Γιατί η Fed προχώρησε τελικά σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

AP Images

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων, παρά τους φόβους που υπάρχουν ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει τις πιέσεις προς τον τραπεζικό τομέα που αντιμετωπίζει δυσκολίες, μετά την κατάρρευση των δύο τραπεζών.

Η Fed αύξησε, λοιπόν, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αποκαλώντας το τραπεζικό σύστημα «ισχυρό και ανθεκτικό». Όμως, προειδοποίησε ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα μπορεί να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Και παρότι ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η βασική ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι ο υψηλός πληθωρισμός, γεγονός είναι ότι τα αυξημένα επιτόκια επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, που συνήθως κατέχουν σημαντικά χαρτοφυλάκια ομολόγων.

Με την αξία των ομολόγων να πέφτει – εξ αιτίας των υψηλών επιτοκίων – αυξάνονται οι ανησυχίες για υποτίμηση της αξίας των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Ο Τζερόμ Πάουελ της Fed τόνισε ότι η βασική ανησυχία είναι τα επιτόκια και, μάλιστα, υποστήριξε ότι το θέμα της τράπεζας, Silicon Valley, είναι μία «παραφωνία» σε ένα κατά τα άλλα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα μπορεί να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,4% φέτος και 1,2% το 2024, ποσοστά πολύ χαμηλότερα από τα συνηθισμένα και χαμηλότερα επίσης από τις προβλέψεις του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η κίνηση της αύξησης των επιτοκίων στο 4,75% - 5% - το υψηλότερο επίπεδο από το 2007 – από το 0% πριν από περίπου ένα χρόνο δείχνει «νευρικότητα» στη Fed, λένε οι αναλυτές, τονίζοντας ότι στόχος είναι η αποθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και, κατά συνέπεια, η πτώση των τιμών.

Αυτό είναι ήδη ορατό στην αμερικανική αγορά ακινήτων, όπου οι αγοραπωλησίες έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά καταγράφοντας την πρώτη πτώση εδώ και μία δεκαετία.

Όμως, συνολικά η οικονομία κρατιέται πιο δυνατή από το αναμενόμενο, με συνέπεια ο πληθωρισμός να ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 2% της Fed. Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6%, με τις τιμές σε τρόφιμα και αεροπορικά εισιτήρια να ενισχύεται ακόμα περισσότερο.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες – όχι όμως με την ταχύτητα που αναμενόταν. Η πρόβλεψη μιλά για πληθωρισμό στο 5,1% στα τέλη του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των αμερικανικών παρεμβατικών επιτοκίων βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Μάλιστα, ο Τζερόμ Πάουελ, περιέγραψε τις επιπτώσεις της πρόσφατης αναταραχής στις τράπεζες ως «ισοδύναμη μίας αύξησης επιτοκίων».

Όπως τόνισε, η Fed θα συνεχίσει τη μάχη για την μείωση του πληθωρισμού κοντά στο 2%, κάτι που θα συμβεί ακόμα και με τη… βοήθεια της πρόσφατης αναταραχής...

ΣΧΕΤΙΚΑ