fbpx«Εργαλείο» ρευστότητας μέσω Επιστρεπτέας | Economistas.gr
Skip to main content

«Εργαλείο» ρευστότητας μέσω Επιστρεπτέας

«Εργαλείο» ρευστότητας μέσω Επιστρεπτέας
Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε μια συγκυρία όπου όλα είναι ρευστά και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι όχι σε ένα χρόνο αλλά σε μια εβδομάδα από τώρα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να στηρίξει επιχειρήσεις κι επαγγελματίες με μέτρα που δεν θα λειτουργήσουν ως «βαρίδι» στον Προϋπολογισμό και δεν θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στις αγορές που «χορεύουν».  

Το «κούρεμα» των οφειλών από τους γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ήταν και παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο ήδη έχει συναντήσει έντονες αντιρρήσεις από τους Θεσμούς, που πάντα βάζουν θέμα κουλτούρας πληρωμών. Για το υπουργείο Οικονομικών το ζητούμενο δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι τα... δανεικά που πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία ξεπερνούν τα 2 δισ ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο διόλου ευκαταφρόνητο 1% του ΑΕΠ.  

Η μέση οδός, αν δεν βγαίνουν τα... κουκιά για «κούρεμα», είναι το «σπάσιμο» αυτών των υποχρεώσεων σε πολύ περισσότερες δόσεις, ως και διπλάσιες από τις προβλεπόμενες 60. Αν συνυπολογίσει, μάλιστα, κανείς το ότι οι δόσεις είναι άτοκες, δεν θα ήταν υπερβολή αν μιλούσαμε για νέο «εργαλείο» ρευστότητας μέσω Επιστρεπτέας. Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης σε συνάντηση του με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου του παρουσιάστηκαν με στοιχεία τα αυξημένα κόστη που επιβαρύνουν σήμερα τις μικρές επιχειρήσεις και τις «σπρώχνουν» στα όρια τους.  

Το επιστρεπτέο ποσό που κληθούν να καταβάλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, φτάνει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΒΕΑ. Συνολικά, οι επιχειρήσεις έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ. Όπως προβλέπει το βελτιωμένο πλαίσιο για τους όρους αποπληρωμής, όσοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές σε οποιονδήποτε από τους 7 κύκλους, υποχρεούνται να επιστρέψουν ένα μέρος τους, που προκύπτει μετά από εκπτώσεις, σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου 2022 και μετά. Επίσης, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση, ύψους 15% σε όσους επιστρέψουν το ποσό που τους αναλογεί εφάπαξ, μέχρι την 31η Μαρτίου 2022. 

Ειδικότερα προβλέπεται:  

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: 

  • Επιστροφή μόνο ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.  
  • Επιστροφή μόνο ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020  
  • Επιστροφή μόνο ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης. 

β) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: 

  • Επιστροφή μόνο ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.  
  • Επιστροφή μόνο ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εφόσον διατήρησαν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης. 

 Ο έλεγχος των προϋποθέσεων διενεργείται αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτέλους! Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις
Επιτέλους! Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις
Υψηλές οι προσδοκίες στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών από τη νέα πάγια ρύθμιση, που έρχεται να «κουμπώσει» με τις 120 δόσεις- Στρατηγικός στόχος η μηδενική μεταβολή των χρεών στην εφορία το 2020!
Επιτέλους! Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις
Τρόπος υπολογισμού και εξόφλησης του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Τρόπος υπολογισμού και εξόφλησης του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Tο Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες τη βεβαίωση του επιστρεπτέου μέρους όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία χορηγήθηκε ως ενίσχυση των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τρόπος υπολογισμού και εξόφλησης του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής