Τρελές επιδόσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

SOOC/ George Vitsaras

Αναμφίβολα το σκέπτεσαι πολύ σοβαρά αν θα «δεσμεύσεις» ένα ακίνητο, μικρομεσαίου μεγέθους, με μακροχρόνια μίσθωση, όταν αυτό μπορεί να σου αποδίδει κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ το μήνα, όντας σε περιβάλλον βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Δεν είναι μυστικό ότι στη διετία 2020- 2021, λόγων των περιορισμών και των προφυλάξεων που επέβαλε η πανδημία, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων υπέστη ανάλογο πλήγμα με αυτό του Τουρισμού. Σε αυτήν τη διετία, ήταν πολλοί οι ιδιοκτήτες που επέλεξαν το «καταφύγιο» των κλασικών μακροχρόνιων μισθώσεων, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα. Πλέον, η κατάσταση είναι διαφορετική και το κυνήγι των υψηλών αποδόσεων έχει ξαναρχίσει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κρίση στέγης (και) στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη Statista, το 2022 είναι μια «εκρηκτική» χρονιά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς τα έσοδα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 29 δισ δολάρια! Το σημαντικότερο είναι, όμως, οι προβολές για το άμεσο μέλλον. Όπως σημειώνει το BNBnews, αναλύοντας τα σχετικά στοιχεία, τα έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,29% μέχρι το 2026, φτάνοντας τα 34,37 δισ. Δολάρια, ενώ ο αριθμός των χρηστών ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης αναμένεται να ανέλθει σε 205,2 εκατομμύρια έως το 2026!!!

Ειδικά για την ελληνική κτηματογορά, που αποτελεί ούτως ή άλλως πόλο έλξης ξένων επενδυτών, η άνθιση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, λειτουργεί ως... μαγνήτης. Σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδόν 30 σεντς από κάθε δολάριο που δαπανάται στον χώρο τη φιλοξενίας πηγαίνει στον τομέα των εναλλακτικών καταλυμάτων. Η ζήτηση έχει αυξηθεί περισσότερο από 60%.

Ειδικά για την Ευρώπη, οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Περίπου 200 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε η Eurostat το α’ εξάμηνο του 2022. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021 σημειώνεται αύξηση 138%. Αύξηση υπάρχει και έναντι του 2019, καθώς τότε αναφέρθηκαν από τις πλατφόρμες περίπου 193 εκατ. διανυκτερεύσεις στο α’ εξάμηνο.

Οι πέντε βασικές αγορές – Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία – αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των συνολικών κρατήσεων STR στη γηραιά ήπειρο. Η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων προσελκύει περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ταξιδιωτών.

Όσοι επιλέγουν αυτά τα καταλύματα είναι ως επί το πλείστον νεαρής ηλικίας, με τους Ιταλούς (47%) και τους Γάλλους (42%) ταξιδιώτες στην ηλικιακή ομάδα 18-34 να έχουν μείνει σε STR τουλάχιστον μία φορά.

Κοιτάζοντας το μέλλον, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ταξιδιωτών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μείνουν σε κατάλυμα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης σε ένα ταξίδι τους επόμενους 12 μήνες. Αν και αυτό ακολουθεί την πρόθεση για διαμονή σε ξενοδοχεία, εντούτοις αποτελεί καλό οιωνό για έναν κλάδο που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα.

ΣΧΕΤΙΚΑ