Αυτοί οι εργαζόμενοι υπάγονται στο νέο ασφαλιστικό σύστημα

NEWSROOM
άνδρας περπατάει σε εθνικό κήπο
EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για το νέο ασφαλιστικό μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ποιοι είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι που θα υπαχθούν σε αυτό το σύστημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, άφορα υποχρεωτικά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό εφόσον το επιλέξουν οι νέοι κάτω των 35 ετών. Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση γίνονται διότι αλλάζουν τα δημογραφικά στοιχεία ενώ στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης δεν αλλάζουν οι εισφορές αλλά ο τρόπος που αυτές επενδύονται.

Σύμφωνα με ό,τι τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημόσια εποπτεία και εγγυήσεις και δεν θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση ενώ ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις που δίνονται, με το νέο σύστημα θα μπορούμε να έχουμε επικουρικές συντάξεις αυξημένες από 43% έως 68%. Όπως σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, όταν ξεκίνησε το ισχύον διανεμητικό σύστημα 4 εργαζόμενοι τυπικά επρόκειτο να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου.

Εντούτοις σήμερα η αναλογία είναι 1,7 εργαζόμενοι να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου. Επομένως, όπως αναφέρεται, είναι αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει έναν προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό κουμπάρα οπού θα επενδύει τα χρήματα του. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε πως κάθε εργαζόμενος θα είναι σε θέση να επιλέξει από τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ και κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να αλλάζει προφίλ, εφόσον το θελήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ