Οι Ευρωπαίοι παίζουν με τη «φωτιά»

Φωτογραφία: Shutterstock

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 99%, η Ευρώπη βρίσκεται στο 95% υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο, τα πλοία με LNG γυροφέρνουν στη Μεσόγειο αναζητώντας λιμάνι να ξεφορτώσουν, τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν μάλλον ήπιο Χειμώνα, αλλά αντί η τιμή του φυσικού να πέφτει, στοχεύει στα 120 ευρώ!

Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ακόμα απόδειξη του πόσο εύκολα οι Ευρωπαίοι... πυροβολούν τα πόδια τους. Πριν καν συναντηθούν οι υπουργοί Ενέργειας στις 24 του μήνα, υπήρξε διαρροή ότι το σχέδιο για πλαφόν μπαίνει στον “πάγο” ως... προβληματικό. Και κάπως έτσι, η τιμή κατέγραψε ένα ράλι 8%, ξεπερνώντας και τα 118 ευρώ.

Το τι σημαίνει αυτή η νευρικότητα πρακτικά για τις τσέπες των καταναλωτών είναι προφανές, όχι μόνο για σήμερα, αύριο ή μεθαύριο αλλά και για τους επόμενους μήνες. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον Ιανουάριο “παίζουν” στα 124 ευρώ και για το πρώτο τρίμηνο του 2023 στα 126 ευρώ.

Προφανώς αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τις εξελίξεις. Ωστόσο αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη οι Ευρωπαίοι εκφράζουν φόβους για το τι μπορεί να συμβεί από το Φεβρουάριο και μετά, όταν δηλαδή θα πρέπει να ξαναγεμίσουν οι αποθήκες, οι πιθανότητες για κάτι καλύτερο δεν είναι με το μέρος των καταναλωτών. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς ότι η τιμή του φυσικού πάει χέρι- χέρι με τη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κι όσο οι Ευρωπαίοι δεν αποφασίζουν να κόψουν αυτόν το Γόρδιο Δεσμό, τόσο θα επιτείνεται το πρόβλημα. Και για του λόγου το αληθές, το προθεσμιακό συμβόλαιο ρεύματος Ιανουαρίου για τη Γαλλία διαμορφώνεται στα 890 ευρώ και για τη Γερμανία στα 350 ευρώ.

Οι διακυμάνσεις του φυσικού αερίου και του ρεύματος, δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος για την ελληνική κυβέρνηση. Το ράλι του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες εκτόξευσε την τιμή της βενζίνης ως και τα 2,50 ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα και παρά την αποκλιμάκωση από τα 100 δολάρια, στα 95 δολάρια, έχει γίνει σαφές ότι η προσδοκώμενη υποχώρηση κάτω από τα 90 δολάρια δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Πέρα από την “εκτόξευση” της βενζίνης, το οικονομικό επιτελείο “καίγεται” και για το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο επί του παρόντος αποκλιμακώνεται σταθερά προς τα 1,32 ευρώ. Θέλοντας να αποφύγει κερδοσκοπικά παιχνίδια όσο θα ανεβαίνει η ζήτηση, το υπουργείο Ανάπτυξης έβαλε νέους κανόνες στο παιχνίδι και συγκεκριμένα νέες υποχρεώσεις για το πώς πρέπει να ενημερώνουν οι πρατηριούχοι το Παρατηρητήριο Καυσίμων.

Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, ειδικά για τις κατ' οίκον πωλήσεις του πετρελαίου για θέρμανση, οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων και πωλητή πετρελαίου θέρμανσης υποχρεούνται να γνωστοποιούν διακριτά τις τιμές λιανικής πώλησης για παραδόσεις πετρελαίου:

α) έως και 499 λίτρα,
β) για παραδόσεις από 500 μέχρι τα 999 λίτρα,
γ) για παραδόσεις από 1.000 λίτρα και άνω.

Στους παραβάτες επιβάλλεται για τη μη υποβολή δήλωσης, την υποβολή ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης ή τη μη υποβολή νέας δήλωσης λιανικών τιμών προϊόντων καυσίμων, πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ