fbpxΚοσμογονία στις βραχυχρόνιες μισθώσεις | Economistas.gr
Skip to main content

Κοσμογονία στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Κοσμογονία στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Φωτογραφία: Shutterstock

Το κλασικό μοντέλο “ψάχνω, βρίσκω ένα ακίνητο για 1-2 ημέρες και μετά πάω αλλού για άλλες 2-3 ημέρες”, πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, άλλαξε στην περίοδο της πανδημίας, όταν οι ανάγκες για εργασία εξ αποστάσεως ακόμα κι από άλλη χώρα, επέβαλαν τους δικούς τους κανόνες.  

Η φυλή των ψηφιακών νομάδων, δηλαδή εργαζομένων εξ αποστάσεως, έκανε αισθητή την παρουσία της κι όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, αριθμεί περίπου 4,8 εκατομμύρια μέλη. Οι περισσότεροι digital nomads απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (τέχνες, συγγραφείς, σχεδιαστές ιστοσελίδων, μόδα, κ.λπ.). Επίσης κλάδοι όπως η πληροφορική και το μάρκετινγκ κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. Όπως αναφέρει το BNBnews, η Ελλάδα μπήκε στο χάρτη, καθώς ενεργές κοινότητες, αλλά με μικρό αριθμό μελών, υπάρχουν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στη Ρόδο, στην Κρήτη, στη Λέσβο, στα Τρίκαλα, κ.ά. Η κυβέρνηση πόνταρε, εξ άλλου σε αυτή τη νέα τάση, δίνοντας φορολογικά κίνητρα σε αυτούς τους εργαζόμενους, προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.  

Η πανδημία μπορεί να “σβήνει”, ωστόσο οι ανατροπές και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν αναιρούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η 1 στις 5 κρατήσεις αφορούσε διανυκτερεύσεις 28 ημερών και άνω. Αυτό το ποσοστό (21% για την ακρίβεια) είναι σημαντικά αυξημένο από το 13% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και ελαφρώς μειωμένο από το 24% το 2021. Σχεδόν οι μισές από όλες τις κρατήσεις στην πλατφόρμα είναι για περιόδους τουλάχιστον μίας εβδομάδας κι αυτό αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποκτούν, πλέον, πιο... μακροχρόνιο χαρακτήρα, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι επαγγελματίες του χώρου.  

Ειδικά όσον αφορά στην Airbnb, συνολικά, περίπου 102,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις δωματίων κρατήθηκαν το α’ τρίμηνο του 2022. Αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2021, ενώ η ακαθάριστη αξία κράτησης φτάνει τα 17,2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

stigmiotypo_othonis_52.png

“Διαβάζοντας” αυτές τις νέες τάσεις, η Airbnb άλλαξε κυριολεκτικά πρόσωπο, διαφοροποιώντας πλήρως το προφίλ αναζήτησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ταξιδιωτών αλλά και εργαζομένων:  

  • Κατηγορίες Airbnb – Ένας νέος τρόπος αναζήτησης που διευκολύνει την ανακάλυψη εκατομμυρίων σπιτιών. 

  • Split Stays – Μια καινοτόμος λειτουργία που παρέχει περισσότερες επιλογές για μεγαλύτερη διαμονή μοιράζοντας το ταξίδι σε δύο σπίτια. 

  • AirCover για επισκέπτες – Η πιο ολοκληρωμένη προστασία στα ταξίδια, που περιλαμβάνεται δωρεάν με κάθε διαμονή. 

Αυτό που ξεχωρίζει είναι ο νέος τρόπος αναζήτησης γύρω από τις Κατηγορίες Airbnb, διευκολύνοντας την ανακάλυψη εκατομμυρίων μοναδικών κατοικιών. Σύμφωνα με το BNBnwes, ανοίγοντας την πλατφόρμα, παρουσιάζονται 56 κατηγορίες που οργανώνουν τα σπίτια με βάση το στυλ, την τοποθεσία ή την εγγύτητα σε μια ταξιδιωτική δραστηριότητα. Αναζητώντας έναν προορισμό, τα αποτελέσματα οργανώνονται επίσης ανά κατηγορίες που σχετίζονται με αυτόν τον προορισμό. Καθώς προβάλλονται οι διαφορετικές κατηγορίες, ο χάρτης μεγεθύνεται έξυπνα δείχνοντας πού βρίσκονται τα σπίτια. 

 

categories.png

 

Με δεδομένο ότι το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν οι μισές διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν στην Airbnb ήταν για ταξίδια μιας εβδομάδας ή περισσότερο, δημιουργήθηκε το Split Stays, ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό που χωρίζει το ταξίδι σε δύο σπίτια. Με το Split Stays, ο χρήστης θα βλέπει συνήθως περίπου 40% περισσότερες καταχωρίσεις όταν αναζητά διαμονές μεγαλύτερης διάρκειας. Κατά την αναζήτηση ενός συγκεκριμένου προορισμού, τα Split Stays εμφανίζονται αυτόματα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Εμφανίζονται επίσης σε 14 κατηγορίες — συμπεριλαμβανομένων Κάμπινγκ, Εθνικών Πάρκων, Σκι και Σέρφινγκ — για να αποτελέσουν έμπνευση για διαμονές σε δύο προορισμούς ως μέρος ενός μεγαλύτερου ταξιδιού. 

 

Όσον αφορά στην υπηρεσία AirCover, ο επισκέπτης καλύπτεται από τέσσερις προστασίες (Εγγύηση προστασίας κράτησης, Εγγύηση check-in, Εγγύηση Get-What-You-Booked, 24ωρη Γραμμή Ασφαλείας) κάθε φορά που μένει σε κατάλυμα μέσω της Airbnb.  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων
«Μαζί με το βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα», λέει η γνωστή παροιμία, την οποία φαίνεται ότι συμμερίζονται απολύτως οι επαγγελματίες του Τουρισμού, οι οποίοι εκτιμούν ότι η «έκρηξη» των ταξιδιών δεν θα ευνοήσει μόνο τα οργανωμένα καταλύματα, αλλά και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Πήραν «φωτιά» τα Airbnb
Πήραν «φωτιά» τα Airbnb
Η «έκρηξη» των βραχυχρόνιων μισθώσεων «φωτογραφίζει» και την ενίσχυση του Τουρισμού.
Πήραν «φωτιά» τα Airbnb
Αλλάζουν όλα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προ των πυλών το νέο πλαίσιο από την Κομισιόν
Αλλάζουν όλα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προ των πυλών το νέο πλαίσιο από την Κομισιόν
Από τη μια μεριά, είναι η αδιαμφισβήτητη εισοδηματική ενίσχυση που προσφέρουν σε χιλιάδες νοικοκυριά σε κάθε πόλη και κάθε χώρα. Από την άλλη, είναι η μετατροπή ολόκληρων οικιστικών ζωνών σε τουριστική ατραξιόν, καθώς και η όξυνση του προβλήματος στέγης που ταλανίζει τους νέους και τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα.  
Αλλάζουν όλα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προ των πυλών το νέο πλαίσιο από την Κομισιόν