fbpxΟδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίου | Economistas.gr
Skip to main content

Οδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίου

Οδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίου
Φωτογραφία: Eurokinissi

Αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία της προαιρετικής μείωσης ενοικίου εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Με το νόμο 4722/2020, υλοποιήθηκε η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για φοροεπιδοτούμενες προαιρετικές μειώσεις ενοικίων. Η δυνατότητα φορολογικά «επιδοτούμενων» προαιρετικών μειώσεων ενοικίων τουλάχιστον κατά 30%, κατόπιν συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ισχύει για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, στις ακόλουθες περιπτώσεις μισθώσεων:

* Επαγγελματικές μισθώσεις εγκαταστάσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται από τον κορωνοϊό.
* Μισθώσεις κύριας κατοικίας, όταν ενοικιαστής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος εργαζομένου στις ανωτέρω «πληττόμενες» επιχειρήσεις, εφόσον έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του λόγω Covid-19.
* Φοιτητικές μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω Covid-19.
* Μισθώσεις κατοικίας σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή. Η μείωση στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να ισχύσει από τον Οκτώβριο.

Διευκρινίζεται ότι προαιρετική μείωση σε ενοίκιο μπορεί να γίνει ελεύθερα για οποιαδήποτε κατηγορία μίσθωσης, και να δηλωθεί στο TAXISNET.  Αν όμως ο κωδικός δραστηριότητας του ενοικιαστή δεν περιλαμβάνεται στους παρακάτω ΚΑΔ, δεν υπάρχει δικαίωμα φορολογικής επιστροφής του 12% του πλήρους μισθώματος.

Οι 3 προϋποθέσεις για τις μειώσεις ενοικίου

Οι  3 προϋποθέσεις για να ισχύσουν οι μειώσεις των ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% είναι οι εξής:

1) Να υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, που μπορεί να αποτυπωθεί σε τροποποιητικό ιδιωτικό συμφωνητικό, ή και στην ίδια την τροποποιητική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που θα αναρτηθεί από τον εκμισθωτή στην εφαρμογή μισθώσεων της ΑΑΔΕ.
2) Να υποβληθεί ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη η τροποποιητική δήλωση στην εφαρμογή μισθώσεων της ΑΑΔΕ. Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναγραφεί το νέο συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. 
3) Να καταβάλλει ο ενοικιαστής εμπρόθεσμα κάθε μήνα ο συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο, δηλαδή να γίνεται καταβολή του ενοικίου στην ώρα του. Διαφορετικά ο ιδιοκτήτης δικαιούται να διεκδικήσει ολόκληρο το μίσθωμα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ: Στο πεδίο των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ της ηλεκτρονικής δήλωσης ο εκμισθωτής είναι χρήσιμο να αναγράψει τα εξής:

«Η παρούσα συμφωνία αφορά σύμφωνα με το νόμο αποκλειστικά το τετράμηνο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
Από την 1η Ιανουαρίου 2021 το μίσθωμα επανέρχεται στο κανονικό ύψος των ……… ευρώ.», ο δε χρόνος διάρκειας της μίσθωσης παραμένει αμετάβλητος. 
Οπως ορίζει ο νόμος, η παρούσα συμφωνία ισχύει υπό την προυπόθεση εμπρόθεσμης καταβολής των μειωμένων μηνιαίων μισθωμάτων, διαφορετικά ο εκμισθωτής δικαιούται να τα διεκδικήσει ολόκληρα.»

Τι κερδίζει ο ιδιοκτήτης που θα δεχθεί τη μείωση ενοικίου

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με τη μείωση ενοικίου ο ιδιοκτήτης μειώνει τον κίνδυνο να βρεθεί χωρίς ενοικιαστή. Πέραν αυτού, ωστόσο, στις παραπάνω περιπτώσεις συμφωνημένης μείωσης ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% ο ιδιοκτήτης θα έχει τα ακόλουθα ευεργετήματα:

Δεν θα θεωρείται εισόδημα και δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης το ανείσπραχτο ποσό λόγω συμφωνίας του με τον ενοικιαστή για μείωση του ενοικίου.
Ο ιδιοκτήτης θα έχει δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 12% του κανονικού ενοικίου, ανεξάρτητα αν η συμφωνούμενη μείωση ανέρχεται σε οποιοδήποτε μεγαλύτερο ποσοστό. Για να κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει στο TAXISΝΕΤ δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid).
Το ποσό της έκπτωσης φόρου που θα κερδίσει ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αφαιρεθεί από τις παρακάτω κατηγορίες φορολογικών οφειλών του:
α) φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης που βεβαιώθηκαν μαζί στο φετινό εκκαθαριστικό,
β) ΕΝΦΙΑ έτους 2020,
γ) ΦΠΑ τρίτου τριμήνου 2020, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί απλογραφικά βιβλία,
δ) ΦΠΑ ενός ή περισσοτέρων από τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 και ενός ή περισσοτέρων από τους μήνες του 2021, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
«Επειδή είναι άγνωστο πότε θα γίνει η εκκαθάριση και ο συμψηφισμός των επιστροφών που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες για τους επόμενους μήνες αναγκαστικής ή προαιρετικής μείωσης μισθωμάτων, είναι σκόπιμο οι δικαιούχοι σημαντικών ποσών τέτοιων εκπτώσεων να μην σπεύσουν να εξοφλήσουν πρόωρα τις εφετινές φορολογικές τους υποχρεώσεις σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, προκειμένου οι επόμενες επιστροφές τους να αφαιρεθούν από τις επόμενες μηνιαίες δόσεις, και όχι από τις υποχρεώσεις τους του επομένου έτους» καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Να τελειώσουμε οριστικά με το «κούρεμα» ενοικίων
ΠΟΜΙΔΑ: Να τελειώσουμε οριστικά με το «κούρεμα» ενοικίων
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την χθεσινή κοινή πρόταση ΠΟΜΙΔΑ - Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) για τα εμπορικά μισθώματα 2020, σε συνέχεια ερωτημάτων πολλών ιδιοκτητών ακινήτων, προέβη η ΠΟΜΙΔΑ.
ΠΟΜΙΔΑ: Να τελειώσουμε οριστικά με το «κούρεμα» ενοικίων
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στέλνει η ΠΟΜΙΔΑ ζητώντας την παράταση της λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Μείωση φορολογικών οφειλών για ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο
Μείωση φορολογικών οφειλών για ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο
Απόφαση με την οποία θεσπίζεται έκπτωση για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν εισπράττουν το 40% του μισθώματος στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Μείωση φορολογικών οφειλών για ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο
ΠΟΜΙΔΑ: Απαράδεκτη η συνέχιση αναγκαστικών μειώσεων εν μέσω πληρωμής ΕΝΦΙΑ
ΠΟΜΙΔΑ: Απαράδεκτη η συνέχιση αναγκαστικών μειώσεων εν μέσω πληρωμής ΕΝΦΙΑ
H ΠΟΜΙΔΑ δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη κάθε σκέψη για αδιάκριτη παράταση των υποχρεωτικών μειώσεων σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών μισθώσεων. Η αντιπρότασή της.
ΠΟΜΙΔΑ: Απαράδεκτη η συνέχιση αναγκαστικών μειώσεων εν μέσω πληρωμής ΕΝΦΙΑ
Παράταση της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων και τον Σεπτέμβριο
Παράταση της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων και τον Σεπτέμβριο
Επεκτείνεται για ένα μήνα η υποχρεωτική μείωση ενοικίων σε συγκεκριμένους κλάδους. Δυνατότητα φοροελάφρυνσης για τους ιδιοκτήτες που οικειοθελώς συμφωνήσουν χαμηλότερο ενοίκιο.
Παράταση της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων και τον Σεπτέμβριο