ. ευρώ εκδόσεις ομολόγων το 2020
 Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ
Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ
Ο στόχος για την Ελλάδα είναι να ενισχυθεί το μπλοκ των συμμάχων εν όψει της κρίσιμης μάχης για τα πλεονάσματα και να περιοριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα.
Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ