Πόλος έλξης τα ακίνητα στις hot περιοχές της Ελλάδας

Ακίνητα στην Αθήνα / Φωτογραφία: Shutterstock

Η Ελλάδα είναι στο «κάδρο» και μάλιστα όχι μόνο για διακοπές αλλά και για αγορά ακινήτου.

Πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι των διθυραμβικών αφιερωμάτων για την περσινή τουριστική σεζόν, η οποία απέφερε περί τα 2 δισ ευρώ παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, η Ελλάδα αναδείχθηκε Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός του 2023 (Best Tourism Destination 2023) στην ετήσια τελετή των βραβείων «Grand Travel Awards» (GTA), που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στο Όσλο της Νορβηγίας. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Ελλάδα αποσπά μια κορυφαία διάκριση στα βραβεία αυτά.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες που χαμογελούν με αισιοδοξία βλέποντας και τα στοιχεία των προκρατήσεων. Είναι και οι άνθρωποι της κτηματαγοράς, που από πέρσι κιόλας βλέπουν να αναζωογονείται το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις σε ακίνητα είτε για επαγγελματικούς σκοπούς είτε για ιδιόχρηση.

Το spitogatos κατέγραψε τις τάσεις και την εικόνα της αγοράς σε hot περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ξένων κυρίως αγοραστών.

#1 Μύκονος

Το περίφημο νησί των ανέμων κατακτά, διαχρονικά, την κορυφή στη λίστα με τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Το παγκοσμίου φήμης ελληνικό νησί συγκεντρώνει συνεχώς σωρεία τουριστών που το επισκέπτονται για να χαρούν τον κοσμοπολίτικο αέρα του και την γοητευτική -και τόσο ζωντανή- ατμόσφαιρα του.

Παράλληλα, κερδίζει με διαφορά το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο η μέση τιμή πώλησης ακινήτου το 2022 κυμάνθηκε γύρω στα 6.000 €/τ.μ., με μια αύξηση της τάξεως του +12% σε σχέση με το 2021.

#2 Σαντορίνη

Η σαγηνευτική Σαντορίνη με την Καλντέρα, την Οία και τις ηφαιστειακές παραλίες της, μαγεύει άπαντες χωρίς αμφιβολία και σίγουρα αποτελεί όνειρο ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα. Είναι δεδομένο, δε, πως πέρα από κορυφαίος τουριστικός προορισμός, αποτελεί και μια μοναδική επιλογή για αγορά κατοικίας -είτε μόνιμης, είτε παραθεριστικής.

Στην Σαντορίνη, το 2022, η μέση τιμή πώλησης κατοικίας έφτασε τα 3.472 €/τ.μ., παρουσιάζοντας μάλιστα μια μικρή αύξηση της τάξεως του +2,7% σε σχέση με το 2021. Επιπλέον, το 2022 στην Σαντορίνη παρατηρήθηκε αύξηση +17,3%, σε σχέση με το 2021, της μέσης τιμής ενοικίασης κατοικίας που διαμορφώθηκε στα 13,3€/τ.μ.

#3 Ιστορικό Κέντρο Αθήνας

Η “καρδιά” του κέντρου της πόλης είναι βέβαιο πως δεν θα σε κάνει να βαρεθείς λεπτό. Έχει τόσα να δεις και να κάνεις, ενώ τα γραφικά σοκάκια και ο αέρας της παλιάς Αθήνας σίγουρα θα σε καθηλώσουν. Αν είσαι λάτρης του κέντρου είναι βέβαιο πως έχεις αναζητήσει τουλάχιστον μια φορά το σπίτι των ονείρων σου στα στενά της Πλάκας, κάτω από την Ακρόπολη ή το Θησείο. Στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας το 2022 ανήρθε στα 3,625 €/τ.μ. (αύξηση +10.9% σε σχέση με το 2021). Αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με το 2021 αύξηση +6,7% καταγράφηκε και στην μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στο Ιστορικό Κέντρο (13,3€/τ.μ.).

#4 Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, είναι χτισμένο στα βόρεια του νησιού. Ειδικότερα, βρίσκεται στη νότια όχθη του Κρητικού πελάγους και προς την ανατολική πλευρά του κόλπου του Αλμυρού. Αποτελεί ομολογουμένως πόλο έλξης τόσο για τουρίστες όσο και για ντόπιους κάτοικους της Κρήτης, που επιθυμούν να αλλάξουν παραστάσεις και να ζήσουν στιγμές ξεγνοιασιάς.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε μια πανέμορφη πόλη με χιλιάδες κατοίκους. Μάλιστα, έχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον όσον αγορά την αγορά ακινήτων. Στο Ρέθυμνο η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης για αγορά μιας κατοικίας το 2022 ήταν κατά μέσο όρο στα 1,538 €/τ.μ.

#5 Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος είναι ένα καταπράσινο νησί με εύφορες κοιλάδες και εντυπωσιακές παραλίες με απερίγραπτα μπλε ηλεκτρίκ νερά. Αποτελεί επίσης σημείο ενδιαφέροντος για χιλιάδες τουρίστες που σπεύδουν να φωτογραφίσουν το ξακουστό Ναυάγιο της Ζακύνθου. Σίγουρα, το μοναδικό Φιόρο του Λεβάντε είναι έρωτας με την πρώτη ματιά για κάθε επισκέπτη.

Ουκ ολίγοι μάλιστα, επιθυμούν να βρουν το δικό τους παράδεισο εκεί, αναζητώντας κάποιο ακίνητο. Στο νησί της Ζακύνθου, η μέση τιμή πώλησης κατοικίας την περασμένη χρονιά ήταν στα 1,687 €/τ.μ. (αύξηση +2,5% σε σχέση με το 2021).

#6 Μετέωρα (Καλαμπάκα)

Τα Μετέωρα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της χώρας. Και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα με τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται για να θαυμάσουν την μοναδική τους θέα και να αφουγκραστούν το μυσταγωγικό αίσθημα. Ποιος δεν θα ήθελε λοιπόν να βρίσκεται μια ανάσα μακριά από αυτό το υπερθέαμα;

Στα Μετέωρα Καλαμπάκας, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας το 2022 ανήλθε στα 952,4 €/τ.μ. (μεταβολή +8,5% σε σχέση με το 2021).

#7 Χανιά

Τα Χανιά είναι μια παραλιακή πόλη της Κρήτης που κατέχει μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της. Είναι επίσης από τις αρχαιότερες πόλεις στην Κρήτη, με πλούσια και πολυτάραχη ιστορία. Τα Χανιά εντυπωσιάζουν με την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, έχοντας διατηρήσει τα περισσότερα μνημεία τους από την εποχή των Ενετών και των Τούρκων.

Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός ακινήτου στα Χανιά Κρήτης, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους (2022), ήταν 1,869 €/τ.μ. με αύξηση +8,4% σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα, η μέση τιμή ενοικίασης το 2022 παρουσίασε αύξηση της τάξεως του +11,8% και διαμορφώθηκε στα 7,6€/τ.μ.

#8 Χαλκιδική

Διαχρονικά, «σαν την Χαλκιδική δεν έχει», όλοι το ξέρουν αυτό. Ο κόσμος σπεύδει για να απολαύσει τη γοητεία των 3 όμορφων χερσονήσων -Κασσάνδρα, Σιθωνία και τρίτο «πόδι», που περιλαμβάνει την Ουρανούπολη και το φημισμένο μοναστικό Άγιον Όρος. Το τουριστικό ενδιαφέρον διαρκώς αυξάνεται με τα χρόνια και πλέον στην Χαλκιδική έχεις ό,τι θελήσεις στα... πόδια της.

Δεν είναι διόλου περίεργο λοιπόν που η Χαλκιδική έχει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές που αναζητούν ακίνητα ως μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία. Η μέση τιμή πώλησης κατοικίας το 2022 στην περιοχή της Χαλκιδικής ήταν 1.875 €/τ.μ. (+10.3% σε σχέση με το 2021).

#9 Ρόδος

Το διάσημο νησί των Ιπποτών είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για διακοπές καθ’ όλη της διάρκεια του έτους, χάρη στις παραδεισένιες παραλίες του, αλλά και την πλούσια ιστορία του, ήδη από τα αρχαία χρόνια. Σήμερα, επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο σπεύδουν στο ξεχωριστό αυτό νησί των Δωδεκανήσων για να απολαύσουν τις ομορφιές του. Η Λίνδος εξάλλου είναι από τους πιο φημισμένους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας.

Παράλληλα, η Ρόδος, τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα με την μέση ζητούμενη τιμής πώλησης κατοικίας το 2022 ένα έχει διαμορφωθεί στα 1.551 €/τ.μ. (+10.8% σε σχέση με το 2021). Την ίδια περίοδο (Ιαν. - Δεκ. 2022) η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας έφτασε τα 7,5€/τ.μ.

#10 Κέρκυρα

Η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα είναι ίσως το δημοφιλέστερο νησί του Ιουνίου, και ένα από τα πιο γνωστά της Μεσογείου. Αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες, αλλά και επενδυτές. Ποιος δεν θα ήθελε εξάλλου να ξυπνά και να αντικρύζει την κλασική ελληνική ομορφιά αυτού του ποικιλόμορφου νησιού των Επτανήσων. Η Κέρκυρα έχει κάτι να προσφέρει σε όλους: οι οικογένειες την επιλέγουν για τη φιλοξενία και τη ζεστασιά της, τα ζευγάρια για τον ρομαντισμό της και οι «εξερευνητές», για τα μαγευτικά τοπία της.

Στην Κέρκυρα η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός ακινήτου το 2022 ήταν 1.706 €/τ.μ., παρουσιάζοντας +2.4% αύξηση σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα, η μέση τιμή ενοικίασης το 2022 έφτασε τα 7,7€/τ.μ. με μεταβολή +5,1% σε σχέση με το 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ