Άρχισαν οι «καμπάνες» για τις λαθροχειρίες της πανδημίας

Υπουργείο Οικονομικών/ Φωτογραφία Eurokinissi

Τα... προεόρτια έγιναν στην «καρδιά» της δεύτερης καραντίνας, όταν μετά από διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών εντοπίστηκαν δεκάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων που «πείραξαν» εκ των υστέρων τα φορολογικά τους στοιχεία για να πάρουν Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εντόπιζε κι «έκοβε» αιτήσεις αποζημίωσης από ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι όχι μόνο δεν είχαν υποστεί «κούρεμα» στα μισθώματα αλλά δεν είχαν καν ενεργή σύμβαση μίσθωσης!

Πλέον, έχουμε μπει στη δεύτερη φάση, των μαζικών διασταυρώσεων, όπου όλα θα βγουν στο φως. Λάθη ή αστοχίες εκ παραδρομής, ελλιπή δικαιολογητικά αλλά και «μαϊμού» στοιχεία, που θα υποχρεώσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, ποσά αποζημιώσεων ή επιδοτήσεων. Η αρχή θα γίνει με τις γενναίες αποζημιώσεις που δόθηκαν με διαδικασίες- εξπρές, σε ιδιοκτήτες ακινήτων, τους τελευταίους μήνες των έκτακτων μέτρων.

Το... σύνθημα δίνει με απόφαση του το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών αποζημίωσης των εκμισθωτών, για τα μισθώματα μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021. H ΑΑΔΕ θα πρέπει να δημιουργήσει και να αποστείλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών:

αναλυτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των δικαιούχων εκμισθωτών/υπεκμισθωτών που εισέπραξαν την αποζημίωση, ξεχωριστά για κάθε ένα από τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο και δεν υπέβαλαν «Δήλωση Covid» εντός προθεσμίας και ως εκ τούτου καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του καταβληθέντος ποσού ή υπέβαλαν «Δήλωση Covid» από την εκκαθάριση της οποίας προκύπτει, όμως, ποσό αποζημίωσης μικρότερο της καταβληθείσας προκαταβολής και έτσι καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού

συγκεντρωτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των παραπάνω υπόχρεων επιστροφής, με το συνολικό για το ως άνω χρονικό διάστημα αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.

Οι καταστάσεις είναι σε ηλεκτρονική μορφή και περιλαμβάνουν τα πλήρη στοιχεία των υπόχρεων επιστροφής (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, επωνυμία, διεύθυνση κατοικίας/έδρας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος) και το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς. Όσο για εκείνους, που νομίζουν ότι θα... ξεγλιστρήσουν, τα ποσά αυτά θα αναζητηθούν με τις διαδικασίες του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή όπου χρειαστεί θα γίνουν κατασχέσεις και στη συνέχεια πλειστηριασμοί.

Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία για την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για Επιστρεπτέα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις στα στοιχεία που δήλωσαν οι δικαιούχοι, ειδικά στους πρώτους γύρους των ενισχύσεων. Οι διασταυρώσεις αυτές δεν θα περιοριστούν, μάλιστα, στο αν επαγγελματίες κι επιχειρήσεις δικαιούνταν ή όχι Επιστρεπτέα, αλλά θα επεκταθούν και στο φορολογικό σκέλος. Ειδικότερα, θα συγκριθούν οι δηλωθέντες τζίροι του 2019- που αποτέλεσαν τη βάση για τον υπολογισμό της Επιστρεπτέας- με τους τζίρους των προηγούμενων ετών. Όπου διαπιστώνονται κραυγαλέες αποκλίσεις είτε σε ατομικό είτε σε κλαδικό επίπεδο, θα ακολουθούν φορολογικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας για ενδεχόμενη απόκρυψη εισοδημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ