ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές που έρχονται -Ποιοι θα ευνοηθούν

NEWSROOM
ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές που έρχονται -Ποιοι θα ευνοηθούν
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η έκθεση της Κομισιόν έχει προαναγγέλλει αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2021.

Η αλλαγή αυτή θα είναι αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής που αναμένεται να γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων καθώς και στην ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα. Οι νέες περιοχές που θα ενταχθούν θα φτάσουν τον αριθμό σχεδόν των 3.000 νέων περιοχών. Το όφελος αυτής της ενέργειας που αναμένεται να φανεί στα δημόσια ταμεία αγγίζει τα 300-400 εκατ. ευρώ. Και αναφορικά με το όφελος που θα έχουν γενικά οι φορολογούμενοι πολίτες στον ΕΝΦΙΑ, είναι ότι θα δουν μείωση της τάξεως του 8% μεσοσταθμικά. Άρα ουσιαστικά τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε και την συνολική μείωση του 30% στον ΕΝΦΙΑ, που είχε προαναγγελθεί , αφού το 22% το έχουμε είδη δει.

Η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη γράφει στο economistas.gr για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και αν θα γίνει στον κύριο φόρο ή στον συμπληρωματικό φόρο που πληρώνεται από σχεδόν 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 629 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και περίπου 50 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε περίοδο πανδημίας , όπου τα πάντα είτε αναστέλλονται είτε υπολειτουργούν.

Κατά συνέπεια ορατό είναι και το σενάριο να μην υπάρξει καμία αλλαγή φέτος και να ξαναδούμε τις παλιές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με βάση αυτές να υπολογιστεί ξανά ο ΕΝΦΙΑ .

Σαφέστατα , λόγω των καταστάσεων , η άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέσα στον Μάρτιο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί, όχι μόνο για τον Μάρτιο, αλλά και για τους επόμενους μήνες από ότι φαίνεται. Η πανδημία δεν λέει να μας αφήσει , πολύ πιθανό λοιπόν οι εξελίξεις των αλλαγών να αναβληθούν για το 2022.

Κοντολογίς , η πανδημία και η υπολειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες εκτιμητές τόσο για τις μετακινήσεις τους όσο και με τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία στην εργασία τους δεν θα επιτρέψουν σε αυτό το χρονικό σημείο καμία μεταβολή.

Σε αυτή την περίπτωση ωφελούνται όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές που υπάρχει κίνδυνος αύξησης των αντικειμενικών τιμών και πρόκειται να προβούν σε αγοραπωλησίες, αλλά και όσοι έχουν ακίνητα γενικά ωφελούνται διότι δεν θα αυξηθούν ο ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη και άλλοι 18 περίπου φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα γλιτώσουν φέτος ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ ή το 50%, λόγω των ανατροπών που επέφερε η πανδημία στα εισοδήματά τους το 2020.

Η μερική ή η ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά στους πληττόμενους από την πανδημία, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους, να μειώνονται δραματικά το 2020.

Μην ξεχνάμε το πολύ σημαντικό της χρονιάς που πέρασε , ότι περίπου 650.000 – 1.000.000 μισθωτοί έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και για τους μήνες αυτούς , οι αποδοχές τους ήταν η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα.

Κατά συνέπεια , για όσους μήνες του 2020 ήταν σε αναστολή δεν θα έχουν εισοδήματα προς φορολόγηση, αφού τα 534 ευρώ, δεν φορολογούνται. Άρα, τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν θα είναι εξαιρετικά χαμηλά και πολλοί από αυτούς θα τύχουν της μείωσης ή του μηδενισμού του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, κάτω από το αφορολόγητο θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίοι ήταν κλειστοί για αρκετούς μήνες το 2020 και το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί απίστευτα!

Ας δούμε ποιοι δικαιούνται απαλλαγή κατά ποσοστό 50% του ΕΝΦΙΑ

Προσοχή και οι τέσσερεις προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για να δοθεί η απαλλαγή.

1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην είναι μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για την ή τον σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. Συγκεκριμένα,

  • ΑΓΑΜΟΣ/Η έως 9.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ χωρίς εξαρτώμενα μέλη έως 10.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ με ένα εξαρτώμενο μέλος έως 11.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ με δύο εξαρτώμενα μέλη έως 12.000 ευρώ

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 150 τ.μ..

3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ας δούμε και ποιοι δικαιούνται απαλλαγή κατά ποσοστό 100% του ΕΝΦΙΑ.

Προσοχή και εδώ θα πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ταυτόχρονα για να δοθεί η απαλλαγή.

Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά:

1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος . δηλαδή,

  • ΕΓΓΑΜΟΣ με τρία εξαρτώμενα μέλη πρέπει να έχει εισόδημα έως 16.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη έως 17.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ με πέντε εξαρτώμενα μέλη έως 18.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω πρέπει να έχει συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα το προηγούμενο έτος , έως 15.000 ευρώ.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, να μην υπερβαίνουν τα 150 τ.μ..

3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ