ΔΝΤ: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση Χρέους στη διετία 2021- 2022

AP Photo/ Thanassis Stavrakis

Στην Έκθεση του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις παγκοσμίως (Fiscal Monitor) το ΔΝΤ βάζει στο επίκεντρο την προσπάθεια των κυβερνήσεων να συμμαζέψουν τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησε η πανδημία και φυσικά την εκτίναξη του Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σχεδόν στο 100%. Αναλύοντας τις παραμέτρους που οδηγούν στη μείωση του Χρέους, πέρα από τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, το Ταμείο αναδεικνύει τη συμβολή της ανάκαμψης των οικονομιών αλλά και του υψηλού πληθωρισμού.

Στο συγκριτικό τεστ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση, με μείωση του Χρέους της κατά 23,3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, με μεγάλη συμβολή της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, το οποίο πέρσι “έτρεξε” σχεδόν με 6%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ελληνικό Χρέος υποχώρησε πέρσι στο 177,4% από 200,7% το 2021. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πιο θεαματική επίδοση. Αν συγκρίνει κανείς το 2020, όπου το Χρέος είχε χτυπήσει “κόκκινο” λόγω πανδημίας (212,4%) με την εκτίμηση για φέτος (166%), προκύπτει “βουτιά” 46,4 ποσοστιαίων μονάδων!

Αν στην εικόνα προσθέσει κανείς και το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, που “βλέπει” υποχώρηση του Χρέους στο 143,6% ως το τέλος του 2028, τότε μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η Ελλάδα μπαίνει ενισχυμένη στις διαβουλεύσεις για τα διμερή συμβόλαια με την Κομισιόν, αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους, που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Ο βασικός πυρήνας του πλαισίου που έχει δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι μεσομακροπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές των υπερχρεωμένων χωρών, θα πρέπει να “κουμπώνουν” με τη διασφάλιση της υποχώρησης του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το ΔΝΤ καταλήγει σε αυτές τις προβλέψεις για το Χρέος, “πατώντας” σε μάλλον συντηρητικές ή και ξεπερασμένες παραδοχές για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό ότι αναφέρεται σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% το 2022, όταν επισήμως το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει μηδενισμό του ή και οριακό πλεόνασμα.

Για φέτος το Ταμείο “βλέπει” πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,4%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε αναθεώρηση προς το 1% από την αρχική εκτίμηση για 0,7%, ενώ για το 2024 το ΔΝΤ υπολογίζει ως βασικό σενάριο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,6%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί θα ενσωματώνει πρόβλεψη για 2-2,2%. Όσο για τη διετία 2027- 2028, το Ταμείο βάζει τον πήχη στο 2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ