Προσκλητήριο στους ψηφιακούς νομάδες

Εργασία μέσω Laptop/ Φωτογραφία shutterstock

Περί τα 35 εκατομμύρια άνθρωποι περιδιαβαίνουν τον κόσμο παρέχοντας εργασία εξ αποστάσεως. Πώς επιλέγουν, όμως, τον τόπο από τον οποίο εργάζονται αυτοί οι ψηφιακοί νομάδες; Τα κριτήρια είναι μάλλον αυτονόητα, αλλά ο συνδυασμός τους είναι αυτός που διαμορφώνει τη λίστα με τους top προορισμούς γι’ αυτή τη νέα γενιά εργαζόμενων.

Χαμηλό κόστος ζωής, καλός καιρός και πάνω απ’ όλα γρήγορες ταχύτητες Internet- άρα και υψηλής ποιότητας ψηφιακές υποδομές- είναι όσα ζητάνε οι ψηφιακοί νομάδες και με αυτήν τη λογική, οι top τουριστικοί προορισμοί όπως η Βιέννη ή το Παρίσι, βρίσκονται παρά πολύ χαμηλά στη σχετική βαθμολογία. Την 1η θέση στην κατάταξη της έρευνας που πραγματοποιεί η Instant Offices, βρίσκεται η Πορτογαλία, η οποία εκτός από τις χαμηλές τιμές, το όμορφο σκηνικό και το νόστιμο φαγητό, διαθέτει πάνω 7.000 wi- fi hotspots και μέση ταχύτητα συνδεσιμότητας 163 mbps.

Στην 3η θέση της λίστας των 80 πιο ελκυστικών προορισμών, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, ενώ λίγο πιο κάτω, στην 9η θέση, βρίσκεται η Αθήνα, δείχνοντας έτσι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει η χώρα μας πόλος έλξης για χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες. Σύμφωνα με την έρευνα, ως το 2035 οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως σε όλο τον κόσμο θα έχουν φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο!

Πώς μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα μας αυτήν τη νέα τάση; Όπως αναφέρει το BNBnews, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας της Instant Offices, επικαλέστηκε μελέτη του ΜΙΤ, σύμφωνα με την οποία αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μία χρονιά και αυτοί παρέμεναν στη χώρα για έξι μήνες, το όφελος θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δις ευρώ ετησίως!

Το υπουργείο Οικονομικών έχει νομοθετήσει ειδικό φορολογικό καθεστώς για να προσελκύσει τέτοιους εργαζόμενους. Έτσι όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα για τουλάχιστον μια διετία, απαλλάσσονται από το 50% του φόρου εισοδήματος που αποκτούν στη χώρα μας.

Αν και το πλαίσιο ενεργοποιήθηκε στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, που ναι μεν εκτίναξε την τηλεργασία, αλλά έβαλε πολλά εμπόδια ειδικά στις διεθνείς μετακινήσεις, υπήρξε ενδιαφέρον. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι έχουν υποβληθεί ήδη 1.689 αιτήσεις, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί 1.232, με την τάση να παραμένει αυξητική παρά τις αβεβαιότητες του πολέμου και της νέας κρίσης.

Οι περισσότεροι digital nomads απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (τέχνες, συγγραφείς, σχεδιαστές ιστοσελίδων, μόδα, κ.λπ.). Επίσης κλάδοι όπως η πληροφορική και το μάρκετινγκ κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. Σε αυτούς, θα πρέπει να προστεθούν και οι remote workers, οι οποίοι επίσης εργάζονται εξ αποστάσεως και έχουν τη δυνατότητα -εφόσον το θελήσουν- να εργαστούν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους. Ωστόσο οι remote workers, συνήθως επιστρέφουν γρηγορότερα στη βάση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ