Διπλό τεχνικό reopening με έντονο παρασκήνιο

Shutterstock: rawf8

«Καίγεται» η Ελλάδα να καλύψει ταμειακές «τρύπες» και να προλάβει ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο έκτακτο QE; Κοινώς να κάνει prefunding; Ούτε καν. Τότε προς τι το reopening και μάλιστα διπλό, όταν έχει καλύψει προ πολλού το φετινό δανειακό πρόγραμμα; Η απάντηση είναι απλή: η ζήτηση για ελληνικά «χαρτιά» βρίσκεται στο ζενίθ, ενώ η προσφορά είναι στο ναδίρ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις στην καμπύλη της 5ετίας και της 30ετίας.

«Η ΕΚΤ εδώ κι ενάμιση μήνα δεν έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα γιατί δεν βρίσκει και αναγκάζεται να παίρνει έντοκα γραμμάτια», αποκαλύπτει αρμόδια πηγή, επισημαίνοντας ότι αυτή η έξοδος στις αγορές έχει καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζει κανείς ότι θα πέσει φτηνό χρήμα στα κρατικά ταμεία, έστω κι αν αυτό το διπλό reopening δεν στοχεύει στην άντληση μεγάλων ποσών. Αυτήν τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα «παίζουν» μεταξύ 35 και 37 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τελευταία αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ήταν της τάξης των 3,7 δισ ευρώ, ενώ συνολικά από την έναρξη αυτού του έκτακτου QE, η ΕΚΤ έχει «σαρώσει» πάνω από 29 δισ ευρώ τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, συμπιέζοντας αναμφίβολα το κόστος δανεισμού. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η Ελλάδα έχει “κλειδώσει” το προφίλ του Χρέους της- σε μέση διάρκεια και επιτόκια- τη θωρακίζει ακόμα και απέναντι σε ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Όπως σημειώνουν, μάλιστα, αρμόδιες πηγές, μια τέτοια εξέλιξη δεν φοβίζει, πλέον, την Ελλάδα, καθώς αφενός είναι προστατευμένη σε αντίθεση π.χ. με τους Ιταλούς, αφετέρου η αύξηση επιτοκίων δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί την επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία προφανώς είναι ευπρόσδεκτη.

Επιστρέφοντας στο διπλό reopening, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley ενημερώθηκαν μόλις την περασμένη Πέμπτη να προετοιμάσουν το «χτύπημα». Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, από τη στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ είχε αποφασίσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, η κίνηση έπρεπε να γίνει γρήγορα, πριν βγουν οι... ελέφαντες στις αγορές. Την επόμενη εβδομάδα θα αναζητήσει η Κομισιόν περί τα 20 δισ ευρώ για τις επόμενες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία με τα δανειακά προγράμματα-μαμούθ.

Το πόσο «διψά» η αγορά για ελληνικά χαρτιά αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι ενδεικτικό ότι το 5ετές «βούτηξε» στο -0,05%, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν θεωρούν βεβιασμένη τη διπλή έκδοση. Όσον αφορά στο προφίλ των επενδυτών, που αναμένεται να μπουν στα βιβλία προσφορών, από το premarketing φαίνεται ότι θεσμικοί επενδυτές θα σχηματίσουν... ουρά. Μεταξύ αυτών και αλλοδαπά συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία έχουν στα χαρτοφυλάκια τους πάνω από 3 δισ. ευρώ εκ των εκδόσεων 2020- 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ