Μοντέλο κρατικών εγγυήσεων για τις παρεμβάσεις σε αερομεταφορές, Τουρισμό, ναυτιλία

Eurokinissi

Η πρώτη φάση, της όξυνσης της κρίσης, βαίνει προς το τέλος της, όπως και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων- νοικοκυριών, που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν ως τα 12,5 δις ευρώ σε ταμειακή βάση, ως το τέλος Ιουνίου. Πλέον, το βάρος πέφτει στις κλαδικές παρεμβάσεις της δεύτερης φάσης, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα κρίνει το στοίχημα της τρίτης φάσης, δηλαδή την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επί της ουσίας, ο χρόνος αντίδρασης είναι εξαιρετικά πυκνός από εδώ και πέρα, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα επ’ ουδενί μπορούν να χαρακτηριστούν ανεξάντλητα, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι το Φθινόπωρο παραμένει ο άγνωστος «Χ». Αρμόδιες πηγές, αναφέρουν στο economistas, ότι σε καθημερινή σχεδόν βάση, γίνεται απολογισμός των μέτρων που «τρέχουν» και σύγκριση με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως προκύπτει από τα σχέδια που υπέβαλαν στις Βρυξέλλες τα κράτη- μέλη, η Ελλάδα κινείται στον μέσο όρο κι αυτό επιβεβαιώνει στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ότι η έως τώρα δοσολογία δεν είναι λανθασμένη.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι τα πραγματικά δύσκολα τώρα αρχίζουν. Τουρισμός, εστίαση, αερομεταφορές, ναυτιλία, ακτοπλοϊα, περιμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο βασικός μοχλός στήριξης των κλάδων της «πρώτης γραμμής», θα είναι οι κρατικές εγγυήσεις για την άντληση φτηνής ρευστότητας.

Το μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων ήδη εφαρμόζεται σε πολλές άλλες χώρες για τη στήριξη των αεροπορικών εταιριών, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας ή εθνικοποίησης και η «χαλάρωση» των κοινοτικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, διευρύνει τα περιθώρια τέτοιων παρεμβάσεων. Ανάλογο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί και για τους υπόλοιπους κλάδους, έτσι ώστε να «κουμπώσει» με τα δάνεια που αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και τα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που συνολικά θα φτάσουν στα 10 δις ευρώ.

Πέρα από το μείζον θέμα της ρευστότητας, αυτό που «καίει» είναι η απασχόληση σε αυτούς τους κλάδους, με φόντο τις δυσοίωνες προβλέψεις για 200- 250 χιλιάδες νέους ανέργους. Το «εργαλείο» που θα χρησιμοποιηθεί είναι το πρόγραμμα SURE, μέσω του οποίου αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα περίπου 1,5 δις ευρώ. Με δεδομένο, δε, ότι αυτά τα κονδύλια δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να διαθέσει περί τα 400- 500 εκατ. Ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου.

Όσον αφορά στην εστίαση, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως ό,τι δοθεί υπό τη μορφή φορολογίας θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και σίγουρα όχι με ορίζοντα ως το τέλος του έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που δρομολογείται είναι η μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, από το 24% που είναι σήμερα, στο 13%, στη λογική ότι μετά τους περιορισμούς στις αποστάσεις και τη δυναμικότητα των τραπεζιών, ο τζίρος ανά τραπέζι για τα καφέ θα συρρικνωθεί.

Την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανακούφιση τους για τη… διάσωση των εσόδων του Απριλίου κυριολεκτικά στο παρά 1’. Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι η πτώση ήταν γύρω στο 35%, ωστόσο πληρωμές περίπου 500 εκατ. ευρώ λίγες ώρες πριν κλείσει ο μήνας, περιόρισαν τις απώλειες γύρω στο 25%. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το κίνητρο έκπτωσης του 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές αποδείχθηκε πολύ ισχυρό, συμπληρώνουν, όμως, ότι αυτή η έκπτωση δεν θα προβλεφθεί και για τις πληρωμές φόρων του Μαίου….

ΣΧΕΤΙΚΑ