Η Κινεζική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα

Η σημαία της Κίνας/ Φωτογραφία AP

Παρότι υπήρξε για χρόνια, η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα. Η ανεργία των νέων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, η αγορά real estate καταρρέει και οι εταιρείες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ξηρασίας, ενώ ο τεράστιος κατασκευαστικός της τομέας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα κολοσσιαία χρέη.

Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται από την αυστηρή πολιτική του Πεκίνου για μηδενικά κρούσματα κορονοϊού και όπως υποστηρίζουν ειδικοί, δε φαίνεται να υπάρχει προοπτική αλλαγής αυτής της πολιτικής.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οκτώ από τις μεγαλύτερες πόλεις έχουν προχωρήσει σε μερικά ή ολικά lockdown. Σε αυτές τις πόλεις, μένουν συνολικά πάνω από 127 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σε ολόκληρη τη χώρα, τουλάχιστον 74 πόλεις έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα από τα τέλη Αυγούστου, επηρεάζοντας πάνω από 313 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs, οι πόλεις που επηρεάστηκαν από lockdown αντιστοιχούν στο 35% του ΑΕΠ της Κίνας.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως συνέβη και το 2020 με την κρίση του κορονοϊού. Τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ πτωτικά έχουν κινηθεί το προηγούμενο διάστημα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα ενισχυθεί μόλις κατά 3% φέτος χάνοντας το στόχο του Πεκίνου για ανάπτυξη 5,5%. Η Nomura, μάλιστα, τοποθετεί τον πήχη για φέτος μόλις στο 2,7%.

Το θέμα είναι ότι η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων δεν αναμένεται να αλλάξει, συνεχίζοντας να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία. Προέρχεται από την εποχή που Σι Ζινπίνγκ είχε ανακοινώσει το «τέλος της πανδημίας» για την Κίνα ξεκινώντας τη συγκεκριμένη πολιτική, με αποτέλεσμα να μην μπορεί τώρα να αλλάξει το μήνυμά του, λόγω, φυσικά, της… υπεροχής του Κομμουνιστικού Κόμματος σε σχέση με τις Δυτικές δημοκρατίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία σειρά μέτρων στήριξης για να στηρίξει την οικονομία, μεταξύ τους και ένα πακέτο 1 τρισεκατομμυρίων γουαν (146 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη βελτίωση των υποδομών και τη μείωση των ελλείψεων στον τομέα της ενέργειας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο τους έτους σε σύγκριση με 4,8% κατά το πρώτο τρίμηνο.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα και η αγορά εργασίας με την ανεργία των νέων, από 16 – 24 ετών, να βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά του 19,9% τον Ιούλιο σπάζοντας διαδοχικά ρεκόρ κάθε τέσσερις μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ