fbpxΤα μυστικά του MyDATA | Economistas.gr
Skip to main content

Τα μυστικά του MyDATA

Τα μυστικά του MyDATA
Φωτογραφία: Shutterstock

Επί σειρά ετών, τεχνοκράτες αλλά και άνθρωποι της αγοράς “φώναζαν” ότι αν τα βιβλία της εφορίας και τα τιμολόγια δεν γίνουν ηλεκτρονικά, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα είναι πάντα χαμένες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.  

Εν έτει 2021, το MyDATA φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το “κενό”, αλλά συν τοις άλλοις να κάνει πιο εύκολη τη ζωή σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και φυσικά σε λογιστές- φοροτεχνικούς, που θα απαλλαγούν από γραφειοκρατικές διαδικασίες π.χ υποβολή Συγκεντρωτικών Καταστάσεων. Ωστόσο, ως είθισται, το καινούργιο και το άγνωστο ενεργοποιεί αντανακλαστικά, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης από την ΑΑΔΕ για τα οφέλη που θα προκύψουν από την πλήρη εφαρμογή του MyDATA.  

Αποκαλυπτικά είναι, άλλωστε, τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιοποίησε μόλις χθες η Eurostat, από τα οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα- για την ακρίβεια την τρίτη χειρότερη επίδοση- ποσοστά ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με φόντο τον πανευρωπαϊκό στόχο που ορίζει ότι το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να έχει κατακτήσει ένα βασικό επίπεδο ψηφιοποίησης ως το 2030.  

eu-digital-intensity_small.png

Ο Νίκος Παπαγιάννης, οικονομολόγος- φοροτεχνικός και υπεύθυνος Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net μιλώντας στο economistas, ρίχνει φως στις “γκρίζες” ζώνες του MyDATA.  

Πολλοί ακούνε για τα ηλεκτρονικά βιβλία, αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται την επανάσταση που ήρθε. Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια τι είναι το myDATA;   

-Συνοπτικά και απλά, τα ηλεκτρονικά βιβλία ή αλλιώς myDATA αποτελούν την έναρξη μιας νέας ψηφιακής εποχής και αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπές οντότητες που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα). Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία πλέον τίθεται σε πλήρη εφαρμογή μέσα από την πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» της ψηφιακής εποχής, που ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τις επιχειρήσεις. Τα οφέλη που απορρέουν γι’ αυτές είναι τόσο άμεσα, στην καθημερινή τους λειτουργία, όσο και μακροπρόθεσμα, στην βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους και των συναλλαγών τους με πελάτες και προμηθευτές. Στην πράξη, η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας αποστέλλει ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. τα τιμολόγια και τις αποδείξεις του, τηρώντας στο myDATA τα φορολογικά ηλεκτρονικά βιβλία του και παρέχοντας μέσω αυτών την ευχέρεια στη φορολογική διοίκηση να ελέγχει και να διασταυρώνει αυτόματα τα δικά του τιμολόγια που εξέδωσε και έλαβαν οι πελάτες του, αλλά και τα τιμολόγια που παρέλαβε ο ίδιος και εξέδωσαν οι προμηθευτές του. 

Πώς λειτουργεί, λοιπόν, η ηλεκτρονική τιμολόγηση; Ποια η διαφορά της από τα ηλεκτρονικά βιβλία; 

Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια είναι ένας τρόπος διαβίβασης των στοιχείων των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία. Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση και εδραίωση αυτής της διαδικασίας ως μοχλού ανάπτυξης στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων διαδραματίζουν οι Πιστοποιημένοι Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, ειδικά για τις επιχειρήσεις εκείνες που είτε δεν είναι μηχανογραφικά έτοιμες, είτε επιδιώκουν πλήρη αυτοματοποίηση και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση της έκδοσης και διαβίβασης στην πλατφόρμα myDΑΤΑ των ηλεκτρονικών τιμολογίων τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας εκ των πρώτων πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι η Epsilon Net, απαντώντας στην αγορά με το Epsilon Digital, καθώς και με το Epsilon Smart, web Λύση ηλεκτρονικής τιμολόγησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ή οποία μάλιστα έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να ενημερώνει αυτόματα το σύνολο των λογιστών των επιχειρήσεων καθώς αξίζει να σημειώσουμε ότι πάνω από το 80% των λογιστών της χώρας χρησιμοποιούν εφαρμογές του ομίλου Epsilon Net και αυτή η σύνδεση αυτοματοποιεί την επικοινωνία. Παράλληλα προσφέρει άμεση οικονομική ενημέρωση ενώ η χρήση της γίνεται από παντού (pc, laptop, tablet, smartphone) 

Πέρα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, η υποχρέωση αυτή αφορά και στους “μικρούς” της αγοράς; Μπορεί να ανταποκριθεί μια ατομική επιχείρηση; Τι πρέπει να κάνει;   

Ναι είναι απόλυτα σαφές ότι κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, άρα και η ατομική επιχείρηση, είναι υπόχρεη να διαβιβάζει όλα τα παραστατικά που εκδίδει (χονδρική, λιανική, προς επιχείρηση ή ιδιώτη στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό). Ο Όμιλος Epsilon Net, αναγνωρίζοντας εγκαίρως τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, παρέχει τη web λύση ηλεκτρονικής τιμολόγησης και εμπορικής παρακολούθησης, Epsilon Smart, που έχει γνωρίσει τεράστια αποδοχή με δεκάδες χιλιάδες εγκαταστάσεις βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, από την οργάνωση των καθημερινών τους εργασιών, την εύκολη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των Ηλεκτρονικών Βιβλίων και την online διασύνδεση με το λογιστή τους. Η εφαρμογή διασφαλίζει την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων αλλά και την ηλεκτρονική έκδοση αποδείξεων λιανικής, χωρίς την απαραίτητη χρήση ταμειακών και φορολογικών μηχανισμών, προωθώντας τες αυτόματα στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.  

Το myDATA αφορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες ακόμα κι αν δεν είναι υπόχρεοι εγκατάστασης ταμειακής μηχανής, καθώς και σε μισθωτούς με παράλληλα απασχόληση ή αλλιώς «μπλοκάκηδες»;   

Ναι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το myDATA τους αφορά όλους. Τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και αν δεν είναι υπόχρεοι εγκατάστασης ταμειακής μηχανής όσο και όσους κόβουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.  Ειδικότερα, ο Όμιλος Epsilon Net απαντώντας στις ιδιαίτερες ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών πολλαπλών κλάδων, έχει ήδη αναπτύξει καθετοποιημένες εκδόσεις του Epsilon Smart που απευθύνονται σε διαφορετικούς κλάδους επαγγελματιών, πανελλαδικά, όπως: Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές (περιλαμβάνοντας Διαχείριση παρακρατήσεων & γραμματίων προείσπραξης), σε Ιατρούς και όλους τους επαγγελματίες στον κλάδο της υγείας (περιλαμβάνοντας Ιστορικό ασθενή), σε Αρχιτέκτονες, Τοπογράφους, Μηχανικούς οποιουδήποτε τομέα (περιλαμβάνοντας Διαχείριση έργων), σε καταλύματα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας (περιλαμβάνοντας Πλάνο δωματίων & Φόρος διαμονής) και Ιδιοκτήτες Μικρών Εταιριών Μεταφορών και Μετακομίσεων, προσβλέποντας στην ανάπτυξη εκδόσεων για ακόμη περισσότερους κλάδους στο άμεσο μέλλον. 

Ποιες είναι οι κυρώσεις για όσους δεν εφαρμόσουν το νέο καθεστώς;   

Για την τρέχουσα περίοδο δεν προβλέπονται κυρώσεις, Η ΑΑΔΕ αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο σχετικά με τις κυρώσεις που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα. 

papagiannis_small.jpg
O Νίκος Παπαγιάννης, Υπεύθυνος Επιστημονικής Ομάδας Epsilon Net

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μείωση προκαταβολής φόρου για πάνω από το 80% των επιχειρήσεων!
Μείωση προκαταβολής φόρου για πάνω από το 80% των επιχειρήσεων!
Ολοκληρώθηκε η αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς τις επιχειρήσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων -Προβλέπονται βαριές καμπάνες για τους... πονηρούς.
Μείωση προκαταβολής φόρου για πάνω από το 80% των επιχειρήσεων!
Μείωση προκαταβολής φόρου στις πρώτες 238.288 επιχειρήσεις [πίνακες]
Μείωση προκαταβολής φόρου στις πρώτες 238.288 επιχειρήσεις [πίνακες]
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ περίπου 85.000 επιχειρήσεις -εκ του συνόλου αυτών που υπάγονται στους μειωμένους συντελεστές- απαλλάσσονται πλήρως.
Μείωση προκαταβολής φόρου στις πρώτες 238.288 επιχειρήσεις [πίνακες]
Μπαράζ ελέγχων για αποδείξεις με “μαύρη” λίστα
Μπαράζ ελέγχων για αποδείξεις με “μαύρη” λίστα
Ενισχύονται σε 15 μέτωπα οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων- “Οδηγός” η περσινή εκρηκτική παραβατικότητα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μπαράζ ελέγχων για αποδείξεις με “μαύρη” λίστα
MyDATA: Περισσότερες από 235.000 επιχειρήσεις στον ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας
MyDATA: Περισσότερες από 235.000 επιχειρήσεις στον ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας
Περισσότερες από 235.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στην ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA στον ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας
MyDATA: Περισσότερες από 235.000 επιχειρήσεις στον ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την ΑΑΔΕ -Ραβασάκια για παλιές «αμαρτίες» πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την ΑΑΔΕ -Ραβασάκια για παλιές «αμαρτίες» πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις
Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, το TAXIS θα ανοίξει τις πύλες του για τις πρώτες φορολογικές δηλώσεις, σηκώνοντας έτσι την αυλαία των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την ΑΑΔΕ -Ραβασάκια για παλιές «αμαρτίες» πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις