fbpxΒραχυχρόνιες μισθώσεις: μέρος του προβλήματος ή της λύσης; | Economistas.gr
Skip to main content

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: μέρος του προβλήματος ή της λύσης;

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: μέρος του προβλήματος ή της λύσης;
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Βοηθούν νοικοκυριά να συμπληρώσουν το εισόδημα τους στη διάρκεια αυτών των αλλεπάλληλων κρίσεων ή δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία που υποχρεούνται να λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες; Διευκολύνουν τους ταξιδιώτες του κόσμου να φτάσουν στα πιο απόμακρα σημεία του κόσμου κι ενισχύουν έτσι το τουριστικό ρεύμα ή προκαλούν τεχνητή άνοδο των ενοικίων και δημιουργούν πρόβλημα στέγης;  

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και οι απαντήσεις μόνο εύκολες δεν είναι. Στη χώρα μας ειδικά, η κόντρα των οργανωμένων καταλυμάτων με τους διαχειριστές ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, έγινε ακόμα πιο σκληρή, με φόντο τους περιορισμούς και τα πρωτόκολλα που επέβαλε ο κορωνοϊός και πάνω απ’ όλα για την “πίτα” των εισπράξεων, ειδικά στη δύσκολη διετία 2020- 2021. 

Εν αναμονή του νέου νομικού πλαισίου που επεξεργάζεται η Κομισιόν κι αφού έχουν προηγηθεί δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις για περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ειδικά εντός ιστορικών κέντρων ή κορεσμένων τουριστικά περιοχών, έχει ενδιαφέρον το άρθρο της Διευθύντριας Πολιτικής της Airbnb, Juliette Langlais, στο Politiko.eu. Όπως επισημαίνει η Juliette Langlais, η Airbnb υποστηρίζει τη θέσπιση νέων κανόνων στην Ευρώπη, ώστε να ενθαρρύνεται και η βραχυχρόνια μίσθωση σπιτιών σε τουρίστες και, παράλληλα, να ελέγχεται και να καταστέλλεται η κερδοσκοπία και ο υπερ-τουρισμός. 

Σύμφωνα με το BNBnews, περισσότεροι από δύο στους πέντε οικοδεσπότες στην ΕΕ λένε ότι η φιλοξενία τους βοηθά να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος ζωής. Ένας στους τρεις λέει ότι το πρόσθετο εισόδημα τους βοηθά να τα βγάλουν πέρα. Η Διευθύντρια Πολιτικής της Airbnb προσθέτει ότι “εκατομμύρια οικογένειες στην ΕΕ μάχονται με μια βίαιη κρίση κόστους ζωής, ενώ προσπαθούν να συνέλθουν από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Ο συνδυασμένος αντίκτυπος αυτών των τραγικών γεγονότων αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απειλές για τις οικογένειες εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό το λόγο η Airbnb έχει αποφασίσει να αποκαλύψει δεδομένα της, που να αποδεικνύουν πώς το πρόσθετο εισόδημα από τη φιλοξενία βοηθά τις οικογένειες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση”.  

Στην ΕΕ δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια οικοδεσπότες. Από αυτούς το 1 εκατομμύριο μισθώνει ένα μόνο ακίνητο ή μοιράζεται μέρος του σπιτιού τους. Ενας τυπικός οικοδεσπότης στην ΕΕ κέρδισε λίγο περισσότερα από 3.000 ευρώ πέρυσι, που ισοδυναμεί με πρόσθετη αμοιβή τουλάχιστον δύο μηνών για όλο το χρόνο.  

Ενώ οι οικοδεσπότες διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού οφέλους που δημιουργείται από τα ταξίδια στην Airbnb, τα οφέλη επεκτείνονται και στις γειτονιές, όπως και σε άλλες θέσεις εργασίας. Μελέτη του 2021 από την Oxford Economics διαπίστωσε ότι τα ταξίδια μέσω Airbnb υποστηρίζουν σχεδόν 345.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ και δημιουργούν σχεδόν 19 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ μέσω των δαπανών επισκεπτών. Η Airbnb έχει επίσης εισπράξει και έχει καταβάλει πάνω από 315 εκατομμύρια ευρώ σε τουριστικούς φόρους σε Δήμους στην ΕΕ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: «έκρηξη» προσφοράς- μείωση πληρότητας
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: «έκρηξη» προσφοράς- μείωση πληρότητας
Πάνω από 10.000 οι διαθέσιμες κατοικίες στην Αθήνα, με τη μέση ετήσια απόδοση στα 785 ευρώ. Oι νέοι ενωσιακοί κανόνες για τις θεωρήσεις βραχείας διαμονής.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: «έκρηξη» προσφοράς- μείωση πληρότητας
Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων
«Μαζί με το βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα», λέει η γνωστή παροιμία, την οποία φαίνεται ότι συμμερίζονται απολύτως οι επαγγελματίες του Τουρισμού, οι οποίοι εκτιμούν ότι η «έκρηξη» των ταξιδιών δεν θα ευνοήσει μόνο τα οργανωμένα καταλύματα, αλλά και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Πήραν «φωτιά» τα Airbnb
Πήραν «φωτιά» τα Airbnb
Η «έκρηξη» των βραχυχρόνιων μισθώσεων «φωτογραφίζει» και την ενίσχυση του Τουρισμού.
Πήραν «φωτιά» τα Airbnb
Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα παλαιότερα ακίνητα
Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα παλαιότερα ακίνητα
Σε μια νέα φάση φαίνεται ότι περνάει η αγορά ακινήτων, καθώς μοιραία μπαίνουν στη ζυγαριά οι θετικές προοπτικές της οικονομίας, με τις αρνητικές εξελίξεις στο κόστος κατασκευής και τα επιτόκια δανεισμού.  
Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα παλαιότερα ακίνητα