Financial Times: Πόσο θα πλήξει τις αγορές ο κοροναϊός

NEWSROOM
Κοροναϊός
Πολίτες στο μετρό της Ταϊβάν με μάσκες προστασίας για τον κοροναϊό / Φωτογραφία: AP Images

Η έξαρση του νέου κοροναϊού (2019 n-CoV) έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους επενδυτές και τους καταναλωτές, σχεδόν στο σύνολο των χωρών της υφηλίου.

Πέρα από τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, οικονομικοί αναλυτές επιχειρούν να υπολογίσουν την επίδραση που θα έχει ο κοροναϊός στην παγκόσμια οικονομία. Ηδη, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο νέος κοροναϊός θα έχει συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού παρακολουθούν καθημερινά οι Financial Times. Σε ένα βίντεο – οδηγό για τον κοροναϊό, η Μπρουκ Φοξ των Financial Times, εξηγεί με λεπτομέρειες το πώς επηρεάζουν οι επιδημίες τις αγορές.

Οπως προκύπτει ο κοροναϊός είναι υπεύθυνος για τα εξής:

  • Στροφή στα κρατικά ομόλογα: Σύμφωνα με τους FT, η αξία των κρατικών ομολόγων ανεβαίνει, καθώς πολλοί επενδύουν σε αυτά θεωρώντας ότι αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο, με ελάχιστο ρίσκο έναντι άλλων επενδύσεων. 
  • «Πληγή» για τα καύσιμα: Από τον κοροναϊό πλήττεται σημαντικά το πετρέλαιο καθώς μειώνονται οι μετακινήσεις. Οι Financial Times παρατηρούν ότι οι επενδυτές βλέπουν τις αεροπορικές εταιρείες και το κοινό να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους προς την Κίνα. Γι’ αυτόν τον λόγο μειώνονται οι ανάγκες σε πετρέλαιο, επομένως και η αξία του.
  • Νομίσματα: Οι FT υποστηρίζουν ότι θα επηρεαστούν σημαντικά τα νομίσματα των χωρών που έχουν στενή οικονομική συνεργασία με την Κίνα. 
  • Χαλκός – Ατσάλι: Μειώνεται η αξία τους καθώς στην Κίνα έχει πέσει σημαντικά ο ρυθμός των κατασκευών, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Μπρουκ Φοξ των FT, υπάρχουν οι επιπτώσεις στη διεθνή αγορά και σε εταιρείες αμερικανικών, και άλλων, συμφερόντων. «Οι Κινέζοι καταναλωτές αγοράζουν από το εξωτερικό. Ομως πολλές χώρες έχουν τμήμα της αλυσίδας παραγωγής τους στην Κίνα. Μια εταιρεία – παράδειγμα είναι η Apple» λέει η Φοξ.
Στο μεταξύ, οι FT επισημαίνουν ότι λόγω του κοροναϊού έχουν ήδη κλείσει καταστήματα των Starbuck και των McDonald’s στην Κίνα. «Οταν οι άνθρωποι δεν βγαίνουν έξω για να φάνε ή για να ψωνίσουν, τότε υπάρχει κόστος για τις αγορές» προσθέτει η Μπρουκ Φοξ.

Οι FT αναφέρουν ότι σε περίπτωση που ο κοροναϊός εξελιχθεί σε μια πραγματική πανδημία, τότε θα πρόκειται για ένα φαινόμενο “Black Swan” (ένα απρόσμενο, καταστροφικό γεγονός για την οικονομία). Στην κατηγορία των φαινομένων “Black Swan” εντάσσεται και η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι το πόσο θα διαρκέσει η έξαρση του κοροναϊού και οι συνέπειές της. «Στην πραγματικότητα κανείς δεν το γνωρίζει σήμερα. Ηδη μέσα στην εβδομάδα οι δείκτες είχαν αρκετά “σκαμπανεβάσματα” κάτι που φανερώνει ότι οι επενδυτές, συχνά, κινούνται βάσει συναισθήματος» λέει η Φοξ.

Η μεγάλη διαφορά του κοροναϊού με τον «εξάδελφο» ιό SARS του 2000 εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Κίνα σήμερα είναι μια τεράστια, η δεύτερη στον κόσμο, οικονομία. Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχει και μια αισιόδοξη οπτική πάνω στο ζήτημα του κοροναϊού.

Οπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, η Φοξ δείχνει συγκριτικά διαγράμματα για το πώς κινήθηκαν οι οικονομίες μετά τα «χτυπήματα» του SARS, του ιού Ζίκα, του Εμπολα και της γρίπης των χοίρων. «Και στις τρεις περιπτώσεις οι οικονομίες επλήγησαν στην αρχή, όμως ένα μήνα μετά άρχισαν να ανακάμπτουν και τρεις μήνες μετά σταθεροποιήθηκαν. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Ομως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όσοι πλήττονται από τον κοροναϊό είναι άνθρωποι, και όχι αριθμοί» καταλήγει η Μπρουκ Φοξ, των Financial Times.

Το επεξηγηματικό βίντεο των FT για τον κοροναϊό:

ΣΧΕΤΙΚΑ