fbpxΑραβική «εισβολή» στην Ελλάδα! | Economistas.gr
Skip to main content

Αραβική «εισβολή» στην Ελλάδα!

Αραβική «εισβολή» στην Ελλάδα!
Από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα ΗΑΕ / Eurokinissi

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις επαφές υψηλού επιπέδου που θα γίνουν σήμερα στο Hilton, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Άραβες είναι ήδη εδώ και “χτυπάνε” γερά στην εγχώρια κτηματαγορά.

Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Άραβες ανταποδίδουν και πέρα από το τετ-α-τετ του Κ. Μητσοτάκη με τον Υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Sultan Al Jaber, θα γίνουν συναντήσεις Υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με τα 30 μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από την οικονομία και τις επενδύσεις, ως την άμυνα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Με δεδομένο, δε, ότι οι συναντήσεις είναι «κλειστές», δηλαδή μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και αυτιά του Τύπου, φαίνεται ότι θα αναζητηθούν πεδία ει δυνατόν και για διμερείς συμφωνίες.

Οι υπουργοί που συμμετέχουν σε αυτό το forum φανερώνουν και τη θεματολογία των συναντήσεων: ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός για την Oικονομική Διπλωματία και την Eξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

H Αραβική «επέλαση» στην αγορά ακινήτων

Κι ενώ οι… big business είναι προφανώς ευπρόσδεκτες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αραβική «επέλαση» έχει ξεκινήσει προ πολλού.

Τα νέα από το μέτωπο της αγοράς ακινήτων λένε ότι μετά από μια πρωτοφανή κρίση και «βουτιά» πάνω από 40% στις τιμές, καταγράφονται αυξήσεις 8-11%, με την τάση να παγιώνεται. Ωστόσο, αυτή η ... Άνοιξη της κτηματαγοράς δεν οφείλεται σε εγγενείς παράγοντες. Συγκεκριμένα, δεν έγιναν ξαφνικά... πλούσια τα ελληνικά νοικοκυριά ούτε βγήκαν από τα... σεντούκια κρυμμένοι θησαυροί. Πλην ελαχίστων τέτοιων περιπτώσεων, η εικόνα από τα μεγάλα συμβολαιογραφικά και μεσιτικά γραφεία είναι ότι οι ξένοι αγοραστές είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο στην κτηματαγορά και σπρώχνουν τις τιμές στα ύψη, προκαλώντας και τις ανάλογες στρεβλώσεις. 

“Στα 10 νέα συμβόλαια, τα 6-7 αφορούν σε αλλοδαπούς αγοραστές” αποκαλύπτει γνωστός συμβολαιογράφος, δίνοντας, όμως, μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της νέας πραγματικότητας. Πέρα από τους Κινέζους, που διατηρούν τα πρωτεία αλλά με πιο “χαλαρή” παρουσία τους τελευταίους μήνες, έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση αγοραστές από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και Κύπριοι. 

Το προφίλ των αγοραστών

Ποιοι έχουν κάνει την... έκπληξη; Οι Αιγύπτιοι, που ρίχνουν χρήμα κυρίως στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται “εισβολή” Λιβανέζων και Ισραηλινών στις παραδοσιακές συνοικίες του κέντρου της πρωτεύουσας. Ειδικότερα καταγράφεται έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για την Κυψέλη και την Πατησίων, ενώ ό,τι μικρό διαμέρισμα διατίθεται στην περιοχή των Αμπελοκήπων εξαφανίζεται εν ριπί οφθαλμού. 

Ποιο είναι το προφίλ αυτών των αγοραστών; Σίγουρα το ενδιαφέρον τους συνδέεται με το θεσμό της Golden Visa, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για μεσοαστούς των χωρών τους, με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από το αντίστοιχο ελληνικό, οι οποίοι επενδύουν σε φτηνά- επί του παρόντος- ακίνητα στην Αθήνα και μάλιστα όχι για μισθώσεις τύπου Airbnb, αλλά για μακροχρόνιες μισθώσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήρης η ανατροπή στον σχεδιασμό για τα ακίνητα 
Πλήρης η ανατροπή στον σχεδιασμό για τα ακίνητα 
Ο κορωνοϊός βάζει στον “πάγο” μέχρι νεωτέρας την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών- Έτοιμο το 50% των νέων Τιμών αλλά θα επαναξιολογηθεί μετά την καθίζηση στην κτηματαγορά.
Πλήρης η ανατροπή στον σχεδιασμό για τα ακίνητα 
Επενδυτικός οδηγός για την ελληνική κτηματαγορά- Σε άνοδο οι τιμές των ενοικίων
Επενδυτικός οδηγός για την ελληνική κτηματαγορά- Σε άνοδο οι τιμές των ενοικίων
Το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται σε κάτι παραπάνω από 2,2 δισ ευρώ, όταν είχε ξεκινήσει στα 3,6 δισ ευρώ, αρκεί από μόνο του για να φέρει χαμόγελα στην πολύπαθη αγορά ακινήτων, πόσο μάλλον όταν καταργείται και ο τιμωρητικός Συμπληρωματικός Φόρος, έστω κι αν διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.
Επενδυτικός οδηγός για την ελληνική κτηματαγορά- Σε άνοδο οι τιμές των ενοικίων
Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα παλαιότερα ακίνητα
Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα παλαιότερα ακίνητα
Σε μια νέα φάση φαίνεται ότι περνάει η αγορά ακινήτων, καθώς μοιραία μπαίνουν στη ζυγαριά οι θετικές προοπτικές της οικονομίας, με τις αρνητικές εξελίξεις στο κόστος κατασκευής και τα επιτόκια δανεισμού.  
Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα παλαιότερα ακίνητα