fbpxΒροχή αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα -Ενδιαφέρον για τουρισμό, ενέργεια, υψηλή τεχνολογία | Economistas.gr
Skip to main content

Βροχή αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα -Ενδιαφέρον για τουρισμό, ενέργεια, υψηλή τεχνολογία

Βροχή αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα -Ενδιαφέρον για τουρισμό, ενέργεια, υψηλή τεχνολογία
Shutterstock: rawf8

Προσδοκίες για εντονότερη παρουσία αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων, δημιουργεί η βεβαιότητα επιστροφής της Ελλάδας στην πλήρη κανονικότητα, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  

Παρά την ψήφο εμπιστοσύνης, που έχουν δώσει προ πολλού στην ελληνική οικονομία αμερικανικές πολυεθνικές, δεν είναι μυστικό ότι εκατομμύρια ή μάλλον δισεκατομμύρια επενδυτικών κεφαλαίων δεν μπορούν να φτάσουν στην Ελλάδα όσο μένει τυπικά στην κατηγορία “junk”. Μόνο ρητορική δεν είναι η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδας στη δεξαμενή των 28 τρισ δολαρίων των διεθνών κεφαλαίων, στα οποία η Ελλάδα- τόσο το Δημόσιο όσο και οι επιχειρήσεις- θα έχουν πρόσβαση, μόλις οι Οίκοι Αξιολόγησης πατήσουν το κουμπί της αναβάθμισης.  

Οι οικονομικές- εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ πέρασαν μια κρίση, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας και της κρίσης αξιοπιστίας που τη συνόδευσε. Οι αριθμοί μιλούν, άλλωστε, μόνοι τους. Στην αρχή της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, το stock των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα ξεπερνούσε τα 2,1 δισ ευρώ. Μέσα σε λίγα χρόνια και ειδικά μετά την περιπέτεια των capital controls, η αμερικανική παρουσία σχεδόν εξανεμίστηκε. Σήμερα, δεν είναι μόνο η ανοδική τάση που επιτρέπει αισιοδοξία για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, αλλά κυρίως η ηχηρή παρουσία πολυεθνικών κολοσσών στη χώρα μας.  

2023-06-30_09_06_09-window.jpg

Στο πλαίσιο των εργασιών της διμερούς Ομάδας Εργασίας “Εμπόριο και Επενδύσεις”, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος, ενδεικτικά καινοτομία/τεχνολογία, νεοφυείς επιχειρήσεις, ενέργεια, πληροφορική, τουρισμός, υποδομές.  

Όπως επισημαίνει το ενημερωτικό σημείωμα από τα Γραφεία Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και πάνω απ’ όλα οι αμερικανικές εταιρίες, αναγνωρίζουν το σταθερό και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας, το γεγονός ότι η οικονομία της αναμένεται να διατηρήσει θετική πορεία κατά τα επόμενα έτη, καθώς και τον ρόλο της χώρας ως πύλης προς την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με σημαντικές δυνατότητές της ως κόμβου για το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταφορές.  

Οι αμερικανικές επενδύσεις που ξεχωρίζουν  

Τον Ιανουάριο 2022 η αμερικανική πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων με έδρα την Νέα Υόρκη JP Morgan απέκτησε το 48,5% της ελληνικής εταιρείας παροχής ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Viva Wallet. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στο τομέα των startups στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το τίμημα της επένδυσης ξεπερνά το 1 δισ. Ευρώ 

H εταιρεία έρευνας αγοράς Prodege με έδρα στο Λος Άντζελες εξαγόρασε τον Φεβρουάριο 2022 την ελληνική εταιρεία Pollfish που διατηρεί γραφεία σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Η Pollfish έχει αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα διενέργειας ερευνών αγοράς μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίου από το κινητό τηλέφωνο των πελατών. 

Τον Φεβρουάριο 2022 ανακοινώθηκε εξαγορά - ορόσημο για τα δεδομένα του ελληνικού startup οικοσυστήματος, της ελληνικής εταιρείας Accusonus από τον τεχνολογικό κολοσσό με έδρα την Silicon Valley, Meta (πρώην Facebook). Η Accusonus, εταιρεία επεξεργασίας ψηφιακού ήχου, ιδρύθηκε το 2013 και διατηρεί παρουσία σε Βοστώνη και Πάτρα. 

Τον Απρίλιο 2022, η ελληνική startup Transiflex πέρασε στον έλεγχο του αμερικάνικου fund PARC Partners με έδρα στο Σικάγο. Η Transiflex που ανέπτυξε καινοτόμο λογισμικό αυτόματης μετάφρασης, ιδρύθηκε το 2009.  

Η ελληνική startup Myrmex με έδρα στην Αθήνα και γραφεία στην Santa Clara (Silicon Valley) εξαγοράστηκε τον Μάϊο 2022 από το Ocado Group. Η Mytmex ιδρύθηκε το 2015 και ανέπτυξε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παραλαβής παραγγελιών σε κεντρικές αποθήκες super market με χρήση αυτοκινούμενων ρομποτικών οχημάτων. Είχε προηγηθεί το 2020 η απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας της Myrmex από την Ocado.  

Τον Σεπτέμβριο 2022 σε εκδήλωση στην Αθήνα ανακοινώθηκε επίσημα μια ιδιαίτερης σημασίας και μεγάλης εμβέλειας επένδυση της Google στην Ελλάδα με την κατασκευή τριών data centers για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud) στην Αττική μέσα στη διετία 2023-2024. Η εν λόγω επένδυση προβλέπεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό τόσο των επιχειρήσεων όσο και του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Commit Global, με γραφεία σε Ελλάδα, Κύπρο και ΗΠΑ (San Diego), η εταιρεία εξαγοράστηκε το Νοέμβριο 2022 από την αμερικανική Translate One με έδρα στο Pitssburgh (Pennsylvania). Η Commit Global δραστηριοποιείται στο χώρο της μετάφρασης και ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια στην Αθήνα 

Μια από τις σημαντικότερες ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως, με παρουσία σε 54 χώρες, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αμερικανική Chubb Insurance ανακοίνωσε το Δεκέμβριο του 2022 την πρόθεσή της να ιδρύσει κέντρο επιχειρηματικών υπηρεσιών στην Θεσσαλονίκη, μια επένδυση που εκτιμάται σε 70 εκ. Ευρώ  

Η Amazon Web Services (AWS), κατόπιν της ανακοίνωσης της σχετικά με την επέκταση των υποδομών Local Zones εκτός ΗΠΑ και την συμπερίληψη της Ελλάδας στις χώρες όπου θα υλοποιηθεί αυτή η επέκταση, επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για την έναρξη λειτουργίας του πρώτου Local Zone, εντός του 2023, στην Αθήνα. 

Το Φεβρουάριο 2023 το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας που υπέβαλε προς έγκριση η αμερικανικών συμφερόντων ONNEX Shipyards, στην κατοχή της οποίας πλέον περνούν και τα εν λόγω ναυπηγεία, μετά τα Ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου (2018). Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι η νέα αυτή επένδυση της ONNEX υποστηρίζεται χρηματοδοτικά και από την DFC, ομοσπονδιακό επενδυτικό βραχίονα των ΗΠΑ, με 105 εκ. Δολάρια  

Η αμερικανική εταιρεία Movandi με έδρα στο Irvine της Νότιας Καλιφόρνια ίδρυσε στην Ελλάδα θυγατρική το Μάιο 2023 με σκοπό την δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα τεχνολογίας 5G, σχεδιάζοντας μικροεπεξεργαστές και εξοπλισμό ασύρματων επικοινωνιών. Σημειώνεται ότι το Επενδυτικό Ταμείο “Φαιστός” συνέβαλε στην εν λόγω επένδυση.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με το βλέμμα στην αγορά της Ιαπωνίας -Τι άλλαξε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου
Με το βλέμμα στην αγορά της Ιαπωνίας -Τι άλλαξε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρωθυπουργός με τη συνοδεία κυβερνητικού κλιμακίου διευρυμένης σύνθεσης αλλά και εκπροσώπους 27 επιχειρηματικών ομίλων, είχε επαφές υψηλού επιπέδου στο Τόκιο.  
Με το βλέμμα στην αγορά της Ιαπωνίας -Τι άλλαξε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου