Ο ΕΦΚΑ παίρνει το «όπλο» του -Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την πίεση μεγάλων και μικρών οφειλετών

Eurokinissi

Η προθεσμία για την αναβίωση 120- 72 δόσεων και την υπαγωγή στη ρύθμιση της ενεργειακής κρίσης, έχει παρέλθει. Παρά την πίεση Επιμελητηρίων και φορέων για μια γενικευμένη και χωρίς όρους νέα ρύθμιση 120 δόσεων για παλιά και νέα χρέη, τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μόνο που σχεδιάζεται στα συναρμόδια υπουργεία είναι να θεσμοθετηθούν μόνιμα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα (π.χ. κάλυψη μέρους ασφαλιστικών εισφορών, φοροεκπτώσεις, επιδότηση νέων προσλήψεων) για όσους έχουν “λευκό” ασφαλιστικό και φορολογικό μητρώο, δηλαδή είτε δεν έχουν ανεξόφλητους φόρους- εισφορές είτε έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα συμπεριληφθεί η διάταξη, που θα καταστήσει πιο “χαλαρό” το πλαίσιο για όσους δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω ασφαλιστικών οφειλών. Το σημερινό όριο των 20.000 ευρώ θα ανέβει στις 30.000 ευρώ, αλλά με αυστηρούς “κόφτες”, ωστόσο αυτό το “άνοιγμα” σε όσους έχουν εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ, θα συνδυαστεί με... μαστίγιο, δηλαδή με κυνηγητό όσων συνεχίζουν να... σφυρίζουν αδιάφορα.

Τα τελευταία στοιχεία από το ΚΕΑΟ έδειξαν ότι οι συσσωρευμένες οφειλές ξεπερνούν τα 45 δισ ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω του 1εκ. ευρώ (2.539 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,63% του υπόλοιπου οφειλών). Σε αυτούς θα πέσει το βάρος της πίεσης, χωρίς να μένουν, όμως, στο απυρόβλητο οι υπόλοιποι.

Ο σχεδιασμός της λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης- δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμοί- είναι απολύτως σαφής και θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, με προτεραιότητα στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα:

Κεντρική παρακολούθηση των δημοσιευτέων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας πράξεων/αποφάσεων επί πτωχευτικών διαδικασιών με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των πτωχών και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. για την έγκαιρη αναγγελία τους.

Κεντρική παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας e-auction του αποτελέσματος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των καθ' ων και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. για την έγκαιρη αναγγελία τους.

Πέραν της πάγιας στόχευσης για λήψη αναγκαστικών μέτρων εντός του τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο., θα συνεχιστεί και η συστηματική εξαγωγή αρχείων για την παρακολούθηση της εξέλιξης των μέτρων (follow-up) και τον προγραμματισμό νέων ενεργειών. Τα εξαγόμενα αρχεία κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Αρχεία οφειλετών που εντάχθηκαν προ εξαμήνου στο Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίοι εξαιρέθηκαν κατά την ένταξη λόγω ενεργής ρύθμισης, δικαστικής απόφασης, κλπ (στόχος ο επανέλεγχος (Follow up) των προϋποθέσεων για λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου)

Αρχεία οφειλετών που εντάχθηκαν προ έτους στο Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίοι εξαιρέθηκαν κατά την ένταξη λόγω ενεργής ρύθμισης, δικαστικής απόφασης, κλπ (στόχος ο επανέλεγχος (Follow up) των προϋποθέσεων για λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου)

Αρχεία οφειλετών που απώλεσαν ρύθμιση (στόχος η λήψη μέτρων εντός 75 ημερών από την απώλεια)

Αρχεία οφειλετών που αυξάνουν συνεχώς την οφειλή δημιουργώντας νέο χρέος κάθε μήνα (στόχος η λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου)

Αρχεία συνυπόχρεων υπεύθυνων οφειλετών με προσωπική ευθύνη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω πρόσφατης μεταβολής στα στοιχεία μητρώου αναφορικά με την χρονική περίοδο υπευθυνότητας ή την ιδιότητα υπευθύνου (στόχος η λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου).

ΣΧΕΤΙΚΑ