fbpxDeloitte European CFO Survey Spring 2022: Νεφελώδες το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη | Economistas.gr
Skip to main content

Deloitte European CFO Survey Spring 2022: Νεφελώδες το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη

Deloitte European CFO Survey Spring 2022: Νεφελώδες το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη
Φωτο: Shutterstock

Ιδιαίτερα ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων των εταιρειών στην Ευρώπη, όπως αποτυπώνεται στη φετινή έκδοση της έρευνας European CFO Survey, της Deloitte. Τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη έρευνα, που διεξάγεται δυο φορές τον χρόνο, συλλέχθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2022, αποτυπώνοντας τις εκτιμήσεις 1.319 CFOs από 18 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. 

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ένα απότομο σοκ στο επιχειρηματικό κλίμα που προηγουμένως ανέκαμπτε από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Οι CFOs αναφέρουν τώρα ένα επίπεδο ρεκόρ κινδύνου, που πηγάζει από τη γεωπολιτική και τον πληθωρισμό. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου και τις οικονομικές του επιπτώσεις επικρατεί ένα ισχυρό κλίμα απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας για τη συντριπτική πλειοψηφία των CFOs, με τους σχεδόν μισούς από τους ερωτηθέντες να μην αναμένουν άμεση βελτίωση της γενικής οικονομικής εικόνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πτώση αισιοδοξίας παρατηρείται πολύ πιο έντονα σε ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ισπανία κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας (66%) ενώ και στην Ελλάδα το 53% των CFOs δήλωσε απαισιόδοξο σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές των εταιρειών τους. 

Παράλληλα τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι οι πλέον απαισιόδοξοι είναι οι CFOs που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, κυρίως λόγω του ότι ο κλάδος τους βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές ελλείψεις πρώτων υλών, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Στην αντίπερα όχθη, η πλειοψηφία των CFOs του τουριστικού κλάδου και συγκεκριμένα το 55% αυτών αισθάνεται αισιοδοξία για το μέλλον του τουρισμού.

Αισιόδοξο το κλίμα σχετικά με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις προσλήψεις

Παρά την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών συγκριτικά με παλαιότερες έρευνες, οι CFOs παραμένουν αισιόδοξοι αναφορικά με τα ποσοστά των εσόδων, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες καθώς και τον αριθμό προσλήψεων. Ωστόσο λόγω του ασταθούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί, η πλειονότητα των CFOs προβλέπει μία έντονη επιδείνωση των λειτουργικών περιθωρίων.

Σημειώνεται ότι οι CFOs οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε εταιρείες καταναλωτικών αγαθών καθώς και  στην αυτοκινητοβιομηχανία, παρουσιάζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι, καθώς καλούνται να επιβιώσουν σε ένα κλίμα ισχυρής αβεβαιότητας όπου οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού σε συνδυασμό με τα διαρκώς αυξανόμενα κόστη καθώς και τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, μαστίζουν τους κλάδους απασχόλησής τους.

Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός των CFOs, από όλο το φάσμα των βιομηχανιών (εξαιρουμένης της αυτοκινητοβιομηχανίας), εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος (49% στην Ελλάδα) όσον αφορά την αύξηση των προσλήψεων μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται

Η κατάσταση στην Ουκρανία μεταξύ άλλων έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή για τα σύγχρονα δεδομένα πληθωριστική κρίση. Οι CFOs προβλέπουν ότι η διαρκής αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί πραγματική απειλή για το μέλλον των επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, βλέπουν το ποσοστό πληθωρισμού να αυξάνεται από το 2,7%, το φθινόπωρο του 2021 σε 5,9% την άνοιξη του 2022. 

Κλίμα υψηλής αβεβαιότητας 

Τα επίπεδα της οικονομικής και επιχειρηματικής αβεβαιότητας είναι πιο υψηλά από ποτέ, με το 77% των CFOs να αισθάνονται ότι το ασταθές και αβέβαιο κλίμα που επικρατεί έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις τους.

Σε αντίθεση, στον τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο επικρατεί κλίμα συγκροτημένης αισιοδοξίας καθώς οι CFOs τουριστικών και ταξιδιωτικών εταιρειών πιστεύουν ότι η αβεβαιότητα μειώθηκε την άνοιξη του 2022 σε 66% έναντι του 77%, όπου βρισκόταν το φθινόπωρο του 2021. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι συνολικά το 80% των Ευρωπαίων CFOs βλέπουν με δυσπιστία τη λήψη νέων ρίσκων μέσω επενδύσεων για τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι 15 από τις 18 χώρες οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν στην παρούσα στιγμή καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον των επιχειρήσεων.

Σημαντικές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού

Οι Ευρωπαίοι CFOs αναφέρουν σοβαρά προβλήματα και κλυδωνισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών καθώς και τα κόστη μεταφοράς σημειώνουν ραγδαίες αυξήσεις, ενώ οι απρόβλεπτες διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης που παρατηρήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας καθώς και κατά τη διάρκεια των απρόσμενων γεωπολιτικών εξελίξεων δεν βοήθησαν στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Το πρόβλημα είναι πλέον αισθητό, καθώς 2 στους 3 Ευρωπαίους CFOs, δηλαδή το 66%, αισθάνονται ότι οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται έχουν επηρεαστεί σε μεγάλη κλίμακα. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι από τις διαταραχές που έχουν προκληθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει επηρεαστεί στο μεγαλύτερο βαθμό (98%), ακολουθούμενος από τη βιομηχανία προϊόντων και υπηρεσιών (80%) και τέλος από τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, ο οποίος έχει επηρεαστεί σε ποσοστό 78%.

Οι περισσότεροι CFOs, από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αισθάνονται ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι το τέλος του 2023. 

Η εικόνα των CFOs στην Ελλάδα

  • Το 53% των Ελλήνων CFOs νιώθει λιγότερο αισιόδοξο ενώ 31% περισσότερο σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας τους, σε σχέση με τρεις μήνες πριν.

  • Το 76% αξιολογεί το επίπεδο της εξωτερικής χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αβεβαιότητας ως υψηλό. 

  • Το 80% δεν θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβει περισσότερο ρίσκο στον ισολογισμό τους. 

  • Το 64% πιστεύει ότι ότι τα έσοδά τους θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες ενώ το 22% ότι θα μειωθούν. 

  • Το 49% αναμένει ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες. 

  • Αναμένουν το ποσοστό πληθωρισμού (για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) τους επόμενους 12 μήνες να είναι 6,8% για την Ελλάδα και 5,59% για την Ευρωζώνη. 

  • Το 66% θεωρεί το υψηλότερο κόστος μεταφορών ως το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ 59% θεωρεί ως το κυριότερο πρόβλημα τις υψηλότερες τιμές για τα εμπορεύματα/ενδιάμεσα αγαθά.

  • Το 41% αναφέρει ότι οι εταιρείες τους επηρεάζονται σε μέτριο βαθμό από τα προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και μόνο το 11% ότι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας Deloitte European CFO Survey Spring 2022, ο κ. Παναγιώτης Χορμοβίτης, Partner, Financial Advisory, CFO Program Leader, Deloitte σημείωσε: «Οι επιχειρήσεις πλέον, εν μέσω αλλεπάλληλων, συμμετρικών και πρωτοφανών κρίσεων της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, καλούνται εκ νέου να προσαρμοστούν σε μια απαιτητική πραγματικότητα, επιδεικνύοντας ευελιξία και ισχυρά αντανακλαστικά, χαράσσοντας μια στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη της και γεωπολιτικές αναταραχές και πληθωριστικές πιέσεις (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) αλλά και ταυτόχρονα όλο και περισσότερο θα βασίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα ενσωματώνει κριτήρια ESG και δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Είναι ίσως μια από τις πιο απαιτητικές περιστάσεις των τελευταίων δεκαετιών που βλέπουμε ότι επηρεάζει τους επιχειρηματικούς ηγέτες, οι οποίοι εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από ό,τι ήταν τα τελευταία 7 χρόνια, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με έναν εξωτερικό και επικίνδυνα αποσταθμηστικό παράγοντα, το ξέσπασμα του πιο σοβαρού πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να παραμένουν, οι προοπτικές επενδύσεων κι ανάπτυξης μειώνονται και μόνο το τέλος του πολέμου και των επιπτώσεών του θα δώσει και πάλι μια πιο ξεκάθαρη και αισιόδοξη εικόνα σε όλους. Έχει όμως ιδιαίτερη και συμβολική σημασία ότι οι Έλληνες CFOs αντιμετώπισαν ήδη κρίσεις αλλά και τις συνέπειες αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα στο πρόσφατο παρελθόν μας. Αυτό και μόνο με κάνει περισσότερο αισιόδοξο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωζώνη: Αρνητικός ξανά ο πληθωρισμός - Βελτίωση οικονομικού κλίματος
Ευρωζώνη: Αρνητικός ξανά ο πληθωρισμός - Βελτίωση οικονομικού κλίματος
Αμετάβλητος στο -0,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για μικρή άνοδο στο -0,2%.
Ευρωζώνη: Αρνητικός ξανά ο πληθωρισμός - Βελτίωση οικονομικού κλίματος
Fed: Ενδεχόμενο χαλάρωσης της αύξησης των επιτοκίων - «Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την επιβράδυνση του πληθωρισμού»
Fed: Ενδεχόμενο χαλάρωσης της αύξησης των επιτοκίων - «Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την επιβράδυνση του πληθωρισμού»
Η προσπάθεια επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι ενδεχόμενο να έχει ανοίξει την πόρτα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για την άμβλυνση περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια, αλλά οι υπεύθυνοι καθορισμού της πολιτικής της τράπεζας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν μία σφιχτή νομισματική πολιτική, μέχρι την πλήρη υποχώρηση των πιέσεων από τις αυξήσεις των τιμών.
Fed: Ενδεχόμενο χαλάρωσης της αύξησης των επιτοκίων - «Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την επιβράδυνση του πληθωρισμού»
Γέλεν: Δεν θα υπάρξει αύξηση φορολογικών ελέγχων της μεσαίας τάξης, αν το νομοσχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού γίνει νόμος
Γέλεν: Δεν θα υπάρξει αύξηση φορολογικών ελέγχων της μεσαίας τάξης, αν το νομοσχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού γίνει νόμος
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε χθες, Τετάρτη, στον επίτροπο της υπηρεσίας φορολογικών εσόδων (IRS) ότι, αν το νομοσχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού (the Inflation Reduction Act) γίνει νόμος των ΗΠΑ, δεν θα χρησιμοποιηθούν επιπλέον πόροι της αναφερόμενης υπηρεσίας για την αύξηση των φορολογικών ελέγχων σε φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα κάτω των 400.000 δολαρίων.
Γέλεν: Δεν θα υπάρξει αύξηση φορολογικών ελέγχων της μεσαίας τάξης, αν το νομοσχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού γίνει νόμος
Ευρωζώνη: Τετραπλασιάστικε μέσα σε έναν χρόνο ο πληθωρισμός -Στο 11,3% η Ελλάδα τον Ιούλιο
Ευρωζώνη: Τετραπλασιάστικε μέσα σε έναν χρόνο ο πληθωρισμός -Στο 11,3% η Ελλάδα τον Ιούλιο
Κι άλλο ρεκόρ σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι.
Ευρωζώνη: Τετραπλασιάστικε μέσα σε έναν χρόνο ο πληθωρισμός -Στο 11,3% η Ελλάδα τον Ιούλιο
 Η οικονομία της Ευρωζώνης κινείται προς την ύφεση σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών
Η οικονομία της Ευρωζώνης κινείται προς την ύφεση σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών
H Ευρωζώνη εισέρχεται σχεδόν σίγουρα σε ύφεση, με τις έρευνες που ανακοινώθηκαν σήμερα να δείχνουν βαθύτερη κρίση του κόστους διαβίωσης και ζοφερές προοπτικές που κάνουν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς στις δαπάνες τους.
Η οικονομία της Ευρωζώνης κινείται προς την ύφεση σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών
Κεντρικές Τράπεζες: Ταχύτερες και μεγαλύτερες οι αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς
Κεντρικές Τράπεζες: Ταχύτερες και μεγαλύτερες οι αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς
H μετάβαση από την εποχή των χαμηλών επιτοκίων σε μία νέα περίοδο υψηλότερου κόστους χρήματος γίνεται ταχύτερα και πιο έντονα απ' ό,τι προβλεπόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες, με αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητός το 2023.
Κεντρικές Τράπεζες: Ταχύτερες και μεγαλύτερες οι αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς