fbpxΣτα βήματα του IRS η ΑΑΔΕ | Economistas.gr
Skip to main content

Στα βήματα του IRS η ΑΑΔΕ

Στα βήματα του IRS η ΑΑΔΕ
Shutterstock

Ενισχύεται το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ, με νέες μεθόδους ελέγχου αμερικανικού τύπου κι όλα δείχνουν ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες βαδίζουν στα χνάρια του περιβόητου IRS, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας χωρίς να απαιτείται ελεγκτής πάνω από κάθε ταμειακή μηχανή.

Με Απόφαση του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, ενεργοποιεί δύο ακόμα έμμεσες τεχνικές ελέγχου, δηλαδή ελεγκτικές διαδικασίες από τις οποίες προκύπτει αν υπάρχει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη. Πρόκειται για δύο μάλλον σύνθετες μορφές ελέγχου: τη Unit and Volume (έλεγχος της σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών) και τη Mark-up (τεχνική των αναλογιών). Κοινό στοιχείο των δύο νέων έμμεσων τεχνικών ελέγχου, είναι ότι στοχεύουν στην «καρδιά», δηλαδή στα πραγματικά ακαθάριστα έσοδα που έχει κάνει η επιχείρηση.

Η Mark-up μέθοδος, όπως αναφέρει και το εγχειρίδιο του IRS, μπορεί να αξιοποιηθεί για έλεγχο σε κάβες, σε εστιατόρια- ταβέρνες, σε πρατήρια καυσίμων, σε κοσμηματοπωλεία. Η βάση του ελέγχου είναι το κόστος αγοράς των αγαθών προς πώληση π.χ. οι πρώτες ύλες για την ταβέρνα ή τα ποτά. Το «κλειδί» είναι το περιθώριο κέρδους που ο ελεγκτής θα χρησιμοποιήσει, έτσι ώστε να καταλήξει στα ακαθάριστα έσοδα του ελεγχόμενου. Πώς υπολογίζεται αυτό το περιθώριο κέρδους; Για παράδειγμα από ομοειδείς επιχειρήσεις, αν και όπως επισημαίνει το IRS, το εγχείρημα δεν είναι απλό.

Η Unit and Volume μέθοδος στοχεύει ακριβώς στον ίδιο στόχο, δηλαδή στον υπολογισμό των ακαθάριστων εσόδων, αλλά από άλλο δρόμο. Εδώ η βάση είναι ο αριθμός των αγαθών που πουλήθηκαν ή παράχθηκαν π.χ. πόσες φρατζόλες ψωμί μπορούν να παρασκευασθούν από μια ποσότητα αλεύρων, πόσα ποτά μπορούν να βγουν από ένα μπουκάλι, πόσα σεντόνια πλύθηκαν σε σχέση με τον αριθμό των κατειλημμένων δωματίων ενός ξενοδοχείου ανά νύχτα κ.λ.π. και η σύγκριση γίνεται με τον αριθμό των δηλωμένων.

Φυσικά χωρίς μετάβαση στην e-εφορία, όλα τα σχέδια για ποιοτικότερους κι αποτελεσματικότερους ελέγχους, δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Γι’ αυτό ήδη δρομολογούνται αλλαγές ή μάλλον ανατροπές. Μιλώντας στο συνέδριο e- Θέμις, ο Γ. Πιτσιλής προανήγγειλε:

  • διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κέντρο πληροφορικής της ΑΑΔΕ. Η απόφαση για απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να διασυνδεθούν με το TAXIS υπογράφηκε και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα ακολουθήσει ενημέρωση μέσω του TAXISnet στις επιχειρήσεις που έχουν τέτοιες ταμειακές, ώστε να τις αποσύρουν.

Ετοιμάζονται επίσης οι αποφάσεις για τον τρόπο διαβίβασης των αποδείξεων λιανικής online, δηλαδή για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS.

  • εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης: η απόφαση για μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.
  • εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων: σε τελικό στάδιο βρίσκονται και η απόφαση για διαβίβαση των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία.
  • ηλεκτρονικοποίηση όλων των δηλώσεων που υποβάλλονται σε έγγραφο και ήδη προχωρά η ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.
  • αντικατάσταση όλου του παρωχημένου εξοπλισμού στις υπηρεσίες. Αγοράστηκαν ήδη 1800 Η/Υ στην Αττική, ενώ πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 10.500 Η/Υ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
     

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πήρε «φωτιά» το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ
Πήρε «φωτιά» το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ
Μόνο για ρυθμίσεις οφειλών το τηλεφωνικό κέντρο έχει δεχθεί περίπου 100.000 ερωτήματα. «Βροχή» αιτημάτων για… βοήθεια σε θέματα φορολογίας εισοδήματος.
Πήρε «φωτιά» το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ
Στα ίδια επίπεδα η φορολογική συμμόρφωση
Στα ίδια επίπεδα η φορολογική συμμόρφωση
Στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών η... προθυμοποίηση φυσικών και νομικών προσώπων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Στα ίδια επίπεδα η φορολογική συμμόρφωση
Φορολογικό καταφύγιο η Ελλάδα;
Φορολογικό καταφύγιο η Ελλάδα;
Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο «διαφημίζουν» το ειδικό καθεστώς για όσους θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα- Στα σκαριά η σχετική Απόφαση.
Φορολογικό καταφύγιο η Ελλάδα;
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ
​​​​​​​Μαστίγιο και καρότο για τους φορολογούμενους- Φόρους 51,3 δις ευρώ «κυνηγάνε» μόνο για φέτος οι ελεγκτικές υπηρεσίες- Κοσμοσυρροή στις 24 δόσεις.
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ