fbpxMείωση ενοικίου: 8 προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ προς την ΑΑΔΕ | Economistas.gr
Skip to main content

Mείωση ενοικίου: 8 προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ προς την ΑΑΔΕ

Mείωση ενοικίου: 8 προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ προς την ΑΑΔΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Επιστολή με θέμα τις μειώσεις ενοικίου έστειλε στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι μετά την χθεσινή ψήφιση στη Βουλή της διάταξης που αφορά τις μειώσεις μισθωμάτων Νοεμβρίου και εφεξής, υπάρχει άμεση ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών στη διαδικασία και τις προθεσμίες υποβολής «δηλώσεων Covid» εκ μέρους των εκμισθωτών ακινήτων, με προσαρμογή προς τούτο της σχετικής σας απόφασης Πολ.1162/03-08-2018 (ΦΕΚ Β  3579/22-08-2018), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

Επί του θέματος αυτού, προσθέτει η ΠΟΜΙΔΑ για τις μειώσεις ενοικίου, «και με δεδομένο ότι ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων ούτως ή άλλως είναι χρονοβόρος, δεν υπάρχει ούτε δικαιολογητικός λόγος θέσης προθεσμιών ασφυκτικού χαρακτήρα τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και τους φοροτεχνικούς τους, ούτε είναι επιτρεπτό ηθικά να ισχύουν αποκλειστικές προθεσμίες, τις οποίες όποιος τις χάσει, χάνει και την αποζημίωσή του! Επί των θεμάτων αυτών οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

1. Με δεδομένο ότι πολλοί ενοικιαστές, ιδιαίτερα κατοικίας, ενημερώνουν τους εκμισθωτές τους  με τεράστια χρονική καθυστέρηση, όταν έχει ήδη λήξει η προθεσμία, και προβαίνουν στη μείωση μέσω παρακράτησης από επόμενα μισθώματα, ως προθεσμία υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής  «δήλωσης Covid», που ορίζεται στο άρθρο 11 της πιο πάνω απόφασης (πολ.1162/03.08.2018) δεν μπορεί να είναι η «εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση», αλλά η κλασσική προθεσμία της τελευταίας ημέρας του επομένου μηνός, όπως άλλωστε  προβλέπεται στο άρθρο 1 της παραπάνω απόφασης («1. Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία»).

2. Επιπλέον για τροποποιητική  (διορθωτική) «δήλωση Covid» θα πρέπει να
προβλεφθεί η δυνατότητα να υποβάλλεται  εντός ενός ακόμη διμήνου, χωρίς συνέπειες, για το λόγο που παραπάνω εκθέσαμε. 

3. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής  της αρχικής ή τροποιητικής
«δήλωσης Covid» (μετά δηλαδή από τις πιο πάνω ζητούμενες προθεσμίες), ως κύρωση μπορεί να παραμείνει η επιβολή του κλασσικού προστίμου των 100 ευρώ, όχι όμως και η πλήρης αποστέρηση του δικαιώματος υποβολής της δήλωσης και ολοκληρωτικής απώλειας της επιστροφής.

4.Η προθεσμία για διόρθωση λαθών ή παραλείψεων μηνών Μαρτίου -
Αυγούστου της παρ. 8 του άρθρου 11 της παραπάνω ΠΟΛ που λήγει στις 15.12 και προβλέπει δυνατότητα υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών και Covid, θα πρέπει να παραταθεί μέχρι την 31.12.2020 και να συμπεριλάβει και αρχικές δηλώσεις των μηνών έως και τον Δεκέμβριο 2020.

5. Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης COVID που αφορά τις προαιρετικές
μειώσεις μισθωμάτων μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, που με την απόφασή σας Α.1230/20.10.2020 είχαν οριστεί για την 20.11.2020, να παραταθεί μέχρι την
20.12.2020 και αντίστοιχα η προθεσμία αποδοχής μέχρι την 27.12.2020. 

6. Η προθεσμία υποβολής των μισθωτηρίων και των τροποποιητικών δηλώσεων
του παρελθόντος πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι 31.1.2021, δεδομένου ότι τα στοιχεία της θα τα χρειαστείτε πολύ αργότερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2021, για τη σύνθεση του περιεχομένου τους ως προς τα δηλωτέα μισθώματα και μόνο όταν συντρέχει περίπτωση ανάγκης  «δήλωσης Covid», να προηγείται ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

7. Στη «δήλωση Covid» (άρθρο 11 της απόφασης πολ. 1162/03.08.2018),
πρέπει να προστεθεί πεδίο υπενθύμισης ή συμπλήρωσης του τραπεζικού λογαριασμού του φορολογούμενου εκμισθωτή εφόσον δεν το έχει ήδη δηλώσει στο TAXISNET, ώστε να αποφευχθούν αχρείαστες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταβολής.

8. Τέλος παρακαλούμε για μια ακόμη φορά, ο ανακριβής τίτλος «Μισθωτήρια
Ακινήτων» που αναγράφεται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ να αντικατασταθεί από τον ορθό  «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», όπως άλλωστε και εσείς ρητά το διευκρινίζετε εξ αρχής στις οδηγίες σας, ώστε ο απλός ιδιοκτήτης ακινήτου να μην εκλαμβάνει την υποβολή προς την ΑΑΔΕ των πληροφοριακών στοιχείων μιας μίσθωσης ως δήθεν «Μισθωτήριο», με δυσμενέστατα εις βάρος του νομικά και οικονομικά αποτελέσματα.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Απαράδεκτη η συνέχιση αναγκαστικών μειώσεων εν μέσω πληρωμής ΕΝΦΙΑ
ΠΟΜΙΔΑ: Απαράδεκτη η συνέχιση αναγκαστικών μειώσεων εν μέσω πληρωμής ΕΝΦΙΑ
H ΠΟΜΙΔΑ δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη κάθε σκέψη για αδιάκριτη παράταση των υποχρεωτικών μειώσεων σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών μισθώσεων. Η αντιπρότασή της.
ΠΟΜΙΔΑ: Απαράδεκτη η συνέχιση αναγκαστικών μειώσεων εν μέσω πληρωμής ΕΝΦΙΑ
Οδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίου
Οδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίου
Η δυνατότητα φορολογικά «επιδοτούμενων» προαιρετικών μειώσεων ενοικίων τουλάχιστον κατά 30%, κατόπιν συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ισχύει για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Οδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίου
ΠΟΜΙΔΑ: Οδηγίες για τις προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων
ΠΟΜΙΔΑ: Οδηγίες για τις προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων
Στον οδηγό της, η ΠΟΜΙΔΑ εξηγεί τον τρόπο κατάρτισης και δήλωσης των συμφωνιών προαιρετικών μειώσεων των επαγγελματικών μισθωμάτων κατά τουλάχιστον 30% στην εφαρμογή TAXISNET της ΑΑΔΕ.
ΠΟΜΙΔΑ: Οδηγίες για τις προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων
ΠΟΜΙΔΑ: Επιστολή για τα επείγοντα και τα θεσμικά θέματα που αφορούν τα ακίνητα και τους ΟΤA
ΠΟΜΙΔΑ: Επιστολή για τα επείγοντα και τα θεσμικά θέματα που αφορούν τα ακίνητα και τους ΟΤA
Με επιστολή της προς το υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνει την νέα ηγεσία του υπουργείου για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τα ακίνητα και τους ΟΤΑ.
ΠΟΜΙΔΑ: Επιστολή για τα επείγοντα και τα θεσμικά θέματα που αφορούν τα ακίνητα και τους ΟΤA