fbpxΗ πανδημία έβαλε «φωτιά» στις πληρωμές με κάρτες | Economistas.gr
Skip to main content

Η πανδημία έβαλε «φωτιά» στις πληρωμές με κάρτες

Η πανδημία έβαλε «φωτιά» στις πληρωμές με κάρτες
Φωτογραφία: Shutterstock

Το καλοκαίρι του 2015, με την επιβολή των capital controls, το πλαστικό χρήμα μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Πέντε χρόνια αργότερα, η πανδημία και οι περιορισμοί στις αγορές με φυσική παρουσία, έβαλαν “φωτιά” στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνουν τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ για το λιανικό εμπόριο, όπου την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση πάνω από 60% στις αγορές μέσω διαδικτύου. Στο υπουργείο Οικονομικών, παρά το ότι προσάρμοσαν τα όρια των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών αγορών στην πραγματικότητα της μειωμένης κατανάλωσης, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην “χαρατσωθούν” με πρόσθετο φόρο 22% χωρίς να ευθύνονται, έχουν κάθε λόγο να... τρίβουν τα χέρια τους, καθώς γνωρίζουν ότι η στροφή στο πλαστικό χρήμα δεν θα αναστραφεί.

Το όφελος προφανές: περιορίζονται οι εστίες της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής και μέρος των περίπου 6 δισ ευρώ “χαμένου” ΦΠΑ θα ανακτηθεί και θα χρηματοδοτήσει  ελαφρύνσεις και κοινωνικές πολιτικές. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται σχέδια για το πώς θα... ενισχυθεί αυτή η σχέση με το πλαστικό χρήμα κι όπως λένε αρμόδιες πηγές, ένα γενναίο λίφτινγκ στη φορολοταρία με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και κληρώσεις αυτοκινήτων ή και ακίνητων, είναι στα υπόψιν.

screenshot_20210618-002021.jpg

Συνεχίζοντας  το  σταθερά  αυξητικό  ρυθμό έκδοσής  τους  τα  τελευταία  έτη,  ο  συνολικός αριθμός  των  ενεργών  καρτών  πληρωμών  σε κυκλοφορία  στο  τέλος  του  2020  ανήλθε  σε 18,6  εκατ.,  αυξημένος  κατά  3%  σε  σχέση  με το 2019. Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1.150 εκατ., από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%.


Αυτό που φανερώνει, πάντως, τη ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των καρτών στην καθημερινότητα, είναι η αξία των συναλλαγών ανά κάρτα. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Η  μέση  αξία  συναλλαγών ανά  χρεωστική  κάρτα  παρουσίασε  αύξηση κατά  1%  σε  3.845  ευρώ,  από  3.798  ευρώ  το 2019,  ενώ η μέση  αξία  ανά  συναλλαγή  συνέχισε  την πτωτική  πορεία  της  και  το  2020,  μειωμένη  σε 57  ευρώ,  από  66  ευρώ  το  2019  και  70  ευρώ το 2018. Συμπέρασμα; Μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος, για μικρότερης αξίας συναλλαγές.

screenshot_20210618-002101.jpg

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφερε, όμως και αύξηση κατά 18% των περιπτώσεων ηλεκτρονικής απάτης. Το παρήγορο είναι ότι παρά  την  αύξηση της  αξίας  της  απάτης,  ο  δείκτης  της  αναλογίας  της  αξίας  των  περιστατικών  απάτης  προς την  αξία  των  συναλλαγών  εξακολούθησε  να διατηρείται  στο  χαμηλό  επίπεδο  του  0,02% αντιστοιχώντας  σε  1  ευρώ αξία  απάτης  ανά  5,1  χιλ.  ευρώ  αξία  συναλλαγών. Ανάλογη εξέλιξη αποτυπώθηκε στον αριθμό συναλλαγών απάτης, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 76% σε σχέση με το 2019.

screenshot_20210618-002137.jpg

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι μεταβολές αυτές μπορούν να αποδοθούν στη σημαντική αύξηση του αριθμού συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, στην οποία συμμετείχαν, λόγω της αναστολής λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, και κάτοχοι καρτών μη εξοικειωμένοι με τον τρόπο διε-νέργειας ασφαλών διαδικτυακών συναλλαγών σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι η πλειονότητα των περιστατικών απάτης εξακολούθησε να εκδηλώνεται στις εξ αποστάσεως (card not present–CNP) συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου. Τα περιστατικά αφορούν κυρίως διαδικτυακές συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πρόστιμα για όσους δεν φτάσουν το 30%
Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πρόστιμα για όσους δεν φτάσουν το 30%
Σήμερα, για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ απαιτείται ο φορολογούμενος να έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 10% του εισοδήματος, δηλαδή ως 1.000 ευρώ, για εισοδήματα 10.000- 30.000 ευρώ στο 15% και στα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 20%.
Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πρόστιμα για όσους δεν φτάσουν το 30%
«Φουντώνουν» οι ηλεκτρονικές απάτες
«Φουντώνουν» οι ηλεκτρονικές απάτες
Παράνομα λογισμικά, «ψάρεμα» ευαίσθητων προσωπικών και τραπεζικών δεδομένων, τηλεφωνικές απάτες, απατηλά e- mails, είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους εξαπάτησης ανυποψίαστων καταναλωτών, εργαζόμενων αλλά και στελεχών εταιριών.  
«Φουντώνουν» οι ηλεκτρονικές απάτες
Σημάδια κάμψης στην κατανάλωση από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Σημάδια κάμψης στην κατανάλωση από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Από την περίοδο της πανδημίας, όπου τα ηλεκτρονικά κανάλια πωλήσεων κατέκτησαν υποχρεωτικά ένα μεγάλο μερίδιο των αγορών, το υπουργείο Οικονομικών απέκτησε έναν ασφαλή δείκτη για να «μετρά» τις επιπτώσεις της κρίσης στις καταναλωτικές συνήθειες άρα και στα κρατικά έσοδα.  
Σημάδια κάμψης στην κατανάλωση από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές