Αγωνία για το ράλι των επιτοκίων

Shutterstock/ New Africa

Μπορεί το θρίλερ της Credit Suisse να τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και να έσπειρε το σπόρο της αμφιβολίας, ωστόσο χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται για κάτι πολύ πιο χειροπιαστό.

Το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ξεκίνησε το ράλι επιτοκίων, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και σε συνδυασμό με το “ροκάνισμα” των εισοδημάτων, που προκάλεσε ο πληθωρισμός, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αν και δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα οι δύο τελευταίες αυξήσεις της ΕΚΤ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε περαιτέρω κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,33%. Τον περασμένο Ιούνιο ήταν μόλις 3,48%!

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%, όταν τον Ιούνιο ήταν 1,99%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,16%, έναντι 6,34% τον Ιούνιο.

Επί του παρόντος, το μόνο ειδικό “εργαλείο” που έχει ενεργοποιηθεί είναι η επιδότηση της αυξημένης δόσης, με χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Το πρόγραμμα αφορά ενήμερους ευάλωτους δανειολήπτες, που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία τους, τα οποία έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες μέχρι τις 30/6/2022. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται ποσοστό 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30/6/2022) για διάστημα 12 μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρέθεσε ο Χ. Σταϊκούρας μιλώντας στον Ant1, αίτηση έχουν υποβάλει 36.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων 28.000 δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία. Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, από σήμερα, ξεκινά από τις τράπεζες η αποστολή επιστολών, ώστε να ολοκληρώσουν την διαδικασία. Τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

Το ερώτημα είναι, φυσικά, αν αρκεί αυτό το πρόγραμμα για να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τις αυξήσεις επιτοκίων, ειδικά από τη στιγμή που αναμένονται τουλάχιστον δύο ακόμα αυξήσεις από την ΕΚΤ. Αν και το stock των “κόκκινων” δανείων στις τράπεζες βαίνει μειούμενο (γύρω στα 14,5 δισ ευρώ στα τέλη του γ’ 3μήνου), το “βουνό” στους Διαχειριστές παραμένει θεόρατο.

Η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας μειώθηκε σε 70,679 δισεκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022, έναντι 70,968 δισεκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 31 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,854 δισεκατ. Ευρώ, ενώ τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 46 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21,386 δισεκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ