Εγγύηση καταθέσεων ζητά από την Ευρώπη το ΔΝΤ

NEWSROOM
Εγγύηση καταθέσεων ζητά από την Ευρώπη το ΔΝΤ
Φωτο: Shutterstock

Λίγες ημέρες μετά την απροθυμία των ευρωπαϊκών κρατών και δη των πλεονασματικών του Βορρά για ένα κοινό ταμείο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι και 100.000 ευρώ, το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί την Ευρώπη για τις προβληματικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ εξελίσσεται διαρκώς και αναμένεται περισσότερη ενοποίηση, με απαραίτητη προϋπόθεση την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών με άμεσο, αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο.

Την ίδια στιγμή όπου ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να εγγυηθούν για τις καταθέσεις σε τραπεζικά συστήματα με υψηλούς κινδύνους όπως το ιταλικό ή το ελληνικό, το ΔΝΤ αναφέρει πως ένα υποσύνολο ευρωπαϊκών τραπεζών εμφανίζει χρόνια χαμηλή κερδοφορία, ακόμη και σε καλές εποχές.

Το 2016, για παράδειγμα, περίπου μία στις 10 μεγάλες τράπεζες παρουσίασε πολύ μεγάλες απώλειες. Οι αδύναμες τράπεζες είναι υπό πίεση για αναδιάρθρωση, συγχώνευση, μείωση μεγέθους ή εκκαθάριση - πίεση που θα αυξηθεί με την πρόοδο της ψηφιοποίησης και του ανταγωνισμού από μη τραπεζικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί ένα πλαίσιο ανάκαμψης και εξυγίανσης τραπεζών, το οποίο θα συμβάλει στην όσο το δυνατόν ομαλότερη διαδικασία.

Όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, η ύπαρξη ενός υγιούς θεσμικού πλαισίου και η επιχειρησιακή ικανότητα αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών είναι κρίσιμης σημασίας για την εξισορρόπηση των όρων του ανταγωνισμού στην τραπεζική ένωση και τη μείωση των κινδύνων.

Παράλληλα σημειώνει ότι η οδηγία για την Ανάκαμψη και τη Εξυγίανση Τραπεζών και ο κανονισμός του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, παρέχουν μια σταθερή βάση για την αντιμετώπιση προβληματικών τραπεζών και υποστηρίζει ότι η τραπεζική ένωση πρέπει να επικεντρωθεί σε 5 βασικούς τομείς, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη:

1. Πρέπει να ενισχυθεί το νομικό καθεστώς για την έγκαιρη παρέμβαση και η δυνατότητα έγκαιρης προετοιμασίας. Οι σχετικές υπηρεσίες πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν εγκαίρως προγραμματισμό όταν σε μια προβληματική τράπεζα γίνεται παρέμβαση και εξυγίανση.

2. Πρέπει να υπάρχει χρηματοδοτική στήριξη για μια τράπεζα στην οποία έχει γίνει παρέμβαση, ώστε να μην υφίσταται πώληση σε πολύ χαμηλή τιμή ή κατάρρευση βασικών υπηρεσιών. Μια τράπεζα που έχει εξυγιανθεί πρόσφατα πρέπει να μπορεί να υπολογίζει σε επαρκή αποθέματα ρευστότητας. Ο φόβος μιας κατάρρευσης μπορεί να εξάγει αβεβαιότητα και ακόμη και να παραλύσει τη λήψη αποφάσεων. Βραχυπρόθεσμα, η ζώνη του ευρώ χρειάζεται:

  • Ένα καλά χρηματοδοτούμενο ταμείο για την επίλυση διαφορών, με ένα backstop.
  • Καλά χρηματοδοτούμενα εθνικά συστήματα ασφάλισης καταθέσεων.
  • Τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων για την υποστήριξη των εθνικών συστημάτων ασφάλισης καταθέσεων.
  • Τη δημιουργία ικανότητας απορρόφησης ζημιών των τραπεζών (τη λεγόμενη Ελάχιστη Απαίτηση για Ίδια Κεφάλαια και Επιλέξιμες Υποχρεώσεις ή MREL), έτσι ώστε κάθε τράπεζα να έχει επαρκή ίδια κεφάλαια και χρέος μειωμένης εξασφάλισης που μπορεί να διασωθεί αξιόπιστα. Η ύπαρξη επαρκούς «εσωτερικής» MREL σε σημαντικές θυγατρικές διασυνοριακών ομίλων θα μειώσει τις πιθανές συγκρούσεις μεταξύ εθνικών συμφερόντων.

3. Η τραπεζική εξυγίανση πρέπει να διεξάγεται σε ένα συνεκτικό πλαίσιο. Πρέπει να εξορθολογιστούν οι παράγοντες ενεργοποίησης (π.χ. τι θεωρείται ως «δημόσιο συμφέρον») και η ιεράρχηση των απαιτήσεων των πιστωτών στην αφερεγγυότητα των τραπεζών πρέπει να είναι πιο συνεπής μεταξύ των χωρών.

4. Απαιτούνται περισσότερα σε περιόδους εκτεταμένης κρίσης, όταν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ισχυρός. Οι υπερβολικά αυστηροί κανόνες -ιδιαίτερα η απαίτηση διάσωσης- μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αβεβαιότητα και μαζική έξοδο από πιθανώς απειλούμενες τράπεζες.

5. Το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο του Εναίου Μηχανισμού θα πρέπει να είναι σε θέση να ορίζει έναν εκκαθαριστή και να κινεί διαδικασίες. Η ικανότητα αυτή θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την αντιμετώπιση μεγάλων και διασυνοριακών τραπεζών που δεν αξίζουν πλήρη εξυγίανση.

ΣΧΕΤΙΚΑ