Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την εφορία -Νέα ηλεκτρονικά τεφτέρια για τις οφειλές αλλά και τις εκκρεμείς επιστροφές

Φωτο: Shutterstock

Ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου 4987/2022 κι αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς ότι το κυνήγι μικρών και μεγάλων οφειλετών θα γίνεται συντεταγμένα, με ηλεκτρονικά βιβλία, στα οποία θα εγγραφούν και οι συνυπόχρεοι με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις διαδικασίες λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Γ. Πιτσιλή, η φορολογική οφειλή ή απαίτηση του φορολογούμενου για μία ή περισσότερες χρήσεις, περιόδους ή υποθέσεις δεν θα πρέπει, πλέον, να εγγράφονται σε χειρόγραφους καταλόγους αλλά να καταχωρίζεται ως εισπρακτέο ή επιστρεπτέο ποσό στα παρακάτω κατά περίπτωση ηλεκτρονικά βιβλία:

Εισπρακτέων εσόδων προϋπολογισμού ή εκτός προϋπολογισμού λογαριασμών. Σε αυτό καταχωρίζονται κατά αναλυτικό λογαριασμό εσόδου τα ποσά των φορολογικών οφειλών που βεβαιώνονται, που εισπράττονται και που διαγράφονται.

Παραλαβής και βεβαίωσης εισπρακτέων εσόδων, όπου καταχωρίζονται τα ποσά των φορολογικών οφειλών με βάση τον εκτελεστό τίτλο.

Επιστροφών και διαγραφών, στο οποίο καταχωρίζονται τα ποσά που κατά περίπτωση διαγράφονται ή επιστρέφονται.

Οι επιστροφές φόρων

Ξεκινώντας από τα... ευχάριστα, δηλαδή τις επιστροφές που εκκρεμούν, τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας δείχνουν ότι αυτές ανέρχονται σε 463 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 201 εκ ευρώ θεωρούνται ληξιπρόθεσμα όντως σε εκκρεμότητα άνω των 90 ημερών. Η εικόνα διαφοροποιείται αν συνυπολογιστούν οι επιστροφές φόρων που δεν έχουν λάβει Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης, καθώς ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 780 εκ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ είναι να “τρέχουν” οι επιστροφές και είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο ανήλθαν σε 682 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 127 εκατ. ευρώ από τον στόχο (555 εκατ. ευρώ). Η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων γι’ αυτές τις εκκρεμότητες, όπως ορίζει η σχετική Απόφαση Πιτσιλή, θα συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην αντιμετώπιση τυχόν αστοχιών.

Τα χρέη

Το ηλεκτρονικό μάτι της εφορίας θα γίνει ακόμα πιο επίμονο με την τήρηση των αντίστοιχων ηλεκτρονικών βιβλίων για τις βεβαιωμένες οφειλές και τα χρέη των φορολογούμενων, τα οποία από την αρχή της χρονιάς έχουν φτάσει στα 2,3 δισ ευρώ αφού συνυπολογιστούν εισπράξεις και διαγραφές. Ως συνολικό πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο υπολογίζονται 78,7 δισ ευρώ, αλλά είναι ζήτημα αν μπορούν να εισπραχθούν 15- 18 δισ ευρώ από αυτά.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πέρα από τις λεπτομέρειες που αφορούν στους βεβαιωμένους φόρους, τα προσωπικά στοιχεία των φορολογούμενων, τα πρόστιμα, τις δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να υπάρχουν, σε αυτά τα ηλεκτρονικά βιβλία θα πρέπει να καταχωρούνται τα τυχόν αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα- εφόσον είναι γνωστά- και οι ΑΦΜ τους με τα αντίστοιχα ποσά για τα οποία ευθύνονται. Προφανής είναι, λοιπόν, η πρόθεση ΥΠΕΘΟ- ΑΑΔΕ να οργανώσουν καλύτερα το κυνήγι των οφειλετών, βάζοντας στο κάδρο και τους συνυπόχρεους.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για τα χρέη προβλέπει την αποτελεσματική διαχείρισή τους μέσω προτεραιοποίησης με χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, την περιοδική αξιολόγηση των οφειλετών, τη χρήση του συστήματος Eispraxis, την ενημέρωση των οφειλετών με στόχο και την αύξηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης. Στο ταμείο θα πρέπει να μπουν τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ από τα παλιά χρέη και το 31% των φρέσκων οφειλών.

ΣΧΕΤΙΚΑ