Σταϊκούρας: Αντέχουμε και σε 2ο κύμα -Νέα μέτρα στήριξης όπου χρειαστεί

NEWSROOM
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον Ρ/Σ «Θέμα 104,6», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει σε τομείς και περιοχές με νέα μέτρα στήριξης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ σημείωσε ότι σε 2 με 3 εβδομάδες θα ξεμπλοκαριστούν οι εκταμιεύσεις από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, διαμηνύοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας επαρκούν. «Υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομιάς που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα όπως τα νησιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε:

«Ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα. Η εικόνα αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως στα στοιχεία για την εκτίμηση της ύφεσης που στείλαμε στους Ευρωπαίους» διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για ύφεση 16% στο β τρίμηνο».

Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα με την εστίαση, επισημαίνοντας ότι «είμαστε εδώ με πιο στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος».

Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου, είπε στον «Θέμα 104,6» ο Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ότι μέχρι τέλος Ιουνίου ότι η ελληνική οικονομία θα λειτουργεί και από εκεί και πέρα περιμένουμε η χώρα να ξεκινήσει να εισπράττει γι' αυτό και προχωρήσαμε σε παράταση φορολογικών δηλώσεων, χωρίς να αλλάξει η ημερομηνία της πρώτης δόσης.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο υπουργός ανέφερε ότι «εκτιμούμε πως σε 2-3 εβδομάδες θα υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση των εκταμιεύσεων» για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου και αρχικού κεφαλαίου. Όπως εξήγησε τα όποια προβλήματα μέχρι τώρα οφείλονται αφενός στο ότι υπάρχει μια ζήτηση που είναι πολλαπλάσια των προσφερόμενων πόρων και αφετέρου στο ότι όλες οι επιχειρήσεις υποβάλουν αίτηση ακόμα και επιχειρήσεις που κανονικά θα κόβονταν λόγω φερεγγυότητας.

Επιβεβαίωσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα ώστε να επιτραπεί η κρατική ενίσχυση και σε μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι «στην επιστρεπτέα 2 έχουμε εντάξει και τις προβληματικές επιχειρήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2019». Όπως δήλωσε η κυβέρνηση συζητά με τις Βρυξέλλες επιδότηση και για προβληματικές επιχειρήσεις, δηλαδή όσες είχαν μείωση κεφαλαίου 50%. Το αίτημα, όπως ξεκαθάρισε, δεν αφορά επιχειρήσεις «ζόμπι» αλλά όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι έχουν φτάσει τα 37,5 δισ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου «γιατί βγήκαμε δύο φορές με επιτυχία στις αγορές συν ότι κάναμε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και λάβαμε 5+2 δισ. ευρώ». Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι αν και το το επόμενο χρονικό διάστημα Ιούνιο-Ιούλιο δεν θα βγούμε στις αγορές και δεν θα έχουμε εισροές διαβεβαίωσε ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα ακόμα και αν υπάρξει δεύτερο κύμα».

«Ήδη έχουμε καλύψει το 80% όσων είχαμε πει στις αρχές της χρονιάς ότι θα βγούμε στις αγορές, περίπου 8 δισ. Τελικά τα 7 δισ. τα έχουμε ανάγκη για άλλους λόγους να καλύψουμε τις απαιτήσεις λόγω κορωνοϊού» διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι «πρέπει να κρατάμε ταμειακά διαθέσιμα για το δεύτερο εξάμηνο γιατί δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν οι ευρωπαικοί πόροι. Μέχρι τώρα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ προδοκούμε τον Ιούλιο χρήματα από συγχρηματοδοτήσεις».

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, για το οποίο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά αύριο.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας πως προσδοκά εξελίξεις εντός του Ιουλίου, αν και προς το παρόν έχει προβλεφθεί μόλις Eurogroup στις αρχές του μηνός. Θύμισε όμως πως ως τώρα η χώρα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ.

Η ύφεση, όπως είπε, θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε λάβει η κυβέρνηση τα μέτρα που ανακοίνωσε, όπως :

- Επιστρεπτέα Προκαταβολή Ι με 605 εκατ. ευρώ για 54.000 επιχειρήσεις
- Επιστρεπτέα Συνεργασία ΙΙ όπου έχουν υποβληθεί ήδη 118.000 αιτήματα
- Αποζημίωση 800 ευρώ σε 557.076 δικαιούχους
- Αποζημίωση 534 ευρώ σε 250.675 δικαιούχους
- Πλατφόρμα δήλωσης ζημιάς από ενοίκια Ακινήτων
- Φορολογικές αναστολές και πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις από το 2021 ή 24 με επιτόκιο 2,5% αντί 5%-6% της πάγιας ρύθμισης
- Μείωση προκαταβολής φόρου
- Επιδότηση επιτοκίου δανείων, που πήρε παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου για 300.000 εργαζομένους σε επιχειρήσεις
- Κεφάλαια κίνησης 1,48 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί σε 7 εβδομάδες και αναμένεται να περάσουν σε 2-3 εβδομάδες στην αγορά
- Από Ταμείο Εγγυοδοσίας εγκρίθηκαν 1155 αιτήσεις και, πέρα από τη μεγάλη ζήτηση, εμφανίζονται και πολλοί αφερέγγυοι που δεν πρέπει να δανειοδοτηθούν

ΣΧΕΤΙΚΑ