Αύξηση στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης -Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

NEWSROOM
ζευγάρι σε πισίνα σε βίλα για διακοπές
Shutterstock: Sven Hansche

«Ξεπουλάνε» τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, για αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση ενώ οι τουρίστες φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το typosthes από την έντυπη έκδοση, «απρόσμενα καλά» κινούνται οι κρατήσεις στα εν λόγω ακίνητα για όλο το καλοκαίρι αν και ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα και για τον μήνα που διανύουμε. Μάλιστα, πολύ υψηλό είναι το ποσοστό κρατήσεων και στη Χαλκιδική για φέτος το καλοκαίρι.

«Ενδιαφέρον υπάρχει και για τον Ιούνιο. Σε πολλές περιοχές είναι σχεδόν γεμάτος ο μήνας. Και από τουρίστες του εξωτερικού αλλά και από πολλούς Έλληνες», αναφέρει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.), Ανδρέας Χίου.

Όπως αναφέρεται, οι τουρίστες του Ιουνίου έχουν επιλέξει κυρίως τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και όχι τόσο τα μικρά νησιά. «Η Θεσσαλονίκη πάει πολύ καλά, η Χαλκιδική δηλαδή είναι γεμάτη, η Πελοπόννησος το ίδιο και κάποια μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη», σημειώνει.

Παράλληλα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η εικόνα είναι βελτιωμένη. «Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει πληρότητα αυτή τη στιγμή η οποία αγγίζει και το 80%», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χίου. Για τη Χαλκιδική ειδικότερα, ο κ. Χίου μας λέει ότι η πληρότητα πλησιάζει ακόμη και το 90% από τώρα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές, ο κ. Χίου αναφέρει ότι η Αμερική πάει πολύ καλά φέτος και επανέρχεται δυναμικά. «Οι Αμερικάνοι έχουν επιλέξει Ελλάδα φέτος, έχει βοηθήσει πολύ και το ότι έχουν ανοίξει αεροπορικές γραμμές. Εννέα πτήσεις καθημερινά από Αμερική και άλλες δυο που ανοίγουν έχουν βοηθήσει πολύ».

Από Ευρώπη κινείται καλά η αγορά της Γερμανίας, ενώ η Αγγλία έχει μείνει λίγο πίσω λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τις χώρες που είναι στην «πράσινη» και στην «πορτοκαλί» λίστα. Εκτιμάται πάντως ότι αν με την επαναξιολόγηση που θα γίνει σε λίγες μέρες η χώρα μας μπει στην «πράσινη» λίστα, θα υπάρξει άνοδος «καθώς πραγματικά οι Βρετανοί θέλουν πάρα πολύ να έρθουν στην Ελλάδα».

Καλά πάνε και οι αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας. Χαλκιδική και ηπειρωτική Ελλάδα έχουν επιλέξει οι Βαλκανικές χώρες. Στο μεταξύ, «οι προκρατήσεις πάνε πολύ καλά και φτάνουν μέχρι και τις δυο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου. Πολύ καλές κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο έχει από τώρα η Αθήνα και από ότι φαίνεται θα πάει καλά για την υπόλοιπη Ελλάδα».

Σχετικά με τις τιμές, αυτές σύμφωνα με τον κ. Χίου είναι στα ίδια επίπεδα με το 2019, «δεν έχει αλλάξει κάτι» ενώ σε δημοφιλείς πλατφόρμες τύπου Airbnb μπορεί να βρει κανείς καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που ανταποκρίνονται σε όλους. Ξεκινούν από αρκετά οικονομικές τιμές ανά διανυκτέρευση και ανεβαίνουν ανάλογα με τις παροχές κλπ.

Τέλος, σημειώνεται ότι και φέτος ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσχυαν και πέρυσι για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο typosthes, φαίνεται ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλοί αναζητούν ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης επιδιώκοντας να είναι πιο απομονωμένοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ