fbpxΣυναγερμός για τις δόσεις της Επιστρεπτέας | Economistas.gr
Skip to main content

Συναγερμός για τις δόσεις της Επιστρεπτέας

Συναγερμός για τις δόσεις της Επιστρεπτέας
Φωτογραφία: Eurokinissi

Πιο νωρίς από ποτέ σηκώθηκε η αυλαία των φορολογικών υποχρεώσεων, σε μια συγκυρία που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανική.  

Η αβεβαιότητα που προκάλεσε ο πόλεμος και η κρίση τιμών, απειλεί και τα κρατικά έσοδα, τα οποία επί του παρόντος κινούνται εντός των στόχων. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι οι οφειλές των περίπου 3 δισ ευρώ από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ακόμα και μετά την παράταση της έναρξης αποπληρωμής, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο οι 700.000 επιχειρήσεις κι επαγγελματίες είναι σε θέση να ανταποκριθούν ή θα κάνουν επιλογή προτεραιοτήτων, βάζοντας μπροστά τα λειτουργικά έξοδα, κυρίως τους λογαριασμούς ρεύματος κι αφήνοντας πίσω τα διάφορα κορωνοχρέη, προσδοκώντας σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.  

Ενδεικτικό του προβληματισμού για το αν είναι σκόπιμο να μετατεθεί προς το Φθινόπωρο, η έναρξη πληρωμών για τις Επιστρεπτέες, είναι το γεγονός ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ δεν έχουν “κρεμαστεί” στο Taxis και τα σχετικά εκκαθαριστικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και δεν εξετάζεται μια νέα αύξηση του αριθμού των δόσεων πέρα από τις 96, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η 1η δόση να μεταφερθεί από το τέλος Ιουνίου, στο τέλος Σεπτεμβρίου.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτές οι ενισχύσεις θα πρέπει να δηλωθούν σωστά στα φετινά φορολογικά έντυπα, προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων. Με τη διαδικασία των δηλώσεων να “τρέχει” η ΑΑΔΕ έδωσε νέες οδηγίες προς τους υπόχρεους, εστιάζοντας σε “ευαίσθητους” κωδικούς.  

Σε ποιον κωδικό συμπληρώνεται το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισπράχθηκε από επιχειρήσεις εντός του φορολογικού έτους 2021; 

Στον κωδικό 999 του υποπίνακα Ζ3, προσυμπληρώνεται για πληροφοριακούς σκοπούς το συνολικό ποσό της εισπραχθείσας επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ποσό αυτό που εισπράχθηκε εντός του έτους 2021 από φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καταχωρείται στην αντίστοιχη περίπτωση του κωδικού 781-782 του εντύπου Ε1. Ως προς το λογιστικό χειρισμό η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο  

Με ποιο τρόπο δηλώνονται στο έντυπο Ε3 οι επιδοτήσεις, ενισχύσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού; 

Επιδοτήσεις, ενισχύσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον αυτά καταχωρούνται στα βιβλία τους ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας φυσικών καταστροφών καταχωρούνται στον πίνακα Ζ3 στους κωδικούς 196, 296, 396 ή 496 κατά περίπτωση και μεταφέρονται στον πίνακα Ζ1 στα «Ασυνήθη έσοδα και κέρδη» στους κωδικούς 170, 270, 370 και 470 αντίστοιχα. 

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τα πιο πάνω ποσά αναγράφονται επίσης σε αντίστοιχη επιλογή, του εσωτερικού υποπίνακα των κωδικών 144, 244, 344, 444 του πίνακα ΣΤ κατά περίπτωση ενώ περαιτέρω καταχωρούνται και σε αντίστοιχους κωδικούς του Εντύπου Ε1 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.1118/2021. 

Στα νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες, τα ποσά αυτά αναγράφονται στον Πίνακα 10 του εντύπου Ν, κατά περίπτωση. 

Με ποιο τρόπο και πότε δηλώνεται στο έντυπο Ε3 το ποσό της ενίσχυσης που δεν επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο από τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής; 

Το ποσό της ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο δεν επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις αναγράφεται στους κωδικούς του πίνακα Ζ1 «Σύνολο εσόδων» του Εντύπου Ε3 στο φορολογικό έτος κατά το οποίο το εν λόγω ποσό θα καταστεί δεδουλευμένο και θα αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξης του ήτοι θα οριστικοποιηθεί η ωφέλεια λόγω μη επιστροφής του. 

Στα νομικά πρόσωπα/ νομικές οντότητες, μεταφέρεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος στον κωδικό 001 του Πίνακα 10Α του εντύπου Ν και μέσω αυτού στον κωδικό 513, στο φορολογικό έτος κατά το οποίο το εν λόγω ποσό θα καταστεί δεδουλευμένο και θα αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξης του ήτοι θα οριστικοποιηθεί η ωφέλεια λόγω μη επιστροφής του. 

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα το ποσό που δεν επιστρέφεται αναγράφεται στους κωδικούς 144, 244, 344 και 444 του Πίνακα ΣΤ΄ στην ανάπτυξη του σχετικού Υποπίνακα και ειδικότερα στον κωδ.014 «Μη επιστρεπτέο ποσό κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής δεδομένου ότι το ποσό αυτό είναι αφορολόγητο βάσει της κείμενης νομοθεσίας. 

Με βάση τα παραπάνω, για τις επιχειρήσεις που το φορολογικό έτος τους έληξε την 31.12.2021 και το σχετικό ποσό έχει βαρύνει τα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2021, θα καταχωρηθεί στους ανωτέρω κωδικούς του εντύπου Ε3 του ίδιου φορολογικού έτους (2021) και για Ν.Π. /Ν.Ο θα αναγραφεί και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος («έντυπο Ν») του φορολογικού έτους 2021. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαράζ ελέγχων για αποδείξεις με “μαύρη” λίστα
Μπαράζ ελέγχων για αποδείξεις με “μαύρη” λίστα
Ενισχύονται σε 15 μέτωπα οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων- “Οδηγός” η περσινή εκρηκτική παραβατικότητα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μπαράζ ελέγχων για αποδείξεις με “μαύρη” λίστα
Νέο «κούρεμα» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή!
Νέο «κούρεμα» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή!
Οι 7 στις 10 επιχειρήσεις θα επιστρέψουν λιγότερο από το 50% των δανείων- Στοίχημα η ομαλή εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της πανδημίας
Νέο «κούρεμα» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή!
Τα μυστικά του MyDATA
Τα μυστικά του MyDATA
O Νίκος Παπαγιάννης, Υπεύθυνος Επιστημονικής Ομάδας Epsilon Net ρίχνει φως στις “γκρίζες” ζώνες των ηλεκτρονικών βιβλίων
Τα μυστικά του MyDATA