Υποχώρησαν αλλά παραμένουν «φουσκωμένες» οι τιμές των καυσίμων

Φωτογραφία: INTIME NEWS

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου, ωστόσο χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσει και στις αντλίες των πρατηρίων αυτή η μείωση, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς όσα είχε θίξει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο περί δυσανάλογων ρυθμών αυξομείωσης των λιανικών τιμών στην Ελλάδα, σε σχέση με τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται, πλέον, γύρω στα 2,15 ευρώ λίτρο, έναντι 2,399 ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει υποχωρήσει στα 1,90 ευρώ από 2,112 ευρώ πριν από ένα μήνα. Ωστόσο ακόμα κι έτσι οι τιμές των καυσίμων διατηρούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από πέρσι. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο του 2021 η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν στα 1,689 ευρώ, δηλαδή 0,46 ευρώ χαμηλότερα, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης πωλούνταν 0,50 ευρώ φτηνότερα.

Κι αν η υποχώρηση των λιανικών τιμών φαίνεται πως είναι ο κανόνας, υπάρχει και η εξαίρεση: οι Κυκλάδες. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στο σύμπλεγμα των νησιών διαμορφώνεται στα 2,434 ευρώ, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ελεγκτικών οργάνων, που ψάχνονται για το αν υπάρχει παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Ενδεικτικό είναι ότι στη Σαντορίνη, την Αντίπαρο, την Ανάφη, τη Μήλο, η τιμή “παίζει” πάνω από τα 2,60 ευρώ, σαν να μην άλλαξε απολύτως τίποτα στις διεθνείς αγορές, όπου η τιμή του πετρελαίου έχει χάσει περίπου 8,5% μέσα σε ένα μήνα.

Οι “φουσκωμένες” τιμές των καυσίμων λειτουργούν ως κίνητρο ειδικά για τους εκδρομείς του Αυγούστου, που σπεύδουν να υποβάλουν αιτήσεις για το FUEL PASS 2. Μέσα στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν γύρω στις 300.000 αιτήσεις, ενώ από την Πέμπτη, που “ανοίγει” η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ, αναμένεται κοσμοσυρροή. Αδιευκρίνιστο παραμένει, πάντως, το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή των επιδοτήσεων, σε όσους έχουν πάρει το “οκ” για τα κριτήρια υπαγωγής.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία, η Ελλάδα διατηρεί την 3η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, αλλά με πολύ μικρή διαφορά από τη 2η Δανία. Ακριβότερη είναι η αμόλυβδη στη Φινλανδία (2,245 ευρώ) και φτηνότερη στη Μάλτα (1,34 ευρώ), με τη μέση τιμή στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στα 1,925 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ