Μορατόριουμ κατασχέσεων για χρέη στην εφορία

Καθημερινό στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας / Eurokinissi

«Φρένο» στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, έβαλε η πανδημία και η καραντίνα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς θα ήταν προβληματικό- αν όχι προκλητικό- να βγαίνει για… σαφάρι η εφορία την ώρα που άπαντες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο αυτό το μορατόριουμ έχει ημερομηνία λήξης, καθώς όπως προκύπτει από το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, που αποτυπώνεται στα κείμενα τα οποία εστάλησαν στις Βρυξέλλες, προσδοκάται η σταδιακή εξόφληση τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ από τους «παγωμένους» φόρους μέσα στους τελευταίους 3-4 μήνες του έτους κι αυτό σημαίνει ότι η εφορία θα φροντίσει να υπενθυμίσει στους υπόχρεους, τις οφειλές τους.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο, δηλαδή πριν ανατραπούν τα πάντα, η εφορία πρόλαβε και έλαβε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- κυρίως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών- εναντίον 17.159 φορολογούμενων. Υπό κανονικές συνθήκες, το 2020 θα ήταν έτος «σύσφιξης» των… σχέσεων οφειλετών- εφορίας, καθώς έχει προ πολλού δρομολογηθεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εντοπισμού και διεκδίκησης οφειλομένων, με σαρωτικές διασταυρώσεις σε ακόμα μεγαλύτερη βάση δεδομένων εμπλουτισμένη με στοιχεία από το Κτηματολόγιο, το οποίο θα συμπληρώνεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Πλέον, ο σχεδιασμός προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της κρίσης, αλλά επ’ ουδενί μπαίνει στο συρτάρι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χρονιά, πριν καν επέλθει το σοκ της πανδημίας, ξεκίνησε με νέα χρέη των φορολογούμενων. Στο πρώτο δίμηνο η ΑΑΔΕ «μέτρησε» νέες οφειλές 1,668 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,574 δις ευρώ είναι αμιγώς φορολογικά χρέη, αλλά πρόλαβε και να εισπράξει 199 εκατ. Ευρώ από αυτά. Αθροίζοντας αυτά τα χρέη με τα παλαιότερα, το «βουνό» διαμορφώνεται στα 106,055 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 21,8 δισ. θεωρούνται επισήμως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Στο υπουργείο Οικονομικών πορεύονται με τη βεβαιότητα ότι τους επόμενους μήνες τα χρέη στην εφορία θα «φουσκώσουν», καθώς ο συνδυασμός ύφεσης- μείωσης εισοδημάτων έχει αποδειχθεί και στο πρόσφατο, μνημονιακό παρελθόν, καταστροφικός. Το μεγαλύτερο πονοκέφαλο προκαλούν, πάντως, οι υποχρεώσεις που έχουν «παγώσει» λόγω καραντίνας, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα αφεθεί να λειτουργήσει ως αμορτισέρ μόνο η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αν θα προβλεφθούν ειδικές διευκολύνσεις με στόχο τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα αλλά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Το δημοσιονομικό βάρος, δηλαδή αυτά που δεν υπολογίζονται να εισπραχθούν φέτος, είναι ήδη σημαντικό, καθώς φτάνει στο 0,87% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 1,562 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

• Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων με ημερομηνία πληρωμής από 11 Μαρτίου έως 30 Απριλίου για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ. Η περίοδος αναστολής λήγει στο τέλος Αυγούστου, ενώ οι πληρωμές εντός του Μαΐου αναστέλλονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 εκτιμάται σε 1,218 δισεκ ευρώ.

• Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών με ημερομηνία πληρωμής έως το τέλος Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου για επτά μήνες για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ. Μετά την περίοδο αναστολής, οι πληρωμές θα γίνουν σε τέσσερις ισόποσες δόσεις χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Η δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 ανέρχεται σε 47 εκ ευρώ.

• Για ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις σε καθεστώς ρύθμισης, παρέχεται τρίμηνη παράταση για την πληρωμή των δόσεων με ημερομηνία πληρωμής μέχρι το τέλος Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Οι πληρωμές αυτές θα αρχίσουν από την 1 δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 εκτιμάται σε 278 εκ ευρώ.

• Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο ενοίκιο. Η εκτιμώμενη δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 ανέρχεται σε 19 εκ ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ