«Πυροσβεστική» τροπολογία για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

SOOC/ George Vitsaras

Μπορεί τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ να έχουν αναρτηθεί εδώ και ημέρες στο Taxis, ωστόσο περίπου 13.500 φορολογούμενοι όσο και να έψαξαν, δεν τα βρήκαν. Για καλή τους τύχη, τα “βρήκε” πριν από αυτούς το υπουργείο Οικονομικών και προχώρησε σε διορθωτική τροπολογία για να μην υποστούν σοκ από την υπερφορολόγηση.

Από την κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο ΕΝΦΙΑ είχε φανεί ότι στην προσπάθεια να... τετραγωνιστεί ο κύκλος, δηλαδή να καταργηθεί ο Συμπληρωματικός Φόρος, χωρίς όμως να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγαλοϊδιοκτήτες, μπορεί να προκύψουν “προβληματάκια”, δηλαδή υπερβάλλουσα φορολόγηση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογούμενων.

Το πρόβλημα ή ένα από τα προβλήματα, εντοπίστηκε κατά την εφαρμογή της νέας ειδικής κλίμακας για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ, με συντελεστές 0,20% ως 1%. Σε αυτήν τη “γκρίζα” ζώνη του νέου ΕΝΦΙΑ εντοπίστηκαν περίπου 13.500 φορολογούμενοι με πολύ μικρό ποσοστό εμπράγματου δικαιώματος αλλά σε οικόπεδα μεγάλης αξίας, που κινδύνευαν να “φάνε” στο κεφάλι ένα υπέρογκο εκκαθαριστικό.

Η τροπολογία προβλέπει, λοιπόν, ότι οι φορολογούμενοι με δικαίωμα επί οικοπέδου με ή χωρίς κτίσμα που το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του εν λόγω οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5% απαλλάσσονται από την επιβολή φόρου με συντελεστές 0,20%-1% που ισχύει όταν η αξία του ακινήτου ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Ωστόσο αυτό το εμπράγματο δικαίωμα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου που όταν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ επιβάλλεται προσαύξηση με συντελεστές 5% -20%.

Κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών πρόλαβε έστω στο και 1’ να αποτρέψει το “έμφραγμα” σε αυτούς τους φορολογούμενους, διορθώνοντας μια αστοχία στο νέο πλαίσιο, χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις των “παραφουσκωμένων” εκκαθαριστικών λόγω λαθών ή παραλείψεων των ίδιων των φορολογούμενων. Ποια είναι τα συνηθέστερα, σύμφωνα με το χρηστικό οδηγό του spitogatos;

Κύριοι και βοηθητικοί χώροι (π.χ. αποθήκες, πάρκινγκ): Το πιο κοινό λάθος που μπορεί να κάνει ένας φορολογούμενος είναι να δηλώσει έναν βοηθητικό χώρο ως κύριο. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

Όροφος: Αν δεν συμπληρώσεις τον αριθμό ορόφου του ακινήτου, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, επομένως προκύπτει «φουσκωμένος» φόρος.

Εμπράγματα δικαιώματα: Εάν έχεις την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ενός ή περισσοτέρων ακινήτων, αλλά δεν το δήλωσες στο Ε9, τότε είναι πιθανό να χρεώθηκες με επιπλέον ΕΝΦΙΑ ως φορολογούμενος που με πλήρη κυριότητα του ακινήτου. Ειδικότερα, κατά την εκκαθάριση του φόρου δεν υπολογίστηκε η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου που προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, καθώς αυτόματα θεωρήθηκε ότι το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο κατά πλήρη κυριότητα.

Συνιδιοκτησία: Αν για ένα συγκεκριμένο ακίνητο δεν είσαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, είναι σημαντικό να συμπληρωθεί σωστά το ποσοστό συνιδιοκτησίας, καθώς σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με την παραδοχή ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, Άρα, θα καταλογιστεί το ποσό ολόκληρου του φόρου για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Ημιτελή κτίσματα: Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα (που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα), δικαιούνται έκπτωσης 60%. Επομένως, κατά την συμπλήρωση ή διόρθωση του Ε9 πρέπει να δοθεί η δέουσα προχοχή και να συμπληρωθούν σωστά τα σχετικά πεδία.

Επαγγελματικοί χώροι: Ένα ακόμα σύνηθες λάθος είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό γίνεται όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χωρος

Αγροτεμάχια: Οι αξίες και οι φόροι για τα αγορτεμάχια διαφέρουν σε σχέση με τα ακίνητα, ενώ μπορεί να χρεωθείτε περισσότερο για μια άγονη εδαφική έκταση, καθώς πιθανότατα έχεις δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχεις δηλώσει το Δήμο ή την Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο. Σύμφωνα με το παραπάνω, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τη μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο τον νομό, ενώ λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία (Τ.Ο. Αρχικό) του νομού. Γι' αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή συμπλήρωση των στοιχείων της διεύθυνσής του.

Κτίσματα σε αγροτεμάχια: Όπως προβλέπει η νομοθεσία, αν μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που δεν είναι γεωργικό, ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, αλλά χρησιμοποιείται ως κατοικία, τότε ο φόρος πενταπλασιάζεται. Επομένως, είναι πιθανό να χρωθείς με «παραφουσκωμένο» φόρο εάν στο έντυπο Ε9 κάνεις λάθος στην αποτύπωση του κτίσματος που βρίσκεται εντός του αγροτεμαχίου. Εάν δηλαδή έχεις συμπληρώσει τη στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχεις συμπληρώσει την κατηγορία του ακινήτου.

Σε αυτά τα προβλήματα δίνει λύση η τροποποιητική δήλωση Ε9 εκ μέρους του φορολογούμενου.

ΣΧΕΤΙΚΑ