Αντίστροφη μέτρηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις -Νομοθετικό φρένο με όρια στους ιδιοκτήτες

SOOC/ Alexandros Michailidis

Σε δύο επίπεδα θα ξεδιπλωθούν οι παρεμβάσεις, που σχεδιάζονται για το “φρενάρισμα” των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες θεωρούνται- όχι αδίκως- ως μια από τις παραμέτρους έντασης της κρίσης στέγης, ειδικά στο Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, μόνο στο κέντρο της Αθήνας, οι ενεργές μισθώσεις φτάνουν στις 11.157, στη Θεσσαλονίκη τις 2.762, στην Πάτρα τις 492, στο Ηράκλειο τις 4.883, ενώ στα νησιά έχει στηθεί... πάρτι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για επαγγελματικές κατηγορίες, όπως δάσκαλοι και γιατροί, που πολύ απλά δεν βρίσκουν κατοικία για εγκατάσταση.

Στο πρώτο επίπεδο, υιοθετώντας τη γενική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σχεδιασμός προβλέπει περιορισμούς ως προς τον αριθμό των ακινήτων, που μπορεί να διαθέτει κάθε φυσικό πρόσωπο για βραχυχρόνια μίσθωση. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το πλαφόν να μπαίνει στα 2 ακίνητα, ενώ ανοικτό παραμένει το αν θα τεθούν και αυστηροί χρονικοί περιορισμοί, δηλαδή αν κάποιος μπορεί να διαθέτει το ακίνητο για συγκεκριμένους μήνες ή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στο δεύτερο επίπεδο, θα δοθεί η δυνατότητα στις Τοπικές Αρχές να βάλουν κανόνες, χωρίς ωστόσο να ακυρώνεται δια της πλαγίας το δικαίωμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς αναγνωρίζεται πως λειτουργεί συμπληρωματικά στο εισόδημα χιλιάδων πολιτών. Ως “οδηγός” θα αξιοποιηθούν μοντέλα που εφαρμόζονται σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, η Βαρκελώνη, το Εδιμβούργο. Στη Μαδρίτη, οι Τοπικές Αρχές αποφάσισαν ότι τα προσφερόμενα για βραχυχρόνια μίσθωση καταλύματα που βρίσκονται μέσα σε συγκροτήματα κατοικιών, θα πρέπει να έχουν ανεξάρτητη είσοδο ενώ οι καλεσμένοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια είσοδο με τους μόνιμους κατοίκους ή το ίδιο ασανσέρ.

Το προφίλ της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκιαγραφούν τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Airbnb, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Τουρισμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, όπως τα αναλύει το BNBnews:

  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιούνται πάνω από 1,4 εκατομμύρια οικοδεσπότες. Ο αριθμός είναι ο υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια από αυτούς μοιράζονται μόνο μία καταχώριση. 
  • Ο τυπικός οικοδεσπότης της ΕΕ κέρδισε κάτι λιγότερο από 4.000 ευρώ το 2022. Το ποσό ισοδυναμεί με μια επιπλέον αμοιβή άνω των δύο μηνών για το μέσο νοικοκυριό της ΕΕ. 
  • Σχεδόν ένας στους πέντε οικοδεσπότες της ΕΕ ή κάποιος από την οικογένεια εργάζεται στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη ή τη δημόσια διοίκηση. 
  • Οι γυναίκες οικοδεσπότες ξεπερνούν τους άνδρες. 
  • Περισσότεροι από τους μισούς οικοδεσπότες είναι σε πλήρη ή μερική απασχόληση και πάνω από το ένα τέταρτο είναι συνταξιούχοι. 
  • Έρευνα της ΕΕ δείχνει ότι η κρίση στο κόστος διαβίωσης εξακολουθεί να είναι ο βασικός μοχλός που ωθεί τους Ευρωπαίους να ασχοληθούν με τη βραχυχρόνια μίσθωση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν οι μισοί οικοδεσπότες σε όλη την ΕΕ λένε ότι η φιλοξενία τους βοήθησε να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος για φαγητό και άλλα βασικά είδη – μια αύξηση σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο έτος – και το 43% λέει ότι το πρόσθετο εισόδημα τους βοηθά να ζουν αξιοπρεπώς.

Το ένα τρίτο των οικοδεσποτών σχεδιάζει να φιλοξενήσει περισσότερους επσικέπτες το 2023 λόγω του τρέχοντος οικονομικού κλίματος και τα δύο τρίτα λένε ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που κερδίζουν στην Airbnb για να καλύψουν τυχόν αυξήσεις στο κόστος ζωής τον επόμενο χρόνο.

Το προφίλ της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ΕΕ περιλαμβάνει και στοιχεία για τους επισκέπτες:

  • Ο αυξανόμενος πληθωρισμός στην ΕΕ είχε αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής και τα ταξίδια δεν αποτελούν εξαίρεση. Σχεδόν τα δύο τρίτα των επισκεπτών δήλωσαν τον τελευταίο χρόνο ότι έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί όσον αφορά τα ταξιδιωτικά καταλύματα με βάση την τιμή και περισσότεροι από τους μισούς επισκέπτες είπαν ότι η παραμονή τους σε καταχώριση της Airbnb στην ΕΕ τους εξοικονόμησε χρήματα. 
  •  Οι επισκέπτες στρέφονται επίσης στα καταλύματα της Airbnb για διαφορετικές εμπειρίες. Πάνω από το ένα πέμπτο των επισκεπτών που διαμένουν στην ΕΕ δήλωσαν ότι επέλεξαν ένα Airbnb έναντι άλλων τύπων καταλυμάτων επειδή ήθελαν μια πιο τοπική ταξιδιωτική εμπειρία και σχεδόν το ένα τέταρτο των επισκεπτών δήλωσαν ότι έμειναν σε Airbnb τον περασμένο χρόνο ενώ ταξίδευαν και εργάζονταν εξ αποστάσεως. 
ΣΧΕΤΙΚΑ