fbpxΕγκρίθηκε η δεύτερη πληρωμή, 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης | Economistas.gr
Skip to main content

Εγκρίθηκε η δεύτερη πληρωμή, 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εγκρίθηκε η δεύτερη πληρωμή, 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης
Υπουργείο Οικονομικών/ Φωτογραφία Eurokinissi

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ) κατατέθηκε στις 30.9.2022, δια του αρμόδιου για την υλοποίηση του εθνικού Προγράμματος, Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα 28 προβλεπόμενα ορόσημα. Από αυτά, 19 αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, 6 σε επενδύσεις, ενώ 3 ορόσημα -που εκπληρώθηκαν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό- σε δάνεια.

Σημειώνεται πως οι μεταρρυθμίσεις κανονιστικού χαρακτήρα υλοποιήθηκαν υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης που υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσο. Η Ειδική Υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), υπό τον Διοικητή της, κ. Νίκο Μαντζούφα παρακολουθεί την υλοποίηση των οροσήμων και ειδικά γι’ αυτά που αφορούν σε κανονιστικές μεταρρυθμίσεις, την ευθύνη έχει η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, υπό τον κ. Θανάση Κοντογεώργη.

Σε επίπεδο πληρωμών, η εκταμίευση των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώνεται σε 3.149.744.081 ευρώ. Μόνο το 2022 ανήλθε σε 2.843.203.079 ευρώ, επιτυγχάνοντας το 101% του αναθεωρημένου στόχου εκταμιεύσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026. Το ΤΑΑ, στο 40% της πορείας του, έχει εντάξει το 75% των έργων και έχει εκταμιεύσει το 17% των πόρων.

Σκέλος επιδοτήσεων

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 440 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ.

Τα έργα εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Σκέλος δανείων

Στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, 291 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 10,53 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 4,5 δισ. ευρώ, κεφάλαια τραπεζών: 3,51 δισ. ευρώ και ίδια συμμετοχή επενδυτών: 2,52 δισ. ευρώ) που αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις - ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες).

Ήδη για 68 από τα 291 έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις (μεσοσταθμικό επιτόκιο: 1,2% και μέση διάρκεια αποπληρωμής δανείων: 11 έτη), με συνολικό προϋπολογισμό  3,22 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 1,20 δισ. ευρώ, κεφάλαια τραπεζών: 1,28 δισ. ευρώ και ίδια συμμετοχή επενδυτών: 741 εκατ. ευρώ).

Από το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων, 167 ύψους 2,25 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με αφορμή την έγκριση της δεύτερης πληρωμής από το ΤΑΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Το 2023 ξεκινάει με μία, εξαιρετικά, θετική είδηση για την ελληνική οικονομία. Με τη δεύτερη πληρωμή, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι πόροι που εισρέουν στη χώρα μας από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ. Είναι μία σημαντική ανάσα ρευστότητας, δεδομένου του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία. Το γεγονός ότι τα χρήματα των δανείων έρχονται πολλούς μήνες νωρίτερα, έχει και αξιόλογο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, για το οποίο θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το εξαιρετικά πετυχημένο πρόγραμμα. Το “Ελλάδα 2.0” αποδίδει καρπούς, με την υλοποίησή του να οδηγεί σε ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο, σε ένα πιο ανθεκτικό δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας και στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του Κράτους, που διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών. 
 

Η πορεία υλοποίησης του «Ελλάδα 2.0»:

  • Το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε (27.4.2021) στην ΕΕ και το τρίτο που έλαβε τη θετική της αξιολόγηση (17.6.2021) και την έγκριση του ECOFIN (13.7.2021).
  • Η προχρηματοδότηση, που εκταμιεύθηκε στις 9.8.2021, αντιστοιχεί στο 13% (3,96 δισ. ευρώ) των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ΤΑΑ.
  • Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που υπέγραψαν (21.12.2021) με την Επιτροπή τις απαραίτητες Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις και η τρίτη (μετά την Ισπανία και τη Γαλλία) που κατέθεσε (29.12.2021) το πρώτο αίτημα πληρωμής, τηρώντας το προβλεπόμενο -στις Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις- χρονοδιάγραμμα.
  • Στις 28.2.2022 η ΕΕ δημοσίευσε τη θετική, προκαταρκτική αξιολόγησή της, επί του πρώτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας.
  • Στις 8.4.2022 έγινε η εκταμίευση της πρώτης δόσης, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».
  • Στις 30.9.2022 οι ελληνικές υπέβαλαν το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το ΤΑΑ, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τα 28 προβλεπόμενα ορόσημα.
  • Η Ελλάδα ήταν μια από τις πέντε πρώτες χώρες που υπέβαλαν αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το ΤΑΑ. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη που κατέθεσε αίτημα για την τρίτη πληρωμή (πρόγραμμα δανείων).
  • Στις 25.11.2022 η ΕΕ εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα της 30ης Σεπτεμβρίου.
  • Στις 9.1.2023 η αρμόδια Επιτροπή για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ ενέκρινε την εκτελεστική απόφαση της ΕΕ για την εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ.
  • Η εκταμίευση της δεύτερης πληρωμής θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.
  • Το επόμενο αίτημα πληρωμής προγραμματίζεται να υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές την άνοιξη του 2023.

Τα 28 ορόσημα 

2023-01-12_14_01_04-window.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε 0,35% ορίζεται το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων στο Ταμείο Ανάκαμψης
Σε 0,35% ορίζεται το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων στο Ταμείο Ανάκαμψης
Σταθερό, σε ποσοστό 0,35% ορίζεται το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σε 0,35% ορίζεται το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων στο Ταμείο Ανάκαμψης
Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 511 εκατ. έναντι του στόχου τον Μάρτιο 2022
Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 511 εκατ. έναντι του στόχου τον Μάρτιο 2022
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα από φόρους τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 511 εκατ. έναντι του στόχου τον Μάρτιο 2022
Σκυλακάκης: Επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0»
Σκυλακάκης: Επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0»
«Η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιοποίηση του Κράτους, η μείωση της γραφειοκρατίας και ο ποιοτικός εκσυγχρονισμός των κοινωνικών υποδομών αποτελούν την ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης και των μεταρρυθμιστικών πολιτικών που υλοποιεί, σήμερα, η κυβέρνηση» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε εκδήλωση για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 13 Οκτωβρίου, στα Χανιά.
Σκυλακάκης: Επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0»
Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει έντονα θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία το 2023
Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει έντονα θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία το 2023
Το 2023 θα είναι μία χρονιά στην οποία το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει πολύ μεγάλη θετική επίπτωση την ελληνική οικονομία, προκαλώντας επενδυτική έκρηξη, τόνισε, μεταξύ των άλλων, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «33ο Greek Economic Summit», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει έντονα θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία το 2023
Σκυλακάκης: Ολοκληρώσαμε νωρίτερα του αναμενομένου τα ορόσημα του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0
Σκυλακάκης: Ολοκληρώσαμε νωρίτερα του αναμενομένου τα ορόσημα του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0
ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στη σημερινή, δεύτερη πληρωμή από το ταμείο Ανάκαμψης.
Σκυλακάκης: Ολοκληρώσαμε νωρίτερα του αναμενομένου τα ορόσημα του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0
Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Κατά 1,3 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο τα φορολογικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023
Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Κατά 1,3 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο τα φορολογικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023
Αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση.
Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Κατά 1,3 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο τα φορολογικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023