Fed: Η προσπάθεια να ελέγξουμε τον πληθωρισμό θα φέρει «πόνο» στην οικονομία

NEWSROOM
Fed
Φωτό: Shutterstock

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο οικονομικό «πόνο», αλλά παραμένει η κορυφαία του προτεραιότητα.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί τη λεγόμενη ήπια προσγείωση της οικονομίας, καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών που τρέχουν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 και πλέον ετών.

«Μια ήπια προσγείωση είναι η επιστροφή στον πληθωρισμό του 2%, διατηρώντας παράλληλα την αγορά εργασίας ισχυρή. Είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί αυτό αυτή τη στιγμή για δυο λόγους», τόνισε.

Σημείωσε ότι σε μια σφιχτή αγορά εργασίας που ωθεί προς τα πάνω τους μισθούς η αποφυγή μιας ύφεσης που συχνά ακολουθεί την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής θα είναι μια πρόκληση. «Θα είναι πρόκληση, δεν θα είναι εύκολο. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι εύκολο. Παρ’όλα αυτά, πιστεύουμε ότι υπάρχουν μονοπάτια για να φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.

Συνεχίσει το έργο του ο Πάουελ

Οι παραπάνω παρατηρήσεις έγιναν την ίδια ημέρα που η Γερουσία επικύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία τη δεύτερη θητεία του Πάουελ, σε μια κίνηση που έγινε σχεδόν επτά μήνες μετά την πρώτη υποβολή του διορισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων της δεύτερης θητείας είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού που τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 8,3% ετησίως, λίγο πιο κάτω από το υψηλό των τελευταίων 40 ετών που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.

Η Fed ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία ακολούθησε αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάρτιο. Οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια θα αυξήσει άλλη μισή μονάδα τον Ιούνιο και θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του ο Πάουελ δήλωσε ότι κατανοεί τον πρόσθετο «πόνο» που μπορεί να προκαλέσουν τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά υπογράμμισε ότι η Fed πρέπει να δράσει επιθετικά.

«Ο στόχος μας φυσικά είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση ή, για να το θέσω έτσι, με την αγορά εργασίας να παραμένει αρκετά ισχυρή», είπε. «Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε. Νομίζω όμως ότι το μόνο πράγμα που πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να μην καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Τίποτα στην οικονομία δεν λειτουργεί, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν χωρίς σταθερότητα τιμών».

Η κριτική που έχει δεχτεί

Ο Πάουελ έχει δεχθεί κριτική για την καθυστέρηση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια και να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αυξανόταν. Επιπλέον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, έκανε παρατηρήσεις που ερμηνεύτηκαν ότι έβγαλε από το τραπέζι πιο επιθετικά βήματα, όπως μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Marketplace δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για το πόση διαφορά θα έχει κάνει το «να ενεργήσει πιο γρήγορα», προσθέτοντας ότι «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

«Τώρα βλέπουμε καθαρά την εικόνα και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών», ήταν τα λόγια του.

ΣΧΕΤΙΚΑ