Το μεγάλο στοίχημα της απασχόλησης -Στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής οι νέοι

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η ανεργία, έχοντας φτάσει επισήμως στα επίπεδα του 28% την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κινείται πλέον γύρω στο 12%. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα είναι ότι απέχουμε ακόμα από τα μονοψήψια, προ μνημονίων, ποσοστά, όπως επίσης ότι οι ποιοτικοί δείκτες της ανεργίας φανερώνουν στρεβλώσεις και επιβάρυνση συγκεκριμένων ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων.

Ειδικά όσον αφορά στους νέους 15- 29 ετών, παρά τη σημαντική μείωση που έχει καταγραφεί στο ποσοστό ανεργίας την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-27 με την υψηλότερη ανεργία των νέων, μαζί την Ισπανία και την Ιταλία.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για 200.000 νέες θέσεις εργασίας και ο στόχος των υψηλότερων αποδοχών, έχουν στο επίκεντρο τους νέους κι αυτό αποτυπώνεται στους 10 στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για την Απασχόληση:

Στρατηγικός Στόχος 1: Να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων και η χαμηλή συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.

Στρατηγικός Στόχος 2: Να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα και τα προσόντα και οι δεξιότητες των νέων.

Στρατηγικός Στόχος 3: Οι παραγωγικοί μετασχηματισμοί που λαμβάνουν χώρα, και η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, να οδηγήσουν σε ένα συμπεριληπτικό

Στρατηγικός Στόχος 4: Να παρέχεται σε όλους τους νέους αποτελεσματική εξατομικευμένη υποστήριξη από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση.

Στρατηγικός Στόχος 5: Να περιοριστούν δραστικά οι διακρίσεις και το χάσμα μεταξύ φύλων στην απασχόληση και τις αμοιβές.

Στρατηγικός Στόχος 6: Να περιοριστεί το ποσοστό των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΑΕΚ).

Στρατηγικός Στόχος 7: Να υπάρξει ειδικότερη μέριμνα και προσαρμογή στις ανάγκες των πιο ευάλωτων νέων, που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση και ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Στρατηγικός Στόχος 8: Να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των δημόσιων αρχών χάραξης πολιτικής και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, από τη μία πλευρά, και των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών, από τη άλλη.

Στρατηγικός Στόχος 9: Να διαμορφωθεί ένα αποδοτικό και ασφαλές πλαίσιο για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, με έμφαση στην απόκτηση ουσιαστικών γνώσεων και εμπειρίας.

Στρατηγικός Στόχος 10: Να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο διακυβέρνησης των πολιτικών, δράσεων και προγραμμάτων απασχόλησης των νέων και ενίσχυσης των προσόντων και δεξιοτήτων τους.

O βαθμός προώθησης και επίτευξης των Στρατηγικών Στόχων, καθ’ όλη τη χρονική περίοδο αναφοράς της Εθνικής Στρατηγικής για την Απασχόληση των Νέων (2021 – 2027, με ορίζοντα έως το 2030), θα προσεγγιστεί και θα παρακολουθείται μέσα από μια σειρά ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών.

Δείκτες αποτελεσμάτων στο βραχυπρόθεσμο διάστημα:

Αύξηση του ποσοστού των νέων ανέργων ηλικίας 15-29 ετών (και των νέων ΕΑΕΚ) που λαμβάνουν προσφορά συμμετοχής σε πρόγραμμα απασχόλησης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ή/και κατάρτισης και επανακατάρτισης σε διάστημα έως 4 μηνών από την εγγραφή τους στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. σε 40% το 2025 και σε τουλάχιστον 48% το 2030, σε σχέση με 33,3% το 2030.

Αύξηση του ποσοστού των νέων ανέργων ηλικίας 15-29 ετών που συμμετέχουν σε προγράμματα ή δράσεις προτεινόμενες από την παρούσα Εθνική Στρατηγική και βρίσκονται σε θετική εργασιακή και κοινωνικό-οικονομική κατάσταση ένα έτος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σε 55% το 2025 και σε τουλάχιστον 60% το 2030, σε σχέση με 47,6% το 2020.

Αύξηση του ποσοστού των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών που βρίσκουν εργασία συμβατή με τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα ή δράση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ή κατάρτισης, σε διάστημα ενός έτους από την ολοκλήρωση του προγράμματος ή της δράσης, κατά 15% έως το 2027 και τουλάχιστον κατά 20% το 2030 (κατόπιν διεξαγωγής σχετικής έρευνας).

Αύξηση του ποσοστού των νέων ανέργων ηλικίας 15 – 29 ετών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που βρίσκουν εργασία σε διάστημα ενός έτους από την ολοκλήρωση προγράμματος ή δράσης προώθησης στην απασχόληση, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ή/και κατάρτισης στο οποίο συμμετείχαν, κατά 15% έως το 2027 και κατά τουλάχιστον 25% το 2030 (κατόπιν διεξαγωγής σχετικής έρευνας).

Αύξηση του ποσοστού των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών που δραστηριοποιούνται ως επιχειρηματίες σε διάστημα ενός έτους ύστερα από συμμετοχή τους σε πρόγραμμα ή δράση ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεξιοτήτων ή στήριξης επιχειρηματικών ιδεών κατά 20% έως το 2027 και κατά 30% το 2030 (κατόπιν διεξαγωγής σχετικής έρευνας).

Αύξηση του ποσοστού των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών που συμμετείχαν σε δράσεις και προγράμματα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, και δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τρέχουσα εργασιακή τους κατάσταση και τις εργασιακές τους προοπτικές σε διάστημα 12 και 24 μηνών από την ολοκλήρωση του προγράμματος ή της δράσης, κατά 18% έως το 2025 και κατά τουλάχιστον 30% το 2030 (κατόπιν διεξαγωγής σχετικής έρευνας).

Δείκτες αποτελεσμάτων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα:

Αύξηση του ποσοστού των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών που παραμένουν σε θέση εργασίας στην οποία προσλήφθηκαν μετά τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα ή δράση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ή κατάρτισης ή βρίσκονται σε άλλη θέση εργασίας αντίστοιχου περιεχομένου και αμοιβών, τρία έτη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ή δράσης, κατά 15% έως το 2027 και τουλάχιστον κατά 20% το 2030 (κατόπιν διεξαγωγής σχετικής έρευνας).

Αύξηση του ποσοστού των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών που συνεχίζουν να απασχολούνται ως επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες σε διάστημα τριών ετών ύστερα από συμμετοχή σε πρόγραμμα ή δράση ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεξιοτήτων ή στήριξης επιχειρηματικών ιδεών, κατά 12% έως το 2027 και κατά 24% τουλάχιστον το 2030 (κατόπιν διεξαγωγής σχετικής έρευνας).

Αύξηση του ποσοστού των νέων ανέργων ηλικίας 15 – 29 ετών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που παραμένουν σε εργασία σε διάστημα τριών ετών από την ολοκλήρωση προγράμματος ή δράσης προώθησης στην απασχόληση, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ή/και κατάρτισης στο οποίο συμμετείχαν, κατά 15% έως το 2027 και κατά τουλάχιστον 20% το 2030 (κατόπιν διεξαγωγής σχετικής έρευνας).

Αύξηση του ποσοστού των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών που συμμετείχαν σε δράσεις και προγράμματα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, και συνεχίζουν να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τρέχουσα εργασιακή τους κατάσταση και τις εργασιακές τους προοπτικές σε διάστημα τριών ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος ή της δράσης, κατά 25% έως το 2027 και κατά τουλάχιστον 30% το 2030 (κατόπιν διεξαγωγής σχετικής έρευνας).

Βασικός μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι η μείωση της ανεργίας των νέων 15-29 ετών από 28,4% το 2021, σε τουλάχιστον 18% το 2030, με ενδιάμεσο στάδιο τη μείωση στο 22% το 2025.

ΣΧΕΤΙΚΑ