Γκρίνια για τα «φέσια» του Δημοσίου

Χαρτονομίσματα του Ευρώ/ Φωτογραφία shutterstock

Σε μόνιμη εστία... γκρίνιας από τους Θεσμούς, έχει εξελιχθεί η αδυναμία ή απροθυμία των φορέων του Δημοσίου όχι μόνο να εξοφλήσουν τα χρέη τους αλλά και να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, που συμφωνούν κάθε τόσο οι συναρμόδιοι υπουργοί με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες.

Όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές, «αν δεν ήταν το σοκ της πανδημίας, οι Θεσμοί δεν θα ήταν τόσο ελαστικοί με τις καθυστερήσεις» και για του λόγου το αληθές, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο... συνήθης ύποπτος Κ. Ρέγκλινγκ έριξε το «καρφί» του και κάνοντας λόγο για «αδυναμίες», έδωσε ραντεβού στην επόμενη Έκθεση Αξιολόγησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών υποχωρεί.

Κάτω από τα 280 εκ ευρώ οι εκκρεμείς συντάξεις

Τα καλά νέα είναι ότι η βασική πηγή ανησυχίας, δηλαδή οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, μειώνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που βρέθηκαν στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες εκκινώντας τη 12η Αξιολόγηση, ζήτησαν και πήραν πληροφορίες από τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Εργασίας για το κατά πόσο προχωρά και αποδίδει ο σχεδιασμός επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων και του “ξεφορτώματος” των εκκρεμών αιτήσεων.

Το ύψος αυτών των οφειλών τον Ιούλιο ανερχόταν στα 359 εκατ. ευρώ αλλά αν εξαιρεθούν οι εισφορές ύψους 92 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται υπέρ του Δημοσίου, του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το καθαρό ποσό περιορίζεται στα 267 εκατ. ευρώ.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ προς τρίτους ανήλθαν τον Ιούλιο στα 153 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των προσαρμογών (net) σε 107 εκατ. Ευρώ, καταγράφοντας έτσι μείωση 40% σε σχέση με το 2020. Η εν λόγω μείωση απορρέει από την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που για το τρέχον οικονομικό έτος ανήλθε σε 72 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα ιδιαίτερα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισαν νομικά πρόσωπα που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, λόγω μη είσπραξης των προβλεπόμενων εσόδων, ως συνέπεια της πανδημίας και ιδίως συγκοινωνιακοί φορείς, όπως οι εταιρείες «Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ ΑΕ), «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ΑΕ» (ΟΑΣΑ ΑΕ) κ.λπ., οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεών τους, κατά το προηγούμενο και το τρέχον οικονομικό έτος. Για τον λόγο αυτό εγκρίθηκε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 62 εκατ. ευρώ, η οποία χρησιμοποιείται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Ως ανοικτή «πληγή» μπορεί να χαρακτηριστεί το ληξιπρόθεσμο χρέος των νοσοκομείων. Αν και υπάρχει το ελαφρυντικό των αυξημένων αναγκών της πανδημίας, δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι οφειλές τους αυξήθηκαν από τα 344 εκ ευρώ το Δεκέμβριο του 2019, στα 927 εκ ευρώ τον περασμένο Ιούλιο και μάλιστα με τάση αυξητική...

ΣΧΕΤΙΚΑ