Οι αντοχές του ΕΝΦΙΑ

Ακίνητα στην Αθήνα/ Φωτογραφία Eurokinissi

Παρά τις προφανείς δυσκολίες λόγω πανδημίας, παρά τα “κουρέματα” που υπέστησαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ ξεπέρασαν το 86% του στόχου- δηλαδή πάνω από το μέσο εισπραξιμότητας όλων των φόρων- κι αν οι δόσεις ήταν 5, όπως το 2019, αντί 6, τότε πιθανότατα οι απώλειες εσόδων για τα κρατικά ταμεία θα ήταν μικρότερες.

Η απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ για τα φορολογικά έσοδα της περσινής χρονιάς, όπου “χάθηκαν” περί τα 8,2 δισ ευρώ σε σχέση με το 2019, επιβεβαιώνει ότι παρά τις στρεβλώσεις του... πολυμίσητου ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν. Ειδικότερα, τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους επί της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας, τα οποία αποτελούν τη μοναδική επιμέρους κατηγορία εσόδων από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, καθορίζονται σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και αυτά κατέγραψαν μείωση κατά μόλις 322,83 εκ. €, η οποία από την ΑΑΔΕ αποδίδεται εν πολλοίς στη μια επιπλέον δόση πληρωμής του φόρου.

Η μεγαλύτερη “πληγή”- ως ήταν αναμενόμενο- ήταν οι φόροι κατανάλωσης, δηλαδή ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, που δεν μπόρεσαν να “διασωθούν” παρά την “έκρηξη” των ηλεκτρονικών αγορών. Το στοιχείο αυτό ενισχύει το σενάριο για “πάγωμα” ή μείωση του ορίου 30% για τις περσινές ηλεκτρονικές δαπάνες.

Φ.Π.Α. στην αιθυλική αλκοόλη κατά 74,01 εκ. €

Φ.Π.Α. στα οχήματα κατά 60,85 εκ. €

Φ.Π.Α. καπνικών προϊόντων κατά 26,58 εκ.

Φ.Π.Α. στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο κατά 7,12 εκ. €.

  • Ειδικότερα, η πτωτική πορεία των εσόδων από Φ.Π.Α. που εισπράττονται μέσω Δ.Ο.Υ. κατά 1,934,5 δισεκ. € αντανακλά, κατά κύριο λόγο, την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα έσοδα από Φ.Π.Α. που εισπράττονται από τελωνεία, με πτώση 849,63 εκ. €. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η μεγαλύτερη αρνητική επίδραση αποδίδεται κυρίως στην πτωτική πορεία των εσόδων από Φ.Π.Α. στα πετρελαιοειδή (-549,59 εκ. €) και Φ.Π.Α λοιπών περιπτώσεων που εισπράττεται μέσω τελωνείων (-131,48 εκ. €). Αντίστοιχη η εικόνα από: 

Τα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης κινήθηκαν πτωτικά το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 697,86 εκ. € ή 9,79%

Άκρως ενδιαφέροντα είναι και τα συγκριτικά στοιχεία για το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς μαρτυρούν αντοχές παρά την πανδημία.

Τα έσοδα από τα φυσικά πρόσωπα καταγράφουν μείωση κατά 865,38 εκ. €, η οποία οφείλεται στους εξής παράγοντες:

παρακράτηση (-614,81 εκ. €)

παρακράτηση πλην μισθών- συντάξεων (-45,17 εκ. €)

ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (-43,53 εκ. €)

  • εκκαθάριση δηλώσεων και προκαταβολή (-342,99 εκ. € συνολικά) 

Στον αντίποδα, αύξηση εμφανίζουν τα έσοδα από φόρο στο εισόδημα από συντάξεις – παρακράτηση (+181,35 εκ. €).

Όσον αφορά στην πτώση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων κατά 2,151 δισ €, ένα μεγάλο μέρος- περί το 1,5 δισ €- οφείλεται στο “κούρεμα” της προκαταβολής φόρου, ενώ το 2020 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και ο μειωμένος συντελεστής 24%.

ΣΧΕΤΙΚΑ