«Καμπανάκι» κινδύνου για κρίση στέγης από τους μεσίτες -Καλπάζουν τα ενοίκια

SOOC/ George Vitsaras

Το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, βάζουν οι μεσίτες αναδεικνύοντας το πρόβλημα της αναντιστοιχίας προσφοράς- ζήτησης στέγης, με αποτέλεσμα και οι εμπορικές τιμές να “τρέχουν” και τα ενοίκια να “καλπάζουν”.

Αν προσθέσει, μάλιστα, κανείς στην εξίσωση το ενδιαφέρον από ξένους για ακίνητα προς εκμετάλλευση στο κέντρο της Αθήνας κι άλλους δημοφιλείς προορισμούς, έχει μπροστά του ολόκληρη την εικόνα, που “μεταφράζεται” ως κρίση στέγης.

“Ως επίσημος Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, με ιστορικά θεσμική εκπροσώπηση στον τομέα των ακινήτων, διαπιστώνουμε ότι, εκ των πολύ σημαντικών παραγόντων της αύξησης των τιμών των ενοικίων είναι αφενός η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών που δεν επαρκούν να απορροφήσουν την ολοένα και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και αφετέρου ο άγνωστος αριθμός κατοικιών που έχουν «περάσει» στα χέρια των funds και των servicers”, σημειώνουν οι μεσίτες, ζητώντας στοιχεία για το πόσα τελικά ακίνητα βρίσκονται “παγιδευμένα” σε χαρτοφυλάκια funds και διαχειριστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι Servicers, υπάρχουν 600.000 χιλιάδες ακίνητα που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση σε προβληματικά δάνεια. Από τα ακίνητα που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, μόνο το 50% αφορά οικιστικά ακίνητα. Το υπόλοιπο 50% αφορά άλλες κατηγορίες ακινήτων (βιομηχανικά ή άλλα επαγγελματικά ακίνητα, αποθήκες, πάρκινγκ κλπ).

Όπως επισημαίνουν οι μεσίτες, αυτήν τη στιγμή το ποσοστό ιδιοκατοίκησης βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 73%, σε σχέση με το 84,6% που ήταν το 2005.

Η εικόνα της αγοράς

Τα στοιχεία- ακτινογραφία του spitogatos “φωτίζουν” το πρόβλημα των πολύ υψηλών ενοικίων σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Οι ακριβότερες περιοχές στην Αττική για ενοικίαση κατοικίας βρίσκονται στα Νότια Προάστια της Αθήνας, ενώ ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια, το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς.

Οι μέσες ζητούμενες τιμές για ενοικιάσεις κατοικιών στον Πειραιά και τα προάστια αυτού παρουσίασαν την υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση για το 4ο τρίμηνο του 2022 κατά 11,9% και 11% αντίστοιχα. Οι περιοχές αυτές διαθέτουν αναπτυξιακά έργα μεγάλης σημασίας που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο).

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι η ζώνη του νομού Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης (7,7€/τ.μ.) σε σύγκριση με τα προάστια (5,9 €/τ.μ.). Ο ρυθμός αύξησης των τιμών των ενοικίων των οικιστικών ακινήτων στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει αυξηθεί περισσότερο κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, οι πιο ακριβές περιοχές για να νοικιάσεις ένα ακίνητο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 4ο τρίμηνο του 2022, λαμβάνοντας υπόψη τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης, ήταν οι εξής:

Βουλιαγμένη – 16,1€/τ.μ.

Κολωνάκι – Λυκαβηττός – 15,6€/τ.μ.

Φιλοθέη – 14€/τ.μ.

Παλαιό Ψυχικό – 13,6€/τ.μ.

Ιστορικό Κέντρο Αθήνας - 13€/τ.μ.

Κέντρο Θεσσαλονίκης – 8,6€/τ.μ.

40 Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια – 8€/τ.μ.

Άνω Πόλη – 7,7€/τ.μ.

Συνοψίζοντας, το 4ο τρίμηνο του 2022 «έκλεισε» με μια γενικότερη αύξηση των μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις πιο ακριβές περιοχές του 4ου τριμήνου του 2022 βλέπουμε πως συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Βουλιαγμένη (Νότια Προάστια), η Φιλοθέη (Βόρεια Προάστια), το Κολωνάκι – Λυκαβηττός (Κέντρο Αθήνας), καθώς και το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ