Στροφή στη βιομηχανία και την καινοτομία

Φωτο: Shutterstock

Ένα από τα στοιχήματα του υπουργείου Οικονομικών και του Προϋπολογισμού, είναι η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι οι επενδύσεις το 2021 μπορούν να κάνουν ρεκόρ 60ετίας!

Αναμφίβολα, οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι καθοριστικές, καθώς υπολογίζεται ότι θα καλύψουν το 70% της εκτιμώμενης αύξησης των επενδύσεων κατά 30%, ωστόσο χωρίς τη συμβολή ιδιωτικών και δη ξένων κεφαλαίων, ο σχεδιασμός κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά. Η επένδυση- μαμούθ, για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, από τη Microsoft επιβεβαιώνει κατ’ αρχάς ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Δείχνει, όμως, ότι τα ξένα κεφάλαια αναζητούν, πλέον, ευκαιρίες σε άλλου είδους πεδία, καθώς η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργεί άλλα δεδομένα.

Το ΕΥ Attractiveness Survey της ΕΥ είναι πραγματικά αποκαλυπτικό για τις προθέσεις και τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ευκαιρία. Είναι ενδεικτικό ότι το 69% των ερωτώμενων εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία, ενώ 28% σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο — μακράν τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών όπου πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες έρευνες φέτος.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εκτιμούν ότι, για να βελτιώσει τη θέση της, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στη στήριξη της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας (πρώτη επιλογή φέτος, με ποσοστό 38% από 25% πέρσι), τη μείωση της φορολογίας (στη δεύτερη θέση με 36% από 49%), τη βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης (33%) και την ενίσχυση της παιδείας και των δεξιοτήτων (31%).

Ως προς το είδος των προγραμματιζόμενων επενδύσεων, εντυπωσιάζει θετικά η αυξημένη συμμετοχή της βιομηχανίας (26% από 9% πέρσι). Αντιθέτως, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μειώθηκε, από 69% στο 52%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν δυναμική ανάπτυξη στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων, κατέγραψαν μείωση του αριθμού των επενδύσεων κατά 20%, την ώρα που στη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 8%. Παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα διαφοροποιείται από τη γενικότερη τάση της περιοχής, έχοντας βελτιώσει τις επιδόσεις της σε όρους ΑΞΕ.

Ο κλάδος των Μεταφορών και Logistics αποτελεί έναν από τους πλέον κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων, πλούτου και κύρους για την Ελλάδα. Οι υποδομές των μεταφορών, περιλαμβάνουν: 1. Λιμάνια 2. Αυτοκινητοδρόμους 3. Αεροδρόμια 4. Σιδηροδρόμους 5. Τελωνεία 6. Υποδομές logistics ενδοχώρας (hinderland) Κάθε μία από τις παραπάνω υποδομές είναι ιδιαίτερης ση- μασίας για τον κλάδο. Οι επενδύσεις και οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των Μεταφορών και Logistics, φαίνεται πως έχουν φέρει αποτελέσματα, καθώς το World Economic Forum, στους παγκόσμιους δείκτες του για το 2019, κατατάσσει την Ελλάδα στην 37η θέση, μεταξύ 141 χωρών, όσον αφορά την αξιολόγηση των υποδομών της, σημειώνοντας άνοδο μιας θέσης σε σχέση με το 2018.

Τη μεικτή επίδοση της Ελλάδας στο επιχειρείν, έρχονται να συμπληρώσουν κάποια ανοδικά βήματα στον τομέα της καινοτομίας. Η Ελλάδα παρουσιάζει βελτιωμένη επίδοση τα τελευταία χρόνια, σε θέματα καινοτομίας και η καθιέρωση ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος μπορεί να της δώσει την απαραίτητη ώθηση, ώστε να μη θεωρείται ουραγός της ευρωπαϊκής καινοτομίας. Το γεγονός ότι χώρες, όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Βουλγαρία, προηγούνται σε όρους καινοτομίας, συνηγορεί στην ανάγκη μίας πιο εστιασμένης στρατηγικής σε αυτά τα ζητήματα. Ο ετήσιος Δείκτης Καινοτομίας του Bloomberg (Bloomberg Innovation Index), που δημοσιεύεται για όγδοη φορά, αναλύει πολλά κριτήρια, με τη χρήση διαφόρων μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, της παραγωγικής ικανότητας και της συγκέντρωσης εισηγμένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Στον δείκτη αυτόν για το 2020, η Ελλάδα σκαρφάλωσε πέντε θέσεις στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 30η θέση, αφήνοντας πίσω την Ισπανία, η οποία το 2019 κατείχε την ίδια θέση. Με άριστα το 100, η χώρα μας βαθμολογήθηκε στον Δείκτη Καινοτομίας του Bloomberg για το 2020 με 66,30, ενώ την υψηλό- τερη βαθμολογία απέσπασε στην κατηγορία της αποτελεσματικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (9η θέση). Στον συγκεκριμένο δείκτη, η μόνη χώρα από τις Βαλκανικές που κατέχει προβάδισμα έναντι της Ελλάδας, είναι η Σλοβενία (21η θέση), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται λίγες θέσεις μπροστά από το Λουξεμβούργο (31η), την Ισπανία (33η) και την Πορτογαλία (34η).

ΣΧΕΤΙΚΑ