fbpxΜε το δεξί μπήκε το 2022 για τον Τουρισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων | Economistas.gr
Skip to main content

Με το δεξί μπήκε το 2022 για τον Τουρισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Με το δεξί μπήκε το 2022 για τον Τουρισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων
SOOC/ Alexandros Michailidis

Έντονη κινητικότητα στις μισθώσεις τύπου Airbnb καταγράφηκε με το «καλημέρα» της φετινής χρονιάς, ενισχύοντας την αίσθηση ότι στη διάρκεια του 2022 οι μετακινήσεις θα γίνουν πιο «τολμηρές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων κατά 12% παγκοσμίως και μάλιστα σε σύγκριση με το 2019, ενώ συν τοις άλλοι καταγράφεται σαφής τάση αύξησης των καταλυμάτων, που προσφέρονται για μίσθωση, μετά το σοκ της πανδημίας.

Αποτελούν, όμως, αυτά τα στοιχεία «βαρόμετρο» για το σύνολο του Τουρισμού; Οι εγχώριοι κλαδικοί φορείς με επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία έχουν κρούσει προ πολλού τον κώδωνα του κινδύνου από την ανεξέλεγκτή λειτουργία καταλυμάτων, θίγοντας την παράμετρο του αθέμιτου ανταγωνισμού, ειδικά στην παρούσα συγκυρία όπου τα οργανωμένα τουριστικά καταλύματα υποχρεούνται στην τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τα ευρήματα από τη δημόσια διαβούλευση του νέου νομικού πλαισίου, που επεξεργάζεται η Κομισιόν, έχουν, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

screenshot_20220227-231344.jpg

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της διαβούλευσης, όπως τα επεξεργάστηκε το  ΒΝΒnews, είναι ότι οι ερωτηθέντες ανέφεραν πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο και αποφέρουν οφέλη συνολικά στον τουριστικό τομέα. Αυτή η δήλωση υποστηρίζεται από τους περισσότερους οικοδεσπότες (97,5% – 4.762 από 4884), περίπου το 88% (23 από 26) των δημόσιων Αρχών και όλες τις πλατφόρμες κρατήσεων. Οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα STR εξυπηρετούν ανεκπλήρωτες τουριστικές ανάγκες σε αντίθεση με τις παραδοσιακές προσφορές διαμονής. Tο 47% (2.564 από τους 5.479) των συμμετεχόντων δεν βλέπει κανένα μειονέκτημα, ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες εντόπισαν αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται τις αυξανόμενες τιμές ενοικίου και ζητήματα ασφάλειας.

Το μόνο σίγουρο είναι η πανδημία επέφερε τεκτονικές αλλαγές και στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ταξιδιών, της εργασίας και της προσωπικής ζωής έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται, κάτι που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ο 1 στους 4 πελάτες της εταιρίας αναζητά πλέον μόνιμη διαμονή και όχι απλά ταξίδια. Όπως αναφέρει το BNBnews:

  • Μία στις πέντε διανυκτερεύσεις, με κράτηση μέσω της Airbnb, το γ’ τρίμηνο του 2021 αφορούσε διαμονές 28 ημερών ή περισσότερο.
  • Σχεδόν οι μισές διανυκτερεύσεις το τρίτο τρίμηνο αφορούσαν διαμονές τουλάχιστον επτά ημερών, από 44% το 2019.
  • Στο 12μηνο έως τον Σεπτέμβριο, περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες έκαναν κράτηση για διαμονή 90 ημερών και άνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Μόνο στην Αθήνα οι ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις αγγίζουν τις 11.500, με τις πληρότητες το Σεπτέμβριο να φτάνουν στο 97% και τη μέση μηνιαία απόδοση να... ίπταται στα 1.664 ευρώ.  
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Απαγορεύσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με γαλλικό άρωμα
Απαγορεύσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με γαλλικό άρωμα
Έχοντας ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, που θα ρυθμίζει τους όρους λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μια απαγόρευση έρχεται να ταράξει για τα καλά τα νερά, καθώς δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως «λαγός» για αντίστοιχους περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη.  
Απαγορεύσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με γαλλικό άρωμα
Πόλεμος τακτικής για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Πόλεμος τακτικής για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, που θεωρητικά θα ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας διαμοιρασμού, καταγράφονται κινήσεις κι από τα δύο «στρατόπεδα». 
Πόλεμος τακτικής για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις