Το στοίχημα της μεγάλης φοροδιαφυγής

Φορολογικές δηλώσεις/ Φωτογραφία Eurokinissi

Οι... παραδοσιακοί έλεγχοι, ειδικά για την έκδοση αποδείξεων, αναμφίβολα ατόνησαν το τελευταίο 12μηνο λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, στις ελεγκτικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής το στοίχημα είναι πολύ πιο δύσκολο κι έχει να κάνει με τις σύγχρονες μεθόδους φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος.

Η διεθνής κοινότητα- αν και καθυστερημένα- έχει τεθεί σε συναγερμό, προσπαθώντας να κλείσει τις νομότυπες “τρύπες”, που επιτρέπουν τη “διαρροή” σε φορολογικούς παραδείσους αμύθητων ποσών, τα οποία τελικά καταλήγουν στις τσέπες λίγων. Πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ έδειξε ότι πάνω από 1 τρισ δολάρια, από τα κέρδη πολυεθνικών, “χάνονται” σε δαιδάλους off shore, με αποτέλεσμα τα κράτη να χάνουν φόρους άνω των 200 δισ δολαρίων κάθε χρόνο.

Στα καθ’ ημάς, η ανοικτή “πληγή” του ΦΠΑ, απ’ όπου χάνονται 6-7 δισ ευρώ κάθε χρόνο, είναι ενδεικτική του προβλήματος. Ωστόσο, η δυσκολία για τις ελεγκτικές Αρχές είναι ότι, πλέον, καλείται να βρει το αντίδοτο ακόμα και σε πολυεθνικά κυκλώματα, που στήνουν κομπίνες με το ΦΠΑ ή θησαυρίζουν από τη λαθραία διακίνηση καπνικών, οινοπνευματωδών, καυσίμων. Αν και τα νέα ελεγκτικά “εργαλεία” επιτρέπουν hi tech ελέγχους, αν και με τη διακρατική ανταλλαγή πληροφοριών εμπλουτίζονται οι βάσεις δεδομένων, αν και το νομικό πλαίσιο έχει εξελιχθεί, συνήθως η... αφρόκρεμα των φοροφυγάδων καταφέρνει- ευτυχώς όχι πάντα- να είναι ένα βήμα πιο μπροστά.

Μπαίνοντας το 2021, η πρόθεση των ελεγκτικών Αρχών- της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ- είναι να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ήδη, με τη συμπλήρωση του πρώτου διμήνου, έχουν υποβληθεί στην Αρχή για το Ξέπλυμα 63 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή που αγγίζει τα 105 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, έχουν “φύγει” άλλοι 99 φάκελοι για μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.

Στην αιχμή του δόρατος της ΑΑΔΕ βρίσκονται το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. Ήδη το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει ολοκληρώσει 303 ελέγχους στο πρώτο δίμηνο, όταν σε όλη την περσινή χρονιά είχε κλείσει 761 υποθέσεις. Όσον αφορά στις ΥΕΔΔΕ, το βάρος πέφτει στις απάτες ΦΠΑ και είναι ενδεικτικό ότι ήδη έχουν εντοπιστεί και απενεργοποιηθεί 37 ΑΦΜ “μαϊμού” εμπόρων, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από τις πρώτες περιπτώσεις απάτης ΦΠΑ ξεπερνούν τα 6 εκατ. Ευρώ. Όσον αφορά στις έρευνες επί άλλων αντικειμένων, ήδη εντοπίστηκαν 171 “λαβράκια” με το σύνολο των διαφυγόντων εσόδων για το Δημόσιο να αγγίζει τα 82 εκατ. Ευρώ.

Στο παιχνίδι μπαίνει γερά και το ΣΔΟΕ, παρά το ότι παραμένει υποστελεχωμένο. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το πρόσφατο “χτύπημα” σε εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι μόνο η αρχή, καθώς ο έλεγχος στον κλάδο των ταχυμεταφορών που είναι σε πλήρη εξέλιξη, θα βγάλει κι άλλα τέτοια λαβράκια. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν, δε, ότι το επόμενο μπαράζ ελέγχων θα γίνει σε πολύ “ευαίσθητα” πεδία, όπου συχνά- πυκνά συνδράμουν και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της απάτης (OLAF). Συγκεκριμένα, θα γίνουν έλεγχοι σε επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα, που έχουν λάβει επιδοτήσεις/ενισχύσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια ή Αναπτυξιακούς νόμους, καθώς και έρευνες στο πεδίο των προμηθειών του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ