Νευρικότητα και αγωνία για τις τιμές στην Ενέργεια

Φωτογραφία: Shutterstock

Για μια ακόμα πολύ δύσκολη εβδομάδα προετοιμάζονται οι αγορές, όπου ο κίνδυνος της σύρραξης στην Ουκρανία θα διαδέχεται την προσδοκία διπλωματικής λύσης, με αποτέλεσμα αυτή η νευρικότητα να δημιουργεί συνθήκες… ασανσέρ στις τιμές των εμπορευμάτων και της Ενέργειας.

Η αλήθεια είναι ότι υπό άλλες συνθήκες, η τιμή του φυσικού αερίου θα είχε προκαλέσει πανικό στις κυβερνήσεις και τους καταναλωτές, ωστόσο οι αγορές φαίνεται ότι «διαβάζουν» με διαφορετικό τρόπο τις εξελίξεις, ενώ συν τοις άλλοις το γερό μπάσιμο των Αμερικανών στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης έχει κατεβάσει το «θερμόμετρο». Η ουσία είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει αποκλιμακωθεί γύρω στα 71 ευρώ και η επικείμενη συνάντηση Λαβρώφ- Μπλίνκεν έχει ανεβάσει τις προσδοκίες, παρά την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Όπως επισημαίνει, πάντως, η Trading Economics, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα παραδόθηκε στην Ευρώπη η ποσότητα- ρεκόρ των 11,7 μετρικών τόνων LNG, εκ των οποίων η μισή ήταν αμερικανικής προέλευσης.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η τιμή του φυσικού αερίου σε ορίζοντα 12 μηνών θα περιοριστεί στα όρια των 50 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι θα παραμένει σε υπερδιπλάσια τιμή από τα προ κρίσης επίπεδα, προφανές είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό είναι το βασικό σενάριο και του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, που προετοιμάζεται, πάντως, για παράταση του μοντέλου των επιδοτήσεων νοικοκυριών- επιχειρήσεων ως το τέλος του έτους. Είναι άλλωστε, ενδεικτικό ότι παρά την υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου από τα επίπεδα-ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει στα επίπεδα των 200 ευρώ, όντας δηλαδή περίπου 300% υψηλότερη από τα περσινά επίπεδα.

Στον αντίποδα, οι προβλέψεις για το πετρέλαιο δεν δείχνουν αποκλιμάκωση από τα επίπεδα των 90- 100 δολαρίων, καθώς πέρα από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, το ισοζύγιο προσφοράς- ζήτησης παραμένει προβληματικό.

«Γκρίζες» είναι οι προβλέψεις και για τα μέταλλα. Το αλουμίνιο έχει «χτυπήσει» ρεκόρ όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 3,3 χιλιάδες δολάρια, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. Δεν πρέπει να ξεχνά, άλλωστε, κανείς ότι η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές κι ενδεχόμενες κυρώσεις από τη Δύση, θα προκαλούσαν ελλείψεις και σοκ στην αγορά. Ήδη το «φρενάρισμα» από το μεγαλύτερο παραγωγό- την Κίνα- δημιούργησε αναταράξεις στην αγορά.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για το νικέλιο, η τιμή του οποίου έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, υπό το φόβο διαταραχών στον εφοδιασμό της αγοράς, με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός του μετάλλου είναι η Ρωσία. Σύμφωνα με την Trading Economics, η υψηλή ζήτηση από τις βιομηχανίες χάλυβα και κατασκευής μπαταριών, έχει ρίξει τα αποθέματα νικελίου κατά 69%

ΣΧΕΤΙΚΑ